Епизод 23 – част 2 – Arduino и Raspberry Pi

Ще се опитам да обясня какво точно представлява Arduino и Raspberry Pi и как може да ги използваме.
Един добър ресурс за България е http://www.robotev.com/

С тях може да :

 • автоматизирате дома
 • следите сензори и да управлявате електроника
 • изградите домашен медиен център, превъзхождащ по качество всички налични
 • се забавлявате докато се учите , което е прекрасно за деца, при това не е скъпо
 • реализирате свой проект, без да се налага да се свързвате с фирми за специализиран софтуер
 • много. много други неща 🙂

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

Tags: ,
| ноември 10th, 2013 | Posted in Uncategorized |

39 Responses to “Епизод 23 – част 2 – Arduino и Raspberry Pi”

 1. Иван Says:

  За регулиране на температурата на водата има готови и по-евтини термостатични батерии, които са на механичен принцип, т.е. няма електроника и съответно нужда от захранване. Преди около две години на видима бяха около 200 кинта. Т.е. няма нужда да откриваш топлата вода, но вярно е и че гъделът да си направиш нещо сам е голям.

 2. List Says:

  RaspberryPI съпо има GPIO портове и към тях могат да се свързват изброените датчици. До колкото съм запознат хардуера е много сходен с първото покеление Анроид телефони – да кажем смартфоните от 2008 година, което не е никак зле. Eben Upton работи за Broadcom и затова RaspberriPI е базирано на някакъв техен SoC. Самата платка е с размерите на кредина карта. Другата разлика е, че те са фондация, а не фирма с кой-знае какъв бизнес план за печалби 🙂 GPIO-тата се управляват изключително лесно. В началото модел Б беше с 256 и след това го вдигнаха до 512 МБ рам. Иначе аз го ползвам за уеб сървър с Apache + PHP (което в Raspbian е 5.4 и с нетърпение чакам да го вдигнат до 5.5 заради кеширанто на байткода).

 3. gatakka Says:

  тези механични регулатори са доста бавни, примерно ако някой пусне казанчето на тоалетната, не реагират достатъчно бързо. но да, гъдела да си го направиш сам е голям 🙂

 4. Митко Says:

  За първи път hardware не ми изглежда нещо страшно 🙂 До сега го гледах само когато трябваше да си взимам нова техника. Надявам се до края на годината и аз да се зарадвам с една такава джаджа 🙂

 5. thedem Says:

  Raspberry Pi , справя ли се като видео плеър с по масивните видео формат, от рода на M2TS ?

 6. gatakka Says:

  @thedem за съжаление НЕ се справя качествено с този тип формати. Сега порагледах, и има няколко съвета, че ако прекомпилираш ръчно някой библиотеки може и да стане.
  Но XBMC без пипане ще ги лагва, ако въобще ги пусне.

 7. Mandor Says:

  Иване, ако позволиш да те цитирам: „Благодаря, много ме развесели“. 🙂

  Но в проекта ти има няколко хитро заложени гребла, които със сигурност ще настъпиш, ако някога започнеш работа по него. Например как ще заобиколиш инертността на температурния датчик; ако е аналогов – как ще осигуриш стабилността на опорното напрежение, за да работи коректно АЦП-то, ако е цифров — как ще компенсираш вътрешното загряване на чипа с 2-5° при четения по-чести от 200 ms… и т.н. и т.н.

 8. gatakka Says:

  @Mandor намерих цифров датчик с точност 0.5 градуса, който не се влияе толкова много от околната температура, и който споконо може да се рефрешва на 1 секунда Това ми е ОК като време. Ципа е DS18B20
  Както споменах няколко пъти, аз не се смятам за можещ и разбиращ 🙂 Ама много обичам да си играя.
  Ако нещо бъркам генерално ще се радвам да споделиш 🙂

 9. Mandor Says:

  Нищо генерално; както казах – „скрити гребла“. Ще споделя, но на бира. 😉

 10. thedem Says:

  Аз за джакузи съм навит 🙂 ама много през кръста режат 🙂 и бръснат на сухо 🙂

 11. Данаил Рабаджийски Says:

  @Mandor нали за това се правеха онея хистерезисни криви, за да се получи максимално близо до желаната температура. Климатиците също работят с хистерезисен цикъл.

 12. Mandor Says:

  @Данаил Рабаджийски: Извинявай, не разбрах — за коя от забележките ми става въпрос?

 13. thedem Says:

  BTW gatakka , не е ли по добре да направиш някоя схема за охранителна система на къщата , вместо регулатор за душ. Нещо от типа на „Червената Кралица“ 🙂 само гледай да не те обърка с нарушител 🙂 .

