Епизод 39 – част 1 (новини)

Епизод 39 на Nerds2Nerds записан на 27.07.2014 с гост Стефан Кънев

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Представяне на госта
01:40 – Microsoft – големи промени и големи съкращения
13:30 – Може би ще има нов начин за активиране на Windows 9
17:45 – 20000 служителя на Apple заведоха колективен иск заради лоши условия на труд
19:25 – Картофена салата за $52000 🙂
20:45 – Google вече разрешават използването на неистинки имена (след 3 години мрънкане от всички)
23:00 – Собственик на ресторант съди Googlе заради фалита на своя бизнес.
24:30 – Пак се заговори, че Google ще купуват Twitch
28:10 – Русия задължава компаниите да запазват информацията за потребителите на сървъри в Русия
30:00 – Русия отвори най-голямата си шпионска база в Куба (студената война – част 2)
31:00 – Blackberry ще пускат ново квадратно устройство
32:10 – nVidia пускат свой геймърски таблет за $299
35:00 – Microsoft пускат Lumia 530
38:30 – UK прие ODF за официален стандарт в държавната администрация
40:30 – The International
43:15 – KDE5 вече е налична
44:45 – Бившият диктатор на Панама съди създателите на Call of Duty за разваляне на имиджа му
46:30 – Нова версия на Dungeons and Dragons
51:00 – Жена се сдоби с нос на гърба си след екперементална операция със стволови клетки
52:10 – Дубай предвижда да направи квартал с климатичен контрол
52:40 – Google приготвя 100 милиона за стартъпи в Еворпа
53:00 – Apple патентоват начин за защита на телефона спрямо поведението на потребителя
54:40 – Арабските емирства се преселиха на Марс
58:00 – Започна строежа на първия технологичен парк в България

| юли 27th, 2014 | Posted in Uncategorized |

39 Responses to “Епизод 39 – част 1 (новини)”

  1. deyan Says:

    Отностно lumia мако впечатления.От 2010 година тотално съм разкарал windows и двете ми машини лаптопа и настолната вървят съответно с арч и дебиан…Та смартфон си купих … с windows 8.1 Имах бюджет до 300 лева и се отказах от htc ,motorola ,LG ,които вървяха с андроид двуядрени с 1024 рам съответно.630 -йската върви изключително добре без засечки ,без да цикли с 6-7 отворени апликации ,с повече не съм тествал.Има неща ,които ме дразнят в този телефон разбира се .Та като за евтин телефон лумията си е повече от добра

  2. Stilgar Says:

    В тая връзка ако някой ползва Lunix Lumia телефонът му няма да е толкова далаверен колкото ако ползва Windows 8.1. Визирам, OneDrive интеграцията, синхронизиране на настройки и favorites на браузъра. Ама сигурно и без това не е лош де.

  3. intel Says:

    Относно Windows Activation-a, чрез BIOS-a, това се нарича SLIC и се ползва най-вече при OEM.

  4. Кирил Says:

    Тия ябълки с най-скъпите продукти, и с най-гадните условия на производство и може би с с най-лошите условия за работа в магазините, с най-бесният СЕО. Кара човек да се запита къде отиват парите на тази компания?
    А това за защите на телефона чрез следенето на поведение на потребителя си е следене, за което от държавна сигурност ще им завиждат.

  5. Фьт Дхюс Says:

    Не съм стигнал още до минута 30 (на 23 съм), но тази новина не е истина, беше опровергана още на следващият ен.

  6. Кирил Says:

    С най-бедният СЕО, де.

  7. thd Says:

    ХахА , грубо … http://www.myce.com/news/british-police-displays-anti-piracy-warnings-on-illegal-websites-72293/ 🙂 ей тука вече идва задължителното прилагане на https-a 🙂

  8. Селянин Says:

    Това за поведението на телефона е голяма дивотия. Примерно като се напиеш движенията ти със сигурност ще са различни. Сещам се, че в нашето семейство понякога си сменяме телефоните по различни причини.
    А и, ако ти откраднат телефона, 100% ще ти сменят сим картата с друга, а в тази връзка и всички твои настройки. Никой който купува телефон не ползва настройките на предния потребител, така че, на 100 % ще го кормят издъно.

  9. thd Says:

    Една топла топла новина, дето я няма още по нета:
    Пуснаха алфа версията на торент-чат преди малко , ама за сега е версията само за уиндофс пусната. Ако има някой мераклия с уиндофс да го пробва може да сподели вчепетления 🙂 …

    http://download-lb.utorrent.com/endpoint/bleep/track/stable/os/win/

  10. Алекс Says:

    Това “ Картофена салата за $52000″ , аз съм почти сигурен че е малко измама. Гледах му интервютата, и на блога си тои изрично пише, че е руби програмист. Кикстартер е правен на руби, отделно като направя един тренд на кикстартер гледам http://www.google.com/trends/explore#q=kickstarter , че това доста е увеличило популярността на сайта. Просто изглежда доста логично от kickstarter да са направили тази схема само и само да си увеличат популярността.

  11. Stilgar Says:

    Изводът е, че Ruby-истите са измамници!

  12. gat3way Says:

    Крайно време е да бъдат изобличени! И те и онези js-аджии дето всекидневно заебават по три и създават по 5 нови проекта в github.

  13. zxz Says:

    Една картинка описваща всичко 😀

    https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/s552x414/10574162_787162971336037_7592805874245015574_n.jpg?oh=ceac28d37f34a8ca79bd749dfaf13b5a&oe=54693A36

  14. jazzman Says:

    Говорейки за Русия и шпионите и, някой чул ли е кво става с ES (Edward Snowden). Тук неофициално се говори, че човека е бримка от руската шпионска машина 🙂

  15. mail Says:

    Здравейте, нещо да кажете за скайп и номерата им да си качиш задължително най-новата им версия?? И евентуално как да се справим с този проблем

    Поздрави

  16. jazzman Says:

    Отговора на въпроса ти, не е ли във въпроса ти? Ако ще ползваш скайп къв е проблема да е с най-новата версия?

  17. mail Says:

    Малко да се дообосновя: Не желая да използвам най-новите им версии, тежки са, не ми харесват, не харесвам визията и рекламите. Версия 3.Х за мен е перфектна, простовата и лека – не желая новата им визия, особено не ми харесва някой да ми налага да използвам нещо подобно с цел „да подобри изживяването ми“.
    Четох разни статии, че можело с 4.2 да ги излъжеш, но решението е временно. Иначе не съм използвал скайп от Вторник някъде когато ми спряха достъпа, може и да не използвам изобщо в бъдеще – кой знае. Предполагам, че и не съм единствения с подобен въпрос

  18. thd Says:

    Трий го тоя спайуеър и да се приключва 🙂

  19. jazzman Says:

    Матея 7:7-8

  20. бацето Says:

    Лека полека ще дойде доброто време на jitsi/xmpp/jabber и за масите. Pidgin също е прекрасен за чат и аудио през xmpp/jabber, а jitsi и за видео. Има малки ръбове за изглаждане, но работи, много добре.

  21. thd Says:

    @jazzman, туй някаква футболна подредба ли е дето си го пуснал “ като 4-4-2 ?! Аз от футбол не разбирам де за туй питам 🙂

  22. Фьт Дхюс Says:

    Не това е цитат от евангелие от Матея, демек Новия завет. Като поглеждам, че започва на седмица, ще да е нещо свързано със съдният ден.

    Чичо Сноудън щеше да оди у Бразилия, ама нещо се размина. Последно получи три годишно разрешение за пребиваване в РФ, като се жалва, че трибуквените още го следят. От друга страна ги храни какви са некадърници.

    Преди няколко месеца пък задаваше на Путин провокативни въпроси в директно телевизионно предаване. До последно се чудеше дали да подава документи за удължаване на престоя.

    Общо взето всичко живо се пита този наред ли е с главата. Някои действия му изглеждат доста рицарски, други пък са направо нелепи. Честно казано, не ми е много ясно ФСБ, за какво биха могли да го ползват. Според мен го държат при тях само, за да дразнят американосите.

    Но това са някакви дребни игрички. Путин като всеки уважаващ себе си диктатор работи в тясно сътрудничество с щатското правителство и ако онези наистина го поискат, ще им го даде.

    От друга страна, онази грозната пичка, говорителката на Обама, скоро се изцепи съвсем в реда на нещата, че с всеки ден инфото на Сноудън остарява и след не много дълго той няма да е интересен никому. Сиреч каза, глей си работата пич, много скоро ще си напълно забравен. Стара новина си. Износен си. Света е динамичен и скоро ще си напълно употребен, и изплют.

  23. jazzman Says:

    @Фът, благодаря – ученото си е учено 🙂

    @тhd, ти очевидно не разбираш от футбол, щом мислиш че един тим е съставен от 22 футболисти, или мислиш че всичките те ритат към една и съща врата 🙂

    @mail, виндовс е анти-християнска оперативна система (без да преувеличавам)….първото нещо на което ме научи тя бе да наруша 8-та Господня заповед. Трагедията дойде по-късно, когато осъзнах, че нарушавам и първата и то съвсем несъзнателно в резултат от ползването му, а тя е третирана, като основа на всички останали.

