Епизод 32

Епизод 32 на Nerds2Nerds записан на 30.03.2014

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Facebook купиха виртуални очила за 2 милиарда. (на женския пазар ги има за 4 лева)
16:05 – Demonoid отново се върна.
18:15 – DirectX 12
23:20 – Русия се отказва от всякакъв амарикански софтуер
27:00 – 12Kw от 12w, да ама не 🙂
30:50 – Турция блокира Twitter и YouTube
35:20 – Спад в продажбата на музика в iTunes
40:15 – Amazon също свалиха цените на cloud hosting услугите си, следвайки Google
42:15 – Microsoft Office за iPad вече е наличен
45:45 – Brendan Eich създател на JavaScript и CEO на Mozilla е обвинен в хомофобия.
52:20 – Facebook пуснаха собствен език заместител на PHP наречен Hack
1:01:10 – HTC M8 , един много добър телефон
1:04:10 – Google сменят правилата за магазина и Android като цяло, за да намалят „лошите“ неща
1:07:40 – Камера снимаща 10 000 000 кадъра в секунда
1:10:10- Microsoft Build започва

| март 30th, 2014 | Posted in Uncategorized |

79 Responses to “Епизод 32”

  1. Митко Says:

    Хех това не го очаквах скоро 🙂 Малко по-късно ще го чуя – даже нямам търпение :)))

  2. vodoleq Says:

    супер, веднага го свалям и слушам. Мерси !

  3. scarylabcat Says:

    Android излезе новия Windows 95 по отношение на сигурността. И аз го видях това, въпреки, че нямам андроидски телефон, но брат ми си е събрал хубава колекция от всичко каквото може да си представите.

    Значи Hack не мога да кажа хубав ли е или не, но с това име предотвратяват каквито и да е било опити за популяризиране на обучения, щото представете си какво излиза когато напишеш hack tutorial или hack facebook …

    Това за хомосексуалистите, не знам пък на тебе ванка какво ти пречи, особено това за браковете, айде за осиновяванията може да се спори но не знам защо на някой трябва да му пука как двама човека ще си живеят живота и дали или не ще имат някакви документи, които се отнасят за отношения м-у тях.

    Това за хипотетичната нова студена война, се надявам да не се случва както всеки психически здрав човек, но ако хипотетично се случи е по-вероятно да сме от по-цивилизованата страна на границата, каквото и да означава това. Ама като погледнеш историята винаги когато България е сменяла страна м-у катаклизми не е свършвало добре за нас.

  4. scarylabcat Says:

    Като каза за Build се сетих да питам, то има ли някаква реална полза от това да отидеш на живо там? Смисъл виждаш ли нещо което го няма онлайн или е просто само за да са там? Защото ако е така е много интересно, щото ги знам такива дето ще се грабнат от друга държава със самолет ще платят хиляди долари за разходи само за да са на живо. Нещо като да отидеш на концерт, не че няма да лийкне (или както е в случая съвсем легитимно да си се разпространи и то live) ами да си там на живо да ги слушаш как говорят.

  5. Stilgar Says:

    Ами Build е като всяка друга конференция в това отношение. Отиваш там щото е кеф (както и на концерт), щото ще се запознаеш и ще направиш контакти, ще се напиеш с компетентни хора и можеш да зададеш въпрос на лектора. Иначе както е модерно в наши дни (и много ме дразни) раздават и хардуер горе-долу на цената на билета.

  6. Кирил Says:

    И аз съм против гей браковете. Върха на политическо коректното говорене е тази перверзия да я преставят като свобода.

  7. echeveria Says:

    Да внимават следващите в Мозила дали за ЗА (или против) смъртното наказание.
    И всичко неолибарали в сайта – никаква бира повече с вас!

  8. scarylabcat Says:

    Малко извън темата, ако искате не слагайте „част 1 (новини)“ след като няма да има втора част. Примерно някой който преглежда архивите след някой друг месец ще се чуди що няма втора част примерно ако не е слушал още първата където се казва, че няма да има.

    Категорията в която се пускат статиите ако искате и променете името на нещо оригинално, защото така и така няма да се ползва повече от една, поне да пише нещо по-смислено от UNCATEGORIZED. 🙂

  9. Георги Says:

    Има проблем с Demonoid-a!!!
    Тръгнах да си оправям акаунта, получих писмо с парола и:
    Forbidden
    You don’t have permission to access / on this server.
    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
    Сега от моя IP не мога да го достъпя!