  П.П.: След вчерашния ми пост за джакузита имам спам на един от мейлите дето не съм го писал тука , за душкабини на примоция, хах 🙂

 14. Данаил Рабаджийски Says:

  @Mandor говорех за инертността на температурния датчик. Тя инертността може да се изрази като хистерезисна крива.

 15. !ntel Says:

  В комбинация с AceStream (преди беше TorrentStream) и XBMC – даже не ти трябва и браузър. Влизаш в XBMC, пускаш си някоя IPTV телевизия с acestream link и си готов 😀 Или пък отваряш вградения браузър и направо зареждаш magnet link в XBMC.

 16. Данаил Рабаджийски Says:

  Аз и друг път съм „спамил“ тук и в блога на Иван, с един линк, който води към сайта на една българска фирма правеща платка, подобна на Raspberry Pi. Разликата е, че платката на Узунов е опенхардуер. А е такава защото е вдъхновена от проекта Ардуино. Ето линка https://www.olimex.com/ . Узунов откри тазгодишния опенфест и мисля, че ще е интересен събеседник. Аз лично бих се радвал за един епизод с гост Цветан Узунов – Олимекс

 17. Кирил Says:

  За olimex имаха и EEG feedback което за мен е интересно. Добре ще е да се каже и за българските – какви готови приложения имат, какви приложения са направили хората, но естествено това за да стане, трябва да се намери, някой от фирмата да даде тази информация.
  Аз им разгледах сайта на olimex набързо, но така и не разбрах какво мога да направя с продуктите. Например нямат кутии за платките.

 18. thd Says:

  Аххаа тия ше ме побъркат 🙂

  http://www.novini.bg/news/166225-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82.html

 19. thd Says:

  Торентците скоро ще пускат торент-чата 🙂

  http://labs.bittorrent.com/experiments/bittorrent-chat.html

  Ако го пипнат и него добре , като другите им работи ще стане весело 🙂 . Записах се за Alfa 🙂

 20. Кирил Says:

  Нашите предлагат нещо много интересно…

  https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A20/A20-ENC/
  Това е само „кутията“ но дава възможност да свържеш към него 2.5 инчов диск.
  Я вижте ако може да намерите някой я от фирмата, я който ги ползва тези неща. Или да кажете какво практично нещо може да се направи с тях.

 21. Zennin Says:

  А има ли лесен начин с Распери да се гледат бълграските тиви канали? По какъв начин може да се хване сигнала?

 22. Данаил Рабаджийски Says:

  Има разбира се, ако можеш да гледаш българските канали на компютъра си, значи има вариант да ги гледаш и на разберито. Моя доставчик на интернет има стрийм с 50 канала, който може да бъде гледан с всеки IPTV плеър, в това число и VLC. Ако твоя доставчик има подобем, значи няма да имаш проблем. Ако обаче няма, ще се наложи да „претърсиш“ интернет за работеща плейлиста със стриймове набългарски телевизии.Ноне е никактрудно,особено ако тиь се занимава

 23. Zennin Says:

  Т.е. без интернет не може?

 24. Кирил Says:

  Бях гледал, че за андроид устройства имаше антена и можеш да гледаш телевизия без интернет. Сега вече за България не знам как стоят нещата.

 25. Кирил Says:

  За да гледаш телевизия ти трябва TV tuner card за linux. Има информация на тези сайтове:

  http://www.mythtv.org/wiki/MythTV-HOWTO#ss3.1

  http://www.linuxtv.org/

 26. agent_kowalski Says:

  eeepc-то е с атом или слелерон ,с арм има ли наистина?

 27. gatakka Says:

  Малка грешка от моя страна, EEPC са с Atom не с ARM

 28. таурен Says:

  Имам един много китайски таблет и ми е интересно – възможно ли е да свалям торент файла на таблета, някакси да го пращам на pi-то и от там да си го изтегля???
  Иначе си е зарибявка ама ми омръзна да свалям на компа и да плейвам през три стаи…

 29. таурен Says:

  Оправих се – пуснах си dlna сървър (ако сте с ubuntu – minidlna инсталва се и се настройва за 1 мин) и направо през него плейвам…

 30. Кирил Says:

  Аз живея в чужбина и искам да се обаждам по телефоните на моите познати в България, за „без пари“. Сега това нещо е направено и се нарича gsm gateway: Вземаш си една сим карта без договор, използваш си сим картата в българия и имаш много безплатни минути към роднини и приятели.
  http://blog.carrier-connect.com/
  Както виждам при роботев има модул за gsm и има библиотека за да се ползва, заедно с описанието на всички функции. Но ще ми отнеме много време за прочета и разбера всичко, за да мога да го направя.
  Сега искам да питам някой от вас правил ли е нещо подобно? Ако е правил би ли помогнал. Или поне да даде някаква информация? Аз лично ще съм благодарен за всякаква информация – какъв хардуер сте ползвали и ако може да дадете някакъв сорс код? Кода не е задължително да е добре написан, само да върши работа.