  24. thd Says:

    @jazzman , я разясни че пак нещо не схващам … тия заповеди не бяха ли писани за евреите ? Ти нали си християнин , кво те бъркат ? 🙂 И в крайна сметка с на кой от боговете заповедите се съобразявате ? Нали трябвало само в един да вярвате ?

  25. jazzman Says:

    Българската Православна Църква не отхвърля старозаконието, а напротив. То е прието като основа на закона по-късно поверен ни от Христос. Аз съм християнин, кръстен съм в православната църква, венчан съм там и съм повярвал в Бога чрез нея и единственото, което гледам да следвам са заповедите/правилата поверени ми от църквата….макар и напоследък все по малко да ми остава за четене и ходене на църква…..тук разтоянията са огромни и тва е проблем за мен 🙂 На последни два въпроса, няма как да се отговори и да се даде духовно-смислен отговор на човек, който не вярва в Христос.

  26. thd Says:

    А трябва да ходиш на църква, щото само те имат директна VPN връзка с бога , и ако не си плащаш абонамента … няма да имаш трафик за молитвите … как може са се впрягате не знам ….

  27. jazzman Says:

    Няма друг път. Без църква сме обречени. Умувания от рода – аз не ходя на църква ама силно вярвам в Христа са пълна заблуда за мен. Човек, който наистина вярва, не крие, а споделя вярата с останалите а местата за това ти знаеш кои са.

  28. FTF Says:

    Аре замислете се, ако сте израстнали при мюсюлмани ще вярвате в Алах, ако е било при някой аборигени ще се кланяте на техните богове.
    Искам да кажа че е важно с кви глупости са ти пълнили главага докато си бил израстнеш и в какво вярват тези около теб, аре ходи ти на джихадист да говориш за Христос, той мисли че ти си грешник ти мислиш същото за него.

  29. Фьт Дхюс Says:

    С мъничката разлика, че цивилизацията е на запад, а той е християнски, а онези са си останали в средновековието. За аборигените пък да не говорим, кой знае в кое хилядолетие са те по развитие. Нищо против хората, но прогреса си е прогрес.

  30. jazzman Says:

    Не е живял в Торонто, да види за кво иде реч 🙂

  31. FTF Says:

    Хората „вярват“ в Бог защото просто им е по-лесно някой да им казва какво да правят отколкото, да поемат контрол над живота си.
    Направо казано държавата ги управлява чрез църквата.
    Каква е разликата когато господар заповядва на роб и когато Бог заповядва на „свободния“ човек,и в двата случая трябва да се подчиниш.

  32. jazzman Says:

    Поста ти намирисва на атеизъм и комунизъм от което логично следва анархизъм 🙂 Има бедни, богати, умни, глупави, господари, роби и т.н…цивилизацията е в християнският свят, защо това е така ти си направи изводите, но нищо случайно няма.

  33. thd Says:

    Хъх , как тъй го установихте, че цивилизацията е на запад ?! Я дайте Дефиниция за цивилизация. В Япония няма ли цивилизация ? Анархизма няма нищо общо с това дето си го мислите май.

  34. FTF Says:

    Имам приятел който се върна от Япония.
    От това което ми разказа си направих извода че няма държава която да ги стигне по дисциплина тия хора, те направо са отделна планета.
    По-цивилизовани са от нас дето сме готови да се изтрепем еи така за спорта.

  35. jazzman Says:

    Очевидно, вие двамата не сте живяли извън БГ-то. Аз ежедневно се сблъсквам с тях (такава ми е работата) те живеят и мислят много по различно от нас. Япония е друга планета, съгласен съм, но тва е в резултат на страшна дисциплина и да не забравяваме, за кво копиране на патенти иде реч при тях. Но…..Япония и Корея искам да ги видя. С жена ми го планирахме, обаче все още ни се вижда скъпо….за една седмица грубо излиза около $6000 за двама ни, ако сменим работата един ден и тва може да стане 🙂

  36. epizod 40 Says:

    Аз малко Offtopic и без никва връзка: http://www.reddit.com/r/TheFappening/comments/2f44n0/new_celeb_leaked_pics_all_in_one_place/

    Е тва ще ми е много интересно Stilgar как ще го разтълкува в епизод 40

  37. Фьт Дхюс Says:

    тази страница е недостъпна поради нарушаване на авторски права.

  38. stealth Says:

    историята в три изречения:
    – много хора не са наясно как да защитят личните си данни.
    – големи компании лъжат, че защитават личните данни на клиентите си.
    – дори след намесата на трибуквени агенции информацията може да се намери… все пак – И-нет.

  39. thd Says:

    Много се затиши тука нещо положението ! Не бива тъй 🙂 !

    http://arstechnica.com/information-technology/2014/06/mozilla-puts-a-development-environment-into-the-browser-with-webide/

Leave a Reply