Епизод 27 – част 1 (новини)

Епизод 27 на Nerds2Nerds записан на 03.02.2014

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Представяне на госта
10:10 – IBM продават бизнесът със x86 сървъри на Lenovo
12:15 – Ще получаваме реклами спрямо настроението ни
13:10 – Apple ще наблегнат много на устройствата, които измерват здравословното ни състояние
15:05 – Bill Gates подкрепял легализирането на марихуаната
19:10 – Южна Корея забрани приложения, които не могат да се премахват от телефоните
21:45 – Държавата ще инвестира в създаването на IT кадри
25:35 – Google продължават да купуват
27:50 – Поредните патентни тролове са взели на мушка Microsoft и Google и имат успех (засега)
31:30 – Игри за Google Glass?
35:10 – Google продават Motorola на Lenovo
41:00 – Windows 8.1 Update 1 изтече в мрежата
42:30 – Microsoft пускат open source дизайна и (част) от кода на техните дейта центрове
42:20 – Facebook ще записват информацията на Blu-Ray дискове
46:20 – 10те най-добре платени умения в IT сектора
49:15 – Apple, Microsoft и Google обявиха финасовите си резултати (няма да умрат гладни)
54:20 – Кой реално разработва Linux? Годишният доклад на фондацията вече е наличен
57:00 – Махат Nautilus от Ubuntu
57:40 – Двигатели с течен азот?
1:01:30 – в Китай построиха 157 метров метален кръг, само че защо?
1:02:50 – Bitcloud – идея за децентрализиран интернет

| февруари 3rd, 2014 | Posted in Uncategorized |

25 Responses to “Епизод 27 – част 1 (новини)”

  1. Кирил Says:

    Страхотни сте!

  2. Кирил Says:

    За bluray дисковете – може да го направят на принципа на jukebox-a.
    А gatakka за цианоген и рапберито е много добра идея. Аз съм си харесал на олимех едно нещо от много време, че даже и диск можеш да му вържеш.

    А какви са тези глупости, че ще забраним торентите в България? Каква е тази организация, кой стои за нея, кои страни я подкрепят. И кои го натискат това предложение.

    А и при нас се спазваха законите както при американците и ние щяхме да имаме такива мизерии с интернета.

    1-2 долара на ден е средната работна заплата при хората от най-ниската каста в Индия. И кастата(рейтинга) ти се определя от това колко човека си наел да работят за теб. Има индийци с по няколко дестки хора, които им слугуват – това е само и единствено за да показваш, че си богат – както например в западна европа има скъпи коли, дрънкулки, къщи и т.н.

  3. asadas Says:

    Подкаста не се отваря под iOS – Podcasts
    Episode Unavailable from nerds2nerds.com

  4. xzsa Says:

    Facebook optical storage solution, видео:
    https://www.facebook.com/photo.php?v=10152128660097200

  5. бацето Says:

    @xzsa интересно, мерси за линка

    24 magazines X 36 cartridges X 12 blu ray discs x 25 GB = 249,2 TB

    ако ползват double layer blue ray (50 GB) – 0,5 PB колд сторидж общо, не е зле

  6. бацето Says:

    а това е конкуренцията
    http://www.theregister.co.uk/2013/12/29/a_year_of_tape_tittle_tattle/

  7. селянин Says:

    Искам да питам, някой знае ли, дали в уиндоус 9 пак ще има същите метро недуразумения?

  8. Кирил Says:

    @селянин от майкрософт ще искат уиндолс 9 да е за компютри, таблети, телефони, сървъри и тъпи аксесоари. Тогава ще си спомняш за доброто старо време с метро недоразуменията…

  9. Желю Желев Says:

    Nautilus беше много по-добър от мениджъра на KDE преди време. Не знам защо тия умници решиха да го орежат и да махнат половината му функции. Как можаха да махнат връзването към разни мрежи от сорта на FTP. Сериозно занеамриха тази програма, много ме е яд. Иначе Dolphin е уникален. Ако използвате Gnome базирана среда ви препоръчвам един форк, разработван от Mint обществото – Nemo. Запазили са яките работи, даже са ги доразвили – например Location Bar-a може да се едитва с бутонче (това го имаше в по-старите версии на Nautilus), Sidebar-a също е супер практичен. Extra Plane (F3) си го има, не е махнато, който обича да работи с двоен прозорец, настройките са разширени, няма нужда вече да хаквате из конфигурационни файлове.

    Мога ли да ви помоля най-учтиво, да пускате някоя връзка към новините. Идеята е, ние любопитните да можем да си продължим проучването по темите които са ни интересни.
    Например искам да видя къде са тия 10те най-добре платени умения в IT сектора. Също така двигателите с азот също искам да ги проуча.

  10. Желю Желев Says:

    Специално за @asadas. Точно така подкаста не трябва да се отваря под iOS. Тук феновете на iOS малко са дефицит, ми се струва. На последък се чудя кои повече мразя, Apple или MS. Но работейки с Windows 8.1 в последно време (специфичен проект, не е по мое желание) останах сравнително доволен от тях. Майкрософт може да са пумияри, но Apple минават всякакви граници.