  10. селянин Says:

    Здравейте отново.
    Да споделя малко лични наблюдения. Играя стана доста години Л2 на един руски фри сървър и всеки ден си общувам с руснаци по няколко часа. Един от тях с който се сдушихме се казва Антон Братов от Краснодар и е програмист. Работи в сферата на сигурността. Банки, чудесий и прочее, да не влизам в подробности, защото съм неук.
    Та пича знае английски чудесно. Клана ни тогава беше смесен и българи и руснаци. Та тоя пич отказваше твърдо да ползва английски, за да си говори с българите. Само когато беше на кеф или подпийнал се отпускаше да го говори. Знам и други руснаци, които знаят в някаква степен английски, но предпочитат да си говорим на българо-руски, но не и на английски.
    Друго което ми прави силно впечатление е, че ВСИЧКИ, дори 15-20 годишни ползват кирилица, няма тия тъпи оправдания като при нас.
    Питал съм Антон, а и други хора, какъв софтуер ползват, на английски или на руски. Ползват само на руски, и вече ако няма накъде чак тогава на английски. Оправданието „превода не е качествен“ не съм го чувал. Тохата ми е разказвал, как ако превода не е добър го отнася преводача и правят друг, а софтуера не се ползва.
    Апропо, в Русия е забранено продаването на телефони които не са с русифициран софтуер.
    Та знаят те английски, и то много добре.

  11. thd Says:

    Е прави са си руснаците. Англичаните и американците отиват в някаква държава и почват да дрънкат на английски и си мислят, че всички са им длъжни да им отговарят. Англичани дето тука живеят от години и пръста не са си мръднали 2 думи български да научат.

    П.П.: Видяхте ли най новата простотия на хамериканците 🙂 14 години затвор за светене с фенерче яхяхяхя 🙂

  12. List Says:

    @scarylabcat Да, точно и аз това си мислех. Можеше много по-добро име да му измислят, това е unsearchable.
    Търсения от типа на „php hack mysql tutorial“ няма много да помогнат за популяризирането на езика 😀

  13. Stilgar Says:

    Не знаят английски много добре освен ако това не означава нарочно да го пишат недъгаво. Иначе няма обяснение за изцепките им на английски по международните форуми.

  14. anonymous Says:

    @Георги потърси в някоя от търсачките за glype proxy или за web proxy. Като отвориш страницата, ще си със сменено IP, ако е там проблема. За демоноида имам един invitation за споделяне ако на някой му трябва.

  15. thd Says:

    Те пък тия тракери с тия регистраии, голяма простотия демоноида на сичкото отгоре и покани 🙂 Не виждам никакъв смисъл от регистрация освен ако не си ъплоудър.

  16. scarylabcat Says:

    Сега ще ти кажа защо го правят. Правят го да има отговорност при свалянето на торенти, за да сийдваш определено време или количество и да имаш добър коефициент. И общо взето да има правила. А поканите са за да не може някой който вече е бил изтрит по някаква причина просто да се регистрира отново. Никой няма да ти даде покана ако са те баннали веднъж. И така трябва да бъде. Това е правилния начин. Така се осигурява сийд на торентите.

    Като каза сега за тракери, един от най-елитните sceneaccess са си направили нова тема на сайта и ето го хедъра http://i.imgur.com/6H2IaED.png

  17. thd Says:

    Пиратския залив и един куп други как могат да са без регистрация. Те тъй или иначе с магнитите не се ползва анонс и не отчита трафик .

  18. scarylabcat Says:

    Те не ползват магнити. Ами може, ама там всеки качва каквото иска, няма контрол върху съдържанието. А при scene тракерите групите си имат ъплоудър за даден сайт който им качва релийзите там. Никой не си играе с пиратски заливи и подобни. 90% от качествените релийзи на филми и сериали в отворените тракери са scene рeлийзи които са свалени от SCC(sceneaccess) или подобни сайтове. При игрите е малко по-различно, мисля че само SKIDROW (от големите) не са scene група, което означава, че всяка хубава игра, която някой е изпиратствал е била славена от елитен тракер и качена в TPB.

  19. why not criticism of french and italian english proficiency Says:

    Аз не знам дали руснаците знаят съвършено английски, ама като слушам „българският“ на Стилгар и ми се реве. Стилгар вземеш да си „експанднеш“ малко българският, то не е истина ако такава ти е ежедневната реч. Ясно ми е че в тази сфера се употребяват много думи без аналог или трудно преводими, но твоето отива доста по-далеч. Дори и в най-отдалечените части на империята на Кибертрон не говорят такъв бегенглиш 😀

  20. Stilgar Says:

    Това ми е точно ежедневната реч и ти гарантирам, че далеч не съм единствен, който говори така. К’во да ги правиш – колониални езици 🙂

  21. samyil Says:

    Когато браузер или друга програма е настроена като прокси клиент тя не ползва DNS а изисква услуга или ресурс – обикновенно файл или сайт, тоест клиента не знае какво е DNS. Ако имате два браузера и единият е прокси клиент то той ще получава имената от прокси сървъра а другият от операционната система която ползвате. Просто прокси сървъра е в ролята на посредник който е длъжен да отговаря (препраща) на клиента всичко което достъпва чрез неговите ресурси от Route и DNS. В прокси обаче има много ограниечения, не всичкия трафик може да мине през него а и може да се прихване, че пакетитие идват от прокси но пък ако трафика мине през две проксита не може да се проследи първото. Най големият му плюс е лесната настройка, прокси клиента трябва да вижда на прокси сървъра избран tcp порт без значение в коя точка на света се намира.

    VPN – pptp, eoip, l2tp, gre, ipip и openVPN са технологии които на практика ти предоставят още един gateway в друга мрежа стига тя да е видима за теб навсякъде по света. През VPN можеш да рутираш както определен ип адрес (пример 8.8.8.8), цели мрежи (8.8.8.0/24) така и глобалната мрежа 0.0.0.0/0 тоест VPN става default gateway. Определено с VPN имаш целия ресурс на мрежата през точката чрез която си рутирал и няма никакви ограниения от страна на протоколи, портове и услуги както в прокси.

    Според мен най „юзер фриендли“ е протокола tor, по бавен е, понякога провлачва но в Windows се инсталира с 2-3 клика ма мишката а в Ubuntu eto taka http://itservice-bg.net/?p=2425

    Чудя се само политици, депутати, лобита, агенти от тайните служби преди да „коват“ такива закони не се ли допитват до малко по запознати хора с тази материя ?!?!?! А може би пък целта е друга в стил „бии хлапето“ за да те уважава ….

  22. echeveria Says:

    Ми не знам какво толкова видяхте в тия виртуалните неща, и край енджина е на светлинни години от действителното.

  23. thd Says:

    samyil то си го има в репозиторитата тора sudo apt-get install tor и готово иначе тоя линк е за бъндъл , ако ползваш тор само за браузър става ама ако го ползваш за повече работи бъндъла не е добре , щото като спреш браузъра и гасиш и тор , не пречи да ги ползваш и двата не се ритат единия е на 9150 другия на 9050 ама няма смис 2 сървиза да вдигаш за 1 нещо .

  24. jazzman Says:

    “ Дори и в най-отдалечените части на империята на Кибертрон не говорят такъв беге-инглиш :D“

    Какво му е на произношението? Не съм ги слушал много време младежите ама той английзмите ги произнася правилно, а за акцента няма как да се избегне, все пак е роден и живее в БГ. Ти в Канада бил ли си да видиш за кво иде реч?

  25. thd Says:

    Ама няма акцент да цепи мрака кат индийския 🙂 Кат се сета за Раджи от „The Big Bang Theory“ и …. 🙂

  26. Stilgar Says:

    Той не говореше за произношението ми, а за количеството английски думи, които ползвам като говоря. Абсолютно прав е, но дали това помага или пречи да ме разбират е спорно, а дали мога да го предотвратя е съвсем отделна тема.

  27. jazzman Says:

    Хахаха, дават ли го и в БГ или по торентите 🙂 Ние сме му големи фенове на сериала. А относно акцента се сетих за нещо много смешно дето се случи преди две-три. Имам един поляк, френд, дето бачка с мен, че той има много силен акцент, аз също само, че той от 20г е в Канада и не признава нищо освен сегашно време. И тъй пердашим си ние с нашият EN, и по едно време идва една възрастна жена, наемател от другият билдинг, канадка, и ни вика – абе момчета в канадско училище съм преподавала, ама такъв английски не бях чувала, но оставете акцента настрана и какво се чува от страни, изненадана съм как се разбирате 🙂 Че тъй де…. нашта дъщеря ни забранява да говорим EN с жената кът идем в магазин с нея, срамувала се била….не е яла шамари скоро 🙂

  28. jazzman Says:

    Няма как Стилгар, тва е комп. терминология.