 31. Фьт Дхюс Says:

  Една позната ми обясняваше как си говори с майка си в Италия. Двете имат глобулски карти, като са в група. Тази тук се обажда на другата там. Тази тук не плаща нищо, а онази плаща само входящ роуминг и така им излиза хипер евтино, все едно и двете са си тук.

 32. Кирил Says:

  Аз в момента съм на план с 300 безплатни минути към всички страни от ЕС. И не ми стигат! Роумингът не е скъп в момента, но проблема ми е, че аз говоря много.
  Аз българският си телефонен номер с месечният абонамент не искам да го спирам, имам неограничен брой минути към семейстово ми и има и безплатни минути към български номера.
  Минава се на месечен план с 2 000 минути, купувам си сим карта и вайчер на няколко месеца, а в България може да мина на по-висока месечна такса. И ще мога да говоря много повече за по-малка месечна такса.

 33. +o Says:

  @Кирил – колко плащаш за твоя план и можеш ли да говориш от България в рамките на плана или трябва да си Австрия за да не плащаш допълнително роуминг ?

 34. +o Says:

  @Кирил – това като идея не е лошо http://www.stocksy.co.uk/articles/Networks/use_an_old_mobile_phone_as_a_gsm_gateway_in_asterisk/

 35. Кирил Says:

  +o златен си! Ще го прегледам скоро време.
  Ами аз съм към австрийски оператор – трябва да говоря от австрия, за да си ползвам безплатните минути, от другите страни плащам допълнително и става много скъпо. Но например могат да ти звъннат от България, ти да му затвориш и да го набереш човека, така че другият човек на плаща нищо.
  За 25 евро на месец, без договор имаш 1 000 безплатни минути към всички австрийски телефони(мобилни или стационарни), 1 gb трафик, 1 000 есемеса към целият европейски съюз и 300 безплатни минути към всички номера в ЕС.
  И имаш годишна такса за подръжка от 20 евро на година, така че цената става към 27 евро.
  В момента се оказа, че има нова оферта и за 30(32) евро на месец имаш 1 000 минути към всички в Австрия, 1 000 есемеса към ЕС, 500 минути към ЕС и 2 бг интернет.
  Можеш да сключиш договор за 2 години и тогава galaxy s4 го вземаш за 273 евро. Има и други телефонино този го давам като пример.
  За 15(17) евро има месечни такси с 2 000 безплатни минути към Австрия, 1 000 есемса но само към Автрия и 1гб интернет с висока скорост, а след това с 64кб/сек.
  А за около 29(31) евро на месец имаш неограничено време за разговори към всички телефони в Австрия, има 2 гб интернет, но нямаш международни минути.
  Спрямо офертите в България си е евтино.

 36. Фьт Дхюс Says:

  60 леви не бих казал, че е евтинийка. Аз дори не знам тук да имаме такъв план. Най-скъпия дето съм чувал е на по-малко от половината.

 37. Кирил Says:

  Вивател имат за 100 лева на месец 1 800 минути към Българските номера и определени чужди номера и след като свършат минутите имаш 1 800 към вивател.
  Виж колко безплатни минути получаваш! 10 лева месечна такса звучи много добре, но колко безплатни минути имаш и колко често ти успяваш да се вместиш в плана? Месечните такси звучат много добре, но ти винаги плащаш отгоре, защото не ти стигат минутите. Например питай колко плаща на месец човек и дали се ограничава в разговорите?
  Тук ако не ползваш роаминг, повече от 30 евро на месец няма как да платиш, даже и да говориш по цял ден и нощ. Питай в България дали това може да се постигне.

 38. Кирил Says:

  17 евро на месец за 2 000 минути към всички номера прави 0,017 стотинки на минута към абсолютно всички номера, 0,034 стотинка за есемес(но 1 000 смс-а на месец няма как да пратиш, ако щеш и пръстите да си счупиш). Кажи ми колко излиза минута към всички номера в Бъглария? А и тук заплатите са много по-високи и би трябвало цените тук да са по-скъпи.

 39. Кирил Says:

  Наскоро попаднах на това http://www.raspberry-asterisk.org/ това е проект да можеш да ползваш raspberry с гсм модул. Още се работи, но дано скоро време има и лесни упътвания как да се постигне.

Leave a Reply