  11. Stilgar Says:

    Аз честно казано не разбирам к’ва е драмата с метро недоразуменията. Който не го кефят не ги ползва и си третира Windows-а като Windows 7. Вярно има някви настройки дето трябва да се рови в metro интерфейс за settings ама хората нормално не прекарват повече от 2 мин на седмица в Control Panel. Сега ако някой е изпитвал огромна любов към start menu-то ще го разбера обаче не мога да си представя как някой ще твърди, че start screen-ът е по-голямо недоразумение от start menu-то, което от XP насам е тотално отвратително и неизползваемо. Аз в XP ползвах само RUN а във Vista и 7 само search.

  12. +o Says:

    @gatakka – Нещо не схванах „opencloud“ име на софтуер ли е или го използваш като израз, който да значи свободен облак ? „Качих си opencloud на raspberry-то“ Че се притесних да не съм изпуснал някой нов шит.
    Преди нова година пробвах zfsguru като алтернатива на nas и много се впечатлих.

  13. gatakka Says:

    Мали OpenCloud и съм казал?
    http://owncloud.org/
    OwnCloud ползвам
    Леле, какъв съм шемет.

  14. scarylabcat Says:

    То това китайското не е stargate, защото е прекалено голямо, но не е и supergate(голям сглобяем stargate направен за цели космически кораби) защото е прекалено малко. Това е някакъв хибрид, който да е достатъчно голям за самолети и едновременно да не е нужно да ползваш ZPM да го захранваш… ако аз съм прав, тогава би трябвало да строят подземен комплекс където да държат dhd-то, което трябва да е доста мощно за да захранва gate с такъв размер. Сигурен съм, че американците вече работят по въпроса и си строят свой. Мистерията е как са успели да го построят, защото освен древните само Tollan са успели да си построят stargate от нулата, а те са 800+ години напред в развитието от нас.

  15. Фьт Дхюс Says:

    Бивши президенте, ако под „мениджъра на KDE“ разбираш делфина, то съм напълно съгласен. Делфин е странна приумица на Арон. Обаче Наутилий никога в историята си не е бил и наполовина толкова добър, колкото Конкверор. Ползвал съм го от първата му версия, а Конкверор от втората до днес. Единственото му предимство е, че за него се правеха много лесно добавки и имаше много, което компенсираше другите му неудобства.

  16. бацето Says:

    @gatakka би ли споделил какъв ти е юзкейса с оунклауд? Аз го тествах още в началото когато излезе на една виртуална машина, тествах и скорошна версия, но нещо не ме грабва като цяло. За локалната мрежа ползвам един самба сървър да споделям файловете между различните устройства. За отдалечен, ssh, scp, rsync през ssh, или само с уеб сървър (пльоскаш файла в някоя директория на сървъра и пращаш линка на френда, без да има нужда от php-то и mysql-а на оунклауд). Даже ако става въпрос за отдалечено споделяне на файлове мисля, че един фтп сървър ще върши по-полезна работа. Календари принципно има много …, може би синхронизацията на контактите е яка. Теб кое те грабва, кое намираш като полезно? Ще се радвам ако и останалите коментират. Иначе факта, че е отворен код и имаш пълен контрол над софтуера е супер, няма по-добро от това.
    Ето и тестлинк – http://demo.owncloud.org/

  17. Exword Says:

    Може ли някой да даде линк към китайският старгейт.

  18. scarylabcat Says:

    http://beforeitsnews.com/beyond-science/2012/11/has-china-built-a-stargate-the-ring-of-life-2439960.html

  19. Фьт Дхюс Says:

    А Ве ftp има проблем със скоростта, ама пък какво толкова ще прехвърляш, та не знам. Облаците са поредна мода. А и да го пуснеш на една машина, не е облак… та съвсем.

  20. Кирил Says:

    @scarylabcat много си припомних от сериала… Не знам как ги помниш тези неща просто…

  21. scarylabcat Says:

    @Кирил ами като ги гледаш всичките 17 сезона по 10 пъти и почваш да ги помниш наизуст.

  22. Кирил Says:

    Аз ги бях гледал 2 пъти преди сериалите, но съм ги позабравил нещата.

  23. бацето Says:

    @Фьт Дхюс, между другото случайно попаднах на доста интересен начин за шерване на файлове –

    http://www.bsdnow.tv/tutorials/chroot-sftp

  24. Фьт Дхюс Says:

    Благодаря Баце!

  25. massive traffic Says:

    hi there http://www.nerds2nerds.com owner discovered your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer dramatically increase laser targeted traffic from search engines to your site http://extreme-seo-traffic.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps 🙂 They offer best services to increase website traffic at this website http://extreme-seo-traffic.com
    To your success your friend
    Linda

Leave a Reply