  29. thd Says:

    @jazzman май го дават отскоро и по телевизията ама с дублаж пък аз не мога да трайвам да не е с гласа дето си е на артиста 🙂

    @Stilgar айде рутер можеш да го кажеш маршрутизатор, нищо че е по неудобно и непрактично ама суича не се сещам на бг , като кажеш прекъсвач на някой, дали няма да е много по зле 🙂

  30. jazzman Says:

    А с дублаш се губи красотата 🙂 Що рутер? Раутър се прознася на EN, рутер е побългарена чуждица.

  31. jazzman Says:

    дублаж е на BG sorry 😉

  32. thd Says:

    Абе на кой му пука, няма да ни пишат двойки я 🙂 .
    Сетих се сега за още нещо :
    „почиствах си пощата от дразнещите нежелани реклами “ колко е по трудоемко от чистих спам 🙂

  33. jazzman Says:

    @thd то суича е маршрутизатор, а другото дето само екстендва без да задава IP адреси му забравих името.

  34. thd Says:

    Хъб му викаха ама такива от години няма май по магазините 🙂

  35. jazzman Says:

    Точно така – хъб 🙂

  36. thd Says:

    Да домашните джиджавки фактически идва маршрутизатор с мост , оф как нафлудихме айде спирам 🙂

  37. кюфте Says:

    @jazzman
    Ши мъ извиняваш, ама руутъра си е баш руутър. Оригиналното инглиш е бритиш инглиша и там си се казва руутър.

  38. jazzman Says:

    Тук ми викат раутър и точка. не знам в джърманито как му викате 🙂

  39. jazzman Says:

    Router-a не измислен от британците, а мисля от американците тук е майката на мрежите, нали знаеш това 🙂

  40. sHoRt Says:

    Има ли желаещи да напишем наръчник за използване на телепорт?

  41. jazzman Says:

    Шъ са телепортираме ли 🙂

  42. бацето Says:

    Стъпка по стъпка тиранията ще бъде победена. Ето поредното доказателство – напълно свободен лаптоп (между свобода и безплатно има категорична разлика)! И разбира се ще лети с Дебиан Гну/Линукс дистрибуция. Мисля, че и биоса му е с отворен код, но в момента не съм 100% сигурен.
    http://www.bunniestudios.com/blog/?p=3657
    Бъни един от много светлите хора, борещи се за свободата. А ето, че и Апелбаум е много заинтригуван:
    https://twitter.com/ioerror/status/451692183318691840
    Иска ми се да прочета мнението на Сталман по този въпрос. Той доста време използваше „Lemote“ машинка, защото няма нито един байнъри блоб, който да не е с отворен код и свободен софтуеър. Но Сталман е много консистентен и е много напред. С него не можем да се сравняваме. За лаиците само ще спомена, че преди да започне мисията на живота си за свободния софтуер ГНУ, е бил *професор в МИТ*, и ще спра до тук.
    https://stallman.org/stallman-computing.html
    Айде честито на всички!

  43. echeveria Says:

    @thd съжалявам ама ако се ползва думата маршрутизатор по вероятно е да не се разбере за какво иде рече от повече хора. Съжалявам ама терминологично българския език не се е развивал последните 25 години у чуждиците са вече официални. Виж дума като шервам не смятам че е правилна щото даже не е чуждица а побългарена английска. Аз лично не харесвам изкривяването на езика в ползването му на псевдо чуждици (пак давам пример за шервам) като например ползването на думата визия, вместо виждане. Много често наблюдавам в медиите ползване на дума която е чуждица за обясняване на нещо в България която няма такова значение от изходния език.

  44. Stilgar Says:

    Аз се дъня не само на терминология. Често ползвам съвсем нормални думи, които ги има на български просто щото първо ми идва на акъла английската. Като пиша гледам, да е малко по-човешко, но като говоря ще трябва да правя странни паузи. Сякаш сега нямам проблеми с речта, та да си създавам допълнителни…

  45. samyil Says:

    Един вид като ме няма в офиса и трябва да се обадя на колегата да му кажа:
    – Я маршрутизираи тази мрежа с маска двадесет и четири през този маршрутизатор.
    вместо:
    – Я рутни тая цедка през този гейт.

    Някак си имам чувството, че ще ми мине работния ден докато го кажа правилно във вариант 1 ….

  46. бацето Says:

    Аз го приемам като сленг/диалект/уличен език. Особено пък за техническите думи.
    Щото те и бетон, асфалт, кондензатор, резистор … не са български. Той човека си каза, че проблема е в количеството. И аз съм си мислил, че например:
    Днеска съм много фреш. , вместо
    Днеска съм много свеж.
    е малко пресилено. Ама пък едното може би придава допълнително цвят на езика. Ениуей :Д

  47. бацето Says:

    Забравих само да кажа, да не забравяме мъдростта на Хегел, че:
    „Количествените натрупвания водят до качествени изменения.“

  48. Кирил Says:

    Brendan Eich е напуснал, уж доброволно, но ако не беше тази кампания на разни педераси, едва ли щеше да стане така.
    Тази компания с очилата за виртуална реалност, доколкото разбрах е била спонсорирана в началото с пари на хора и май затова толкова много недоволстват хората. И май е станало „Я ни помогнете, за да можем да се продадем за Зукербърг за повече пари“.

  49. селянин Says:

    Те да внимават Ванката и Стилгар, че както се изказаха и те против геовете, да не им истинат и на тях местата). Защото този подкаст вече им е лепнат в досиетата.

  50. Stilgar Says:

    @селянин, лошата новина е, че вече е абсурд да се мисли, че някой от нас може да стане CEO на Mozilla. Добрата новина е, че и преди това беше абсурд да се мисли, че някой от нас може да стане CEO на Mozilla.

  51. бацето Says:

    @селянин не слушаш правилно, те се изказаха против *гей браковете*, а не против гейовете, което е коренно различно. Стилгар също се аргументира, че ако има дискриминация по този въпрос към гейовете, то трябва да има дискриминация и към тези, които искат да се женят по 3ки, 4ки, 5ци, 6ци …

  52. Stilgar Says:

    Ами то и Eich е против браковете, а не против гейовете ама и той го изяде 🙂

  53. thd Says:

    Аз пък съм против всички видове бракове, пълна глупост е това. Само да се пълни джоба на кмета, попа и адвоката 🙂

  54. бацето Says:

    @Stilgar не се е сетил за аргумента :Д. Отделно повечето хамериканци са толкова политически коректни и лицемерни, че супер много ме дразнят.

  55. Stilgar Says:

    Т’ва са тея дето ръководят бизнеси и такива. Нормалните не са. Освен това има South Park.

  56. бацето Says:

    Според мен и доста голяма част от обикновените хора. Културата им така се е изкривила, че не само се толерира лицемерие и двуличие ами и си го предпочитат. Че има изключения, има. Мен затова ме кефи Торвалдс, не му пука за политика, чие его ще накърни и еди си какво. За него е важна технологията, технически се аргументира и не цепи басма на никой. Обаче е луда машина. Почва кърнъл проект, проекта става най-използвания (най-верятно и най-добрия) кърнъл. Започва гит, гит става най-добрата система за контрол на версии на софтуеър.

  57. селянин Says:

    Днес гугъл събира всичко за вас-какво кога и защо сте казали и направили. И утре тази информация може да бъде използвана срещу вас-конкретния случай е само началото. Това си е нов тоталитаризъм, за съжаление.

  58. бацето Says:

    @селянин да, така е, но се надявам да НЕ предлагаш да умрем от страх и да си затваряме устата, вместо да се борим и отстояваме правата си, така че утре по-закон да нямат правото гугъл или който да било друг да злоупотребява с информация, власт или каквото и да било.

  59. thd Says:

    Най готиния начин за борба със събирачите на информация е дезинформация 🙂

  60. Кирил Says:

    @thd как ще направиш тази дезинформация?

  61. thd Says:

    ЪъъЪЪЪ по принцип лесно може да стане, само да ти се занимава 🙂 и да имаш свободно време 🙂

  62. thd Says:

    ПП: примерно имам един познат със около 100 акаунта във фейсбук 🙂 и един няма дето да има нещо вярно в него . Ползваше ги за някакъв покер там от тия игрички … 🙂 ама както и да е 🙂

  63. Кирил Says:

    То добре, но 100 акаунта ще ти отнеме много време. Много по-лесно е изобщо да нямаш регистрация във фейсбук.

  64. бацето Says:

    @thd твоя приятел нали с браузър ги отваря тея страници. Браузърите все още не са толкова свободни колкото ни се иска. Нали минава през интернет провайдъра преди да излезе в интернет. И те не са много свободни. Нали и операционна система ползва (м$ и мак са леш, и дума за свобода не може да става). А може би вече тряабва да продължим до биоса и самия хардуеър. По принцип е възможно , но с доста знания.

  65. thd Says:

    Ама много буквално приемате винаги всичко 🙂 Повече фантазия се очаква от програмисти 🙂 Иначе най много набирач на код 🙂

  66. jazzman Says:

    Малко статистика/история за най предпочитана линъкс диструбуция за хостване на уеб страници – http://w3techs.com/technologies/history_details/os-linux Не съм очаквал че е толкова смазваща преднината на php пред другите предпочитани server-side programming languages – http://w3techs.com/

  67. Stilgar Says:

    Не виждам някакво особено противоречие в това за PHP. PHP се ползва много наготово с много популярни системи като WordPress, които могат да се инсталират лесно на абсолютно всеки хостинг. Да не мислиш, че ако трябваше ние да го пишем тоя сайт щеше да е на PHP?

  68. Stilgar Says:

    @бацето на работа се държат културно, ама извън работа са си напълно нормални. Даже не го бих нарекъл лицемерие, просто това което тук казваме с 1 дума там го казват с две изречения.

  69. бацето Says:

    @Stilgar силно се надявам да е така и ако е така бих се радвал.

  70. Stilgar Says:

    Абе има си проблеми с тая политическа коректност, но те са на значително по-високо ниво.

  71. Кирил Says:

    @Stilgar а те друго освен работа и кредити имат ли американците?

  72. Stilgar Says:

    Първото нещо, което хората в България не разбират за Америка е, че тя е много голяма и населението и не е еднакво. Представи си тука разликата между хората в някое село в Родопите и хората в София само дето там направо по щати може да ги комплектоваш. Има с кредити и работа има и съвсем айляк дето пиянстват всяка вечер. Иначе вярно, че им е в културата да бачкат от ученици, което е добре, но далеч не всички са работохолици.

  73. бацето Says:

    Аз пък съм забелязал, че хората в България не разбират, че хората навсякъде по света са хора, навсякъде има сякви, и сами се принизяват пред разни чужденци, което не само, че няма смисъл, но и е тъпо.
    За мнозинството от американците смята, че смотания им капитализъм ги учи така, че най-голямата им ценност (от ценносна система) са парите. Оттам умира всичко останало, приятелство, чесност, почтенност, етичност …
    Когато парите станат *на всяка цена*, тогава си намираш извинение на всичко и всичко става възможно – за пари. Дори незаконни неща.
    И да знам какво е отворен пазар и икономика, но все пак те се различават от мръсотията като спекулации, монополизъм и т.н.
    Надявам се да не съм прав за мнозинството от американците.

  74. thd Says:

    Ей това е сега яка виртуализация 🙂 и витеото да ползва не само CPU

    http://www.youtube.com/watch?v=37D2bRsthfI

  75. licho Says:

    Switch e komutator ili prevkluchvatel na bg.
    Router e marshrutisator.
    Browser e chetec 🙂

  76. Данаил Рабаджийски Says:

    switch – превключвател (комутатор е чужда)
    router – пътеуказател (маршрутизатор също е чуждица)
    hub – повторител, би било най-точно

  77. Фьт Дхюс Says:

    Хъб се превежда концентратор. Но твоите превключвател и пътепоказател ме радват много.

  78. Данаил Рабаджийски Says:

    Българската дума за концентратор е събирател, но хъба не е точно това, той повтаря сигнала, дошъл на някой от портовете, и го подава към всичко портове, включая входния за тоя сигнал. В този случай, смислово е по-правилно да се кажа повторител, а не събирател.

  79. jazzman Says:

    “ Да не мислиш, че ако трябваше ние да го пишем тоя сайт щеше да е на PHP?“

    И кой щеше да е, просто от интерес?

Leave a Reply