Епизод 61 – част 1 (новини)

Епизод 61 на Nerds2Nerds записан на 11.07.2015 с гост Радослав Станков

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00:00 – Представяне на госта!
00:01:22 – Visual Studio 2015
00:02:00 – Съкращенята в Microsoft и бъдещето на платформите им
00:24:00 – Още Microsoft – Office 2016 за Mac
00:26:06 – Microsoft – Gold level спонсор на OpenBSD
00:29:00 – Алгоритмите на Google смятат черните хора за горили
00:31:30 – Waze (собственост на Google) правят приложение за споделено пътуване
00:33:00 – Xbox Music преименуван на Groove Music
00:34:55 – Spotify вече не обичат Apple, не искат да си купувате абонамент през App Store-а
00:39:20 – Google Material Design lite
00:40:25 – Найден харесва рекламите и Google, а Мишо е тъжен, че въздухът е безплатен
04:42:42 – Hacking Team got hacked – вече се казват Hacked Team
00:44:43 – Firefox щели да си оправят браузъра
00:50:40 – Google Maps за Марс by NASA
00:50:50 – Конкурент на Photoshop с интересен selling point
00:51:17 – Ивелин за малко да стане милионер и/или да убие Silverlight по-рано
00:53:35 – Apple Watch вече не се продава добре
00:54:25 – Mockito addon for Java 8
00:55:15 – Новини за филми : X-Files, Star Wars *
00:58:30 – PewDiePie със 7 милиона печалба
01:00:00 – VarnaConf на 15.08.2015
01:00:25 – Оплаквания на тема конференции

| юли 12th, 2015 | Posted in Uncategorized |

67 Responses to “Епизод 61 – част 1 (новини)”

  1. ⌀--·⓪ Says:

    Яко! Много се нарадвах. Пет неща.

    1. Малка правописка, никак не е фатално и да не се оправи. Видях го само заради втора точка. Нагледно:

    00:40:25 – Найден харесва рекламите и Google, а Мишо е тъжен, че въздухът е безплатен
    04:42:42 – Hacking Team got hacked – вече се казват Hacked Team
    00:44:43 – Firefox щели да си оправят браузъра

    2. Въздуха не е безплатен, не знам, кой ви излъга;

    3. Има си „Карти на Гошовица“ за Марс от самата Гошовица. От много време. Дори за тях е говорил Иван в предаването, че са пропуснали да изцензурират някакви извънземни. Беше дал и координати в описанието на епизода. Наса явно ще им правят конкуренция;

    4. Германия и не само по повод WiFi за общо ползване. Радвайте се, че сте тук. Оруел настъпва. И после Гочев да не се оплаква, че били невъзможности. Обратното е;

    5. JPrime га ще има видео? Интересува ме единствено и само Божо, но покрай него може и друго. OF има „искане за доклад“, но пък реденето на програмата винаги е било връзкария до шия ☹

    Премия шесто: хе-хе, промъква се политика. На цели две места и е толкова оригинално и приятно, че ми вдигнахте настроението.

    п.п. А ве, понеже и аз чух за междузвездните. Ама съм изпуснал. Дисни га са купили „Лукас арт“? От новините покрай филмите, най-голямо впечатление ми направи именно, че са от Дисни.

  2. ウォーロック Says:

    Не са купили „Лукас Арт“ само правата за „Star Wars“…

    https://ourprocess.files.wordpress.com/2012/10/disney-darth-vader-mickey-mouse-lucas-arts-sharpie-comic.gif

  3. Stilgar Says:

    Според Wikipedia Lucas Films и Lucas Arts са собственост на Disney.

  4. ウォーロック Says:

    Хмм, може. Да де то арта за игрите беше. BTW Open Office е докопан от Oracle , нормално да е пълен шит. Те всичко дето пипнат става шит. Ако искаш отворен офис Libre Office е нещото.

    П.П.: Ей тия много ме накефиха нещо и сега ги рекламирам НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Пак е нещо като се слушат без пари нали, да върнем жеста 🙂 🙂 🙂 …
    https://www.youtube.com/watch?v=UOvZKJlrtk8

  5. JOKe Says:

    Всичко е купено от Disney включително indiana jones i etc.
    ウォーロック : OpenOffice kam momentak ogato misho go e polzval ne beshe na oracle 🙂 ne beshe i na sun shtoto sun togava si imaha Star Office … anyway tva e bilo prez dalechnata 2006ta… taka che da.

  6. Stilgar Says:

    Моите приключения с OpenOffice се случиха преди Oracle да купят SUN. Libre-то не съм го проверявал изобщо и нямам намерение.

  7. ウォーロック Says:

    Няма много общо от тогавашния, и има етин тон плъгини за всичко което се сетиш ако го няма нейтив.

  8. ウォーロック Says:

    …Либрето става въпрос де , те от едно дърво тръгнаха все пак.

  9. ⌀--·⓪ Says:

    Слънчевите купиха немската Стар Девижън още през деветдесетте. А Стил е само две години по-малък от мен, тъй че няма как да е писал дипломна преди 04/05 според зависи дали е тръгнал на шест, дали е записал веднага, дали преди това е ходил казарма и т.н. Следователно със сигурност е било слънчева версия, нещо от сорта на 1,3 примерно.

    Доколкото си спомням от това, което ми е разказвал в irc, проблема му не е бил в самото писане, а несъвместимостите между Уфсъ и Опън. Когато е тръгнал да я отпечатва, е било голяма драма с шрифтове и форматиране. Мисля, че беше решил проблема стандартно — изход в pdf и вградени шрифтове. Така де, но му беше причинило доста ядове.

    2010 в действителност не е никак лоша версия. В нея има улеснения, които не да са невъзможни с по-стари версии и други програми, но са много по-трудни за направа. Обаче защо си спомням, че беше казал веднъж, че е на 2013?

    Не бих казал, че разликата между Либре и Опън е кой знае каква. Опън не е толкова „шлайфан“ от към ГПИ, но пък поддържа старите формати по-добре и е по-стабилен. Имало е неща, които не съм можел да постигна с Уфсъ, а с Опен/Либре съм успявал. Но имам и примери в обратната посока. Безспорният хит е редакцията на pdf. Не е кой знае какво, но пък е най-доброто извън Адобе.

    Всичко си има и силни и слаби страни. Точно както са интернет-навигаторите. В общият случай би трябвало всичко да свърши работа, но си има изключения.

  10. ⌀--·⓪ Says:

    Уф забравих за тия хакнатите. Покрай течовете bgleaks (демек „Бивол“) изкопаха, че и нашето любимо правителство се е опитало да пазарува от тези. Даже ги викнали в края на миналата година на показно. Но нещо свършили парите и отложили покупките за догодина. Т’ва не е първият известен случай, когато си пазаруват троянци и други вируси. Но няма да задълбавам, оти все пак е за техничари, а не за политика. Който му е интересно, лесно може да си намери.

    Браво на тез’ юнаци дето са ги избабанили тия гнусари!

  11. ウォーロック Says:

    Аз лично, имам наблюдения на доста фирми и то не малки, дето са минали на отворен офис, един или друг. В един момент да не се окаже, тия с МСОфис да са несъвместимите. Щото МСофис последно като съм виждал си поддържаше само техните файлови формати, а отворените офиси поддържат всички формати 🙂

  12. ⌀--·⓪ Says:

    Имаше безплатна добавка за OASIS, която Оръкъл направиха платена, когато купиха слънцата. В момента не знам как е, но имайки предвид, че М$ наляха някакви пари във фондацията „Отворени документи“, сигурно онези им поддържат някаква добавка. OOXML е доста по-сложният формат от двата на основата на xml/zip, та вярвам дори със собствени сили няма да им е трудно да поддържат съвместимост.

    Най-голямата драма е с електронните таблици, защото там има едни неща дето никой друг не ги поддържа както трябва. А това автоматично води до Аксес, който си го бутат и на който има безброй визитници и други изпълнения. Цялото нещо е безкрайно обвъзано с техните си неща като ole и там натам, което не го прави безкрайно лесно за направа на нещо различно.

    Но да, вече започва да им припарва. Например, аз не съм се докосвал до нещото на ябълките. И понеже нямаше как да го видя, си изтеглих от пиратският бряг торент с официалните видео-уроци (които струват нещо от сорта на 399,99 — повече от самата програма, която беше еротичното 69 докато се продаваше) . И като ги загледах и ми падна капата. Там се правеха някакви невъзможни неща дето и в издателски системи са трудно постижими. А това беше да речем преди петилетка или повече. Днес, кой знае къде са. Има и други неависими играчи, които също тикат иновациите.

    А техните какви са? Вкараха едни джувки, та отново да са несъвместими с всичко останало, този път на ниво ГПИ. Но както си признах в предният коментар, все пак са се възползвали от опита си и са направили трудното далеч по-лесно. Нямат обновление, но пък са подобрили съществуващото, което пак си е нещо.

  13. Stilgar Says:

    2009 беше това щото си спомням, че няколко месеца по-късно излезе Office 2010 който си купих и ползвам и до днес. Основният проблем беше неработещото undo (когато има картинки). Другото беше, че като пуснех impress и writer едновременно крашваха супер често. Чак накрая беше принтирането.

  14. ⌀--·⓪ Says:

    Аха, колко съм тъп, че не се сетих да бръкна във Википедия. Придобили са ги неотдавна, но не и много скоро — „апокалиптичната“ 2012 год. Но когато парите говорят, какво става. Разширява се неимоверно. И все пак Дисни ме притеснява. Те се водят „детско-семейна“ компания и да не изкилифичнат нещата. На версията за DVD на „Финиъс и Фърб: Отвъд второто измерение“ има сложени отрязани кадри, от които ясно се вижда, как е заминал всеки намек за насилие. Изобщо цялото е много сладникаво и „безопасно“. Което веднага ме подсеща за междузвездно воинската версия на „Финиъс и Фърб“,която е голям буламач. Непрекъсното има препратки за ценителите, но все така „безопасно“ и „ненасилствено“.

    п.п. Не ме укорявайте, че гледам анимации, все пак съм родител и се налага.

  15. ウォーロック Says:

    Е , че то освен анимациите, рядко излиза нещо друго дето става за гледане. Да има 1-2 на година. Ай тая година може и да са 4. Сериалите всичките ги изпедерастяха с някаква международна конспирация с цел промотиране на педалите и намаляване на населението на планетата вероятно. Тоя мистър робот, добре почна първата серия и после пълна помия …

  16. ウォーロック Says:

    Иии, най-после!

    http://arstechnica.com/security/2015/07/firefox-blacklists-flash-player-due-to-unpatched-0-day-vulnerabilities/

  17. ⌀--·⓪ Says:

    Още не съм коментирал другата част, но имам тук някакви проблеми с Емакса и след това.

    Обаждам се пак в тази част, защото я преслушах отново и ми направи впечатление, че Гочев и Стил не се разбраха за телефоните. Първият се опитваше да каже, че (софтуерно) редмънци нямат никакъв напредък за последните пет години. Аз обаче не съм съгласен (странно). Шест беше различен от CE, седем различен от шест и осем пак така. Прогрес има. Даже Андроид взе да им подражава, което казват било най-големият комплимент.

    А да — Open SSL, Open SSH и т.н. Наистина тръгнаха от Open BSD, но вече са самостоятелни. Покрай проблема те си направиха обратно разклонение наречено Либре. Което по между другото значи, че за няколко месеца пробивите им се удвоиха — от два на четири 😉 Ама това е само, защото Гошката скоро не ги е преглеждал. Предните две той само бръкна и на следващият ден ги докладва 😉 А и дупките са далеч повече от две. Две били в подразбиращата инсталация. Ама то в нея няма нищо и никой не я използва. И все пак не им е правена пълна ревиия отдавна и кой знае, какво ще излезе.

  18. deyan Says:

    Stilgar,дали Сатето не те е послушал случайно за смартфоните? http://technews.bg/article-83097.html

  19. ⌀--·⓪ Says:

    Тия са ега ти наглите копелдаци с тази „„„нова“““ стратегия Continuum: Не искам да създаваме поредния апарат със заимствана операционна система. А какво правите ве диванета?

  20. ウォーロック Says:

    Хехе смениха му името и вече е по добър – Парацетамакс направо 🙂

    http://thenextweb.com/microsoft/2015/07/15/microsoft-releases-near-final-windows-10-build-claims-edge-beats-chrome-in-google-benchmarks/

  21. ⌀--·⓪ Says:

    Те отдавна ги правят тези. Още от седем. Стил е единственият дето им вярва. Защото и те самите не си вярват.

  22. Stilgar Says:

    Аз им вярвам щото ги пробвам бе 🙂

  23. ⌀--·⓪ Says:

    Аз пакда се върна на хакнатите. Добре, що да са боклѝци, че продават на Судан, РФ, Азербейджан и ОАЕ, но ако били продавали на западните компании/правителства, всичко си е наред. Тия са говеда, независимо на кой продават. А диктатор е всеки, който ползва такива неща, независимо колко бил „демократичен“ на книга.

    И за Мозилчика. XUL или както се казва Хром (за което не знам, защо не осъдиха Гошовица) беше приятно, много близко и по-богато от HTML/CSS, но за сметка на това е може би най-бавната джаджна библиотека , която съществува. Ако не беше толкова бавна и аз щях да я ползвам. Обаче все пак има някакви приятни приложения на нея. Това беше проблем винаги, още от НН. Уж идеята на Лисо беше да я премахнат, но си остана. Е ще се махне. Но, с какво се сменя? Нямам думи. Дето вика Стил, т’ва е грешната посока.

    А това „сигурно сърфиране“ го има в Опера далеч преди Кумчо Лисо.

  24. ウォーロック Says:

    Туй „сигурно сърфиране“ , ако става въпрос за Private Browsing , нищо сигурно няма в него освен, че не запомня кукита и история. И при хрома както по def при Private Browsing не работят добавки (не пуска гостери и т.н.) , става по не-private от стандартното… Май върши работа само децата като гледат порно в интернет, после родителите им да не гледат какво са гледали 🙂

  25. ウォーロック Says:

    Иии Stilgar, как забравихте за Reddit… Иначе често го споменаваше… Или като записвахте още не бяха хвърлили лайната върху вентилатора 🙂 ?

  26. Stilgar Says:

    Изобщо не са важни Reddit. Ако се насерат съвсем някой друг ще им заеме мястото. Не е като Google или MS да се насерат.

  27. ⌀--·⓪ Says:

    Бе важни са оти даряват 10% от доходите си за благотворителност, а споменатите от теб нищо такова не правят. И не „семейната“ фондация не е никакъв пример. Това е поредният добре проверен трик за трупане на още печалби и власт. Измислен е далеч преди „семейството“.

  28. ' Says:

    http://www.theverge.com/2015/7/20/9002185/ashley-madison-hacked-data-37-million-users – 😀

  29. ⌀--·⓪ Says:

    Ей една новина от мен от тия дето Стил хич не ги обича:

    https://github.com/shashlik/shashlik

  30. ウォーロック Says:

    ААаахх новия таблет на Dell, издържал на всякакви условия, само дето не е водоустойчив и са се побъркали с цената. Масалджии…

    http://www.engadget.com/2015/07/21/dells-latitude-12-rugged-tablet/

    http://www.dell.com/us/business/p/latitude-7204-laptop/pd?oc=cal12xfrw7p001

    $3649

    И на всичкото отгоре с боза … тия са изтрещели тотално.

    Китайските безмаркови за $100 имат водоустойчиви.

  31. ウォーロック Says:

    Тия отрепаха лъва. Екран с пиксели от макари с цветни конци 🙂

    http://www.wired.com/2015/07/forget-4k-low-res-screen-creates-images-thread/

  32. ウォーロック Says:

    П.П.:С ленти плат де… 🙂

  33. deyan Says:

    Като гледам колко новини сте пльоснали и аз ще се включа.Човекът с длъжност „Главен дежурен“ в АЕЦ Козлодуй скрива шапката на екипите разработили Кортани ,Сирита и прочие с „Бърборино“ http://www.bivaood.com/# 😀

  34. PaperNick Says:

    Earth 2.0 🙂
    http://www.bbc.com/news/science-environment-33641648

  35. ⌀--·⓪ Says:

    Аз бих дал връзката от Звездичко, все пак е от нашите:

    http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/978-2015-super-earth-twin

  36. ' Says:

    като продължение на Ashley Madison

    http://arstechnica.com/tech-policy/2015/07/teledildonics-patent-used-to-sue-six-nascent-cybersex-companies/

  37. ウォーロック Says:

    DOOM 4: Map-Edit, Singleplayer, Multiplayer & Co-op
    Май няма да е такава издънка като 3 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=ljpBwguIqos

  38. ' Says:

    фадата – http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/07/27/2580645_britanska_kompaniia_i_amerikanski_fond_kupiha_fadata/ (ма за да прочета статията я отворих със tor)
    –––––––––––––––––––––––
    Българската софтуерна компания „Фадата“ вече има нови собственици, след като британската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и фондът за дялови инвестиции The Riverside Co. придобиха мажоритарен дял от 80%. Останалите 20% ще се държат от сегашния мениджмънт на фирмата.

  39. echeveria Says:

    Тва за пътуващият конф си е верно връзкарски. Няма кво да се обясняват – секта са. Омръзнало ми е за кложър лекциите, на Кънев – радвам се че спря

  40. Link Says:

    Айде, Майкрософт станаха Гугъл:
    https://edri.org/microsofts-new-small-print-how-your-personal-data-abused/

  41. Stilgar Says:

    Не се става така Google. Гледат се парите. Когато Microsoft почнат да правят повече пари от реклами отколкото от продажба на софтуер тогава ще станат Google.

  42. Link Says:

    Хич не ме интересува колко пари правят и от какво. Работата е там, че Прозорец 10 те следи повече от който и да е malware. Включително и си сапазват правото да продават информацията ти на трети лица. Как това се различава от това, което правят гугъл?

    Summing up these 45 pages, one can say that Microsoft basically grants itself very broad rights to collect everything you do, say and write with and on your devices in order to sell more targeted advertising or to sell your data to third parties. The company appears to be granting itself the right to share your data either with your consent “or as necessary”.

  43. Stilgar Says:

    Не знам как си решил, че е нещо ново това 🙂

  44. ⌀--·⓪ Says:

    Тоя път ще се съглася със Стил. Това, за което говориш е още от seX’n’Porno, тогава, когато Гошовица още беше млада търсачка и нищо повече. но решението е безкрайно просто — ако не искаш шпионски вируси, не инсталирай вируси.

  45. Stilgar Says:

    По принцип всяка онлайн услуга която съм виждал от голяма компания ги съдържа тея условия. На MS продуктите които имат нещо дето се съхранява на сървър винаги са имали такива условия. Сега можеш да се разстроиш, че Windows 8 и 10 идват с инсталиран OneDrive ама кво да правиш – прогрес 🙂

  46. ' Says:

    http://www.pcgamer.com/windows-10-solitaire-requires-a-subscription-to-remove-ads/ 😀

  47. ⌀--·⓪ Says:

    Мобилтел купи „От близо и далеч“. Не се разбра „От близо и далеч“ само българският пазар ли напуска или и този в БЮРМ. И ако е второто, пак ли същите мутри са го купили или други. Междувременно подписват за вътрешен роуминг с Макс (онези с бисквитката), нещо безкрайно добре познато от отдавна у нас. Говори се, че Булсатком ще правят същото с БТК или бившият Глобул.

  48. ⌀--·⓪ Says:

    Ъ! Забравих. Ванката (докато се радва на новата служба) може да се зарадва и за това, че една скапана услуга ще стане още по-скапана по примера с Мегалан, който обаче поне преди това е бил читав общо взето.

  49. Link Says:

    @Stilgar Така е, но десктоп операционната система не е онлайн услуга. Това вече ми идва малко в повечко 🙁

  50. ウォーロック Says:

    @Link кво ти пука, не ги ползваш и да ходят по оная зелена поляна, да си пасат уфсите 🙂

  51. ' Says:

    и още една продажба:
    http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/07/29/2582135_it_slujiteli_v_plovdiv_s_milioni_bonus_zaradi_smiana/
    ––––––––––––––––––––-
    Българските служители на британската софтуерна компания Reward Gateway ще получат бонус от милиони при предстоящата продажба на американския фонд за дялови инвестиции Great Hill Partners, съобщиха от лондонската фирма.

  52. ⌀--·⓪ Says:

    Ха-ха-ха:

    http://liberatum.ru/exclusive/windows-10-obzor

  53. ⌀--·⓪ Says:

    Спокоен съм, всичко си е по старому:

    http://www.fsf.org/news/the-fsfs-statement-on-windows-10

    20 години едно и също. Но поне пък мозилчици би трябвало да знаят, че няма нищо необратимо.

  54. ウォーロック Says:

    Хяхях Путин забранявал емотиконки 🙂

    П.П.: Абе май много се забави епизода пак а?! 🙂

    П.П.2: Ако има фенове на XANDRIA дето да се моткат тук, вчера изкараха ново албумче :)…

    https://www.youtube.com/watch?v=bqYOvBZlA1c

  55. ⌀--·⓪ Says:

    Най-вероятно Стил е спохождан от бургаски духове.

  56. ⌀--·⓪ Says:

    Ъ! Да! В момента веселбата е при Иван.

  57. ウォーロック Says:

    А туй го бях изпуснал при Иван, че там много време затишие имаше. Ама ако взема да пиша по оная тема, трябва да сменя целия текст с 20-тина реда звездички и space, тъй че ще пропусна 🙂 🙂 🙂

    П.П.: Не използвайте продуктите на Малки-Меки и Кирпич ! 🙂

  58. ⌀--·⓪ Says:

    Точно защото е много непостоянен, съм се абонирал за емисията на хранилката му за коментари още от 2011 год. И тази сутрин какво да видя? Десет чисто нови причини да се лигавя. Но растат. Туко що така нахраних приятелчето на Стил (Дончо), че ще го присърбва дупето доста време. Лошото е само, че ще ме обвини в тролщина. Което по принцип е самата истина, но за съжаление у нас думи като трол и хакер значат съвсем друго нещо, от това, което би трябвало да се разбира ☹

  59. vanssata Says:

    Малко извън темите който се коментират, но може ли да ви отправя малко критика.На първо място смятам че прекалено много говорите за M$, Google и големите, почти никакво внимание не обръщате на другите. Пак ще кажа че това е мое мнение, но определено новите са общо взето за Microsoft Google и компания

  60. ' Says:

    deep dreaming nerds:
    http://psychic-vr-lab.com/deepdream/pics/678614.html

  61. ⌀--·⓪ Says:

    Кавичке, хареса ми интерпретацията ти на туксконското лого. Само не разбрах животинчето какво е? Водно конче? То тия къдрици на вода мязат, вероятно това си имал предвид.

  62. ' Says:

    ама това не го правя аз -> https://en.wikipedia.org/wiki/DeepDream
    Само алгоритъм който намира познати шаблони и ги подсилва.
    Логото го взех от facebook страницата на N2N и го хвърлих на алгоритъма.

  63. ⌀--·⓪ Says:

    Тъй де, направиха им го те, защото за медиен партньор трябваше да има някакво. И на мен повече ми харесва. Иначе те тук ползват онова сивичкото, което явно някой е правил на paint. Язък значи, че наоколо не се въртят никакви художници и дизайнери.

  64. ウォーロック Says:

    Туй сивото аз го бях правил за ico-то ако става въпрос :). Не е на пейнт, ама на лимит от 16х16 пиксела, нямаш кой знае какъв вариант за творчество, то буквално се рисува с квадратчета там 🙂

  65. ⌀--·⓪ Says:

    Извинявай, не съобразих ограниченията.

  66. ウォーロック Says:

    Btw, сиво е щото е съобразено с цветовете на темата на сайта , черно , светло сиво и тъмно сиво 🙂 зелено нямаше да си ходи 🙂

  67. ⌀--·⓪ Says:

    Ура! Нов епизод. Очаквах и те като телевизиите да го избият на отпуска този месец, та днес изобщо не очаквах да има.

Leave a Reply