Епизод 62 (новини)

Епизод 62 на Nerds2Nerds записан на 01.08.2015

Обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

Говорим за пробиви в сигурността на Windows Phone, Steam и Android и зверски бъг в RyuJIT, Visual Studio 2015, .NET 4.6, C# 6.0 и Roslyn. И разбира се Windows 10

Block This за Android

| август 3rd, 2015 | Posted in Uncategorized |

35 Responses to “Епизод 62 (новини)”

 1. deyan Says:

  @Stilgar Как си спрял локализациятa ,а кортана още работи?

 2. Stilgar Says:

  Казал ли съм някъде че ми работи Cortana?

 3. Stilgar Says:

  Всъщност на телефона ми работи там всичко съм го забил на UK в регионалните настройки. И пак работи само ако съм пуснал location.

 4. deyan Says:

  Мдам,същото обаче с щатски настройки.Те още нямат ъгрейд от 8,1 на 10 за телефони (или поне аз нямам),пише ли някъде за плануван такъв?

 5. ウォーロック Says:

  Хяхя, Bluetooth бутон за Кортана , прясно-прясно.

  http://www.engadget.com/2015/08/03/satechi-cortana-button/

 6. Stilgar Says:

  Да, Windows 10 Mobile не е излезнал и даже няма официална дата. Вероятно някъде през есента. Освен това няма да пристигне едновременно за всички модели.

 7. iago Says:

  На мен новия Windows ми хареса. Най-големиат му пюс при мен е как се дуржат приложенията и ютюба при 4К дисплеи. Има го тоя момент с downgrade-ът но пък това си работи по-бързо. Аз имам сензорен ектан на лаптопа и пак си работя с мишка щото така ми е най-удобно и бързо.
  Мисля че ще му свикна бързо и добре ще си живеем.
  Само дето Age of Empires 2-та ми го свива …wtf…

 8. ' Says:

  .net 4.6 идва без jscript.net , което може да е проблем за хората които ползват fiddler.

  Edge се оказва тотално различно животно от Интернет Експлорър – не съхранява почти никакви настройки в регистрите, javascript енджина му не поддържа ActiveX/Com objects и този синтаксис /var tst=new ActiveXObject(„Microsoft.XMLHTTP“);/ хрърля грешка в конзолата му.Няма експознати COM objects както IE (което всъщност беше удобно) и автоматизацията му става само през webdriver/selenium . И не поддържа VBScript (който е кьопав език но пак беше по-добър от js).

  Калкулатора в Win10 е подобрен. Има една камара дефолтни апликейпъни някои от които идват от мобилните windows-и – maps , weather , 3d modeler (това е забавно), games center + реклами,groove , нов photo viewer който те връзва към skydrive автоматиччно , news , lync , някакъв нов movie maker и предполагам още.

  Най -после удобен начин да се репортват бъгове на MS – със Windows Feedback (преди трябваше да си платил за съпорт за да можеш дори да си помислиш да им пратиш бъг) който даже идва с рекордер с който можеш да репродуцираш преди да им пратиш проблем.

  Няколко подобрения в win32_console (но помалко от обещаните) – Ctrl+c/v, ctrl+f , прозрачност и full screen.Което е яко за хората които ползват command prompt или Powershell.
  Плюс един оправен бъг в cmd.exe при ескейпване на EOF.

  Да си призная win10 ми харесва (с уточнението че го ползвам от десктоп машина)

 9. Sava Georgiev Says:

  Ами мерси, че ме споменахте. Дано на хората които пробват апп-а да им хареса.

  Ако имате някакви забележки пишете в коментарите в Google Play – отговарям на всички и гледам да фиксвам каквото още не работи.

 10. stealth Says:

  За планетата – слушах интервю с българин работещ по проекта. Общо взето данните, които обявяват са базирани на някаква статистика с вероятност около 50%. Та, възможно е планетата да е скалиста, ама може и да не е 🙂 Все пак са сигурни, че е доста по-голяма – не могат да засекат малки планети като Земята.

  Сондата прелетяла покрай Плутон няма да се върне – заминава след Вояджърите извън нашата система. А Плутон официално е планета-джудже. Не, защото така е решил някой, а защото в поясът на Кайпер се намират множество подобни обекти и няма как всички да се запишат като планети.

 11. ウォーロック Says:

  И да не забравяме, че образа е с лаг над 1000 години, и може и да я няма планетата отдавна 🙂 … ако я е треснало нещо 🙂

 12. Алекс Says:

  Честно казано това което от години искам да видя в новия Windows е „performance improvement“ на UI , не с цел да ми въврви кой знае колко по бързо ами по скоро за да хаби по малко батерия, понеже все още Mac OS е около 2 пъти по ефективен за батерията отколкото Windows (и съответно бързото пресушаване на батерията и намаля много по бързо живота). Единствения проблем е, че за да се направи това трябва да се направят много на брой големи неща в Windows (писане на нови или пренаписване на стари библиотеки свързани с графичната сред) , които са много сложни за правене и малко хора в Microsoft биха се наели в фирмата да ги направят. Същия проблем го има и на линукс между другото със X11, и много хора не са доволни от това, и за съжаление няма quick fix, и всички решения изискват много работа и пренаписване на много неща и едва ли скоро някой ще тръгне да го направи, даже google правят експерименти вече да прескачат X11 и направо да си правят Chrome OS да работи директно с ядрото на операционната система.

  Разбира се много по лесно е да сложиш няколко нови меню-та, да смениш „backgrounda“ и да кажеш, ето има нов Windows.

 13. ウォーロック Says:

  Хаааа-Хаааа-Хаааа 🙂

  http://www.engadget.com/2015/08/04/eff-is-building-a-stronger-do-not-track-browser-setting/

 14. nikssa23 Says:

  Аз предлагам да пуснете анкета за това старт меню :D. Аз мисля, че си се използва и то доста активно.

 15. Желю Says:

  Ей 2015та година сме и още иска рестарт тъпото им Майкрософтско ядро, Nigga please!
  Даже Линукс извадиха Live Kernel Patching и сега новите дистрибуции няма да се рестартират ВЪОБЩЕ.
  Ами вградения Keylogger ? Ква им е работата на Microsoft да го играят Police и ако участваш в illegal activities да те докладват на властите. Дори да приемем факта – тяхната ос – техните правила. ОК, keylogger ама не може ако разберат че правиш нещо незаконно, те да са полицията.

 16. Желю Says:

  Виртуалните десктопи са супер удобни когато имате 1 монитор (дори той да е много голям, никога не е достатъчен). За да си подредиш всичките прозорци без те да са застъпени е да са достатъчно големи ги слагаш в различни десктопи. Тъпото е че нямат desktop wall което е най-якия начин да ползваш виртуални десктопи (ето това http://s.glbimg.com/po/tt/f/original/2011/06/07/ubuntu4.png).
  За сравнение преди време докато си пишех дипломната работа имах 12 броя пуснати. Сега като съм с 2 големи монитора се усещам че не го използвам много и почти не ползвам повече от 2 виртуални десктопа.

 17. ウォーロック Says:

  Показаха го хеле туй нещо да работи (горе-долу 🙂 )

  https://www.youtube.com/watch?v=ZwSwZ2Y0Ops

 18. ⌀--·⓪ Says:

  Това го показаха и по новините. Само като го видях и рекох — свръхпроводник. И естествено познах. Само дето те не работят на стайна температура. Сиреч абсолютно нищо не се е случило. Нула напредък. Такива „въздушни скейборди“ има от десетилетия.

 19. ウォーロック Says:

  @ ⌀–·⓪ , той е пълно с течен азот, стайан температура няма да е 🙂 Иаше преди експерименти с малки неща:

  https://www.youtube.com/watch?v=xuEY2bm-W50

 20. deyan Says:

  Ще се повторя и тук :
  ,Майкрософт подариха на света малко свобода с power shell и с това дадоха повече власт на потребителите.За това си “ безумие“ бяха наказани с програми ,като тази: http://news.softpedia.com/news/destroy-windows-10-spying-is-another-app-that-blocks-microsoft-s-tracking-services-488673.shtml
  Не ,че не може да се направи ръчно ама друго си е да има ап ,изпълняващ скрипт от шела 😀

 21. Желю Says:

  @deyan защото нямаше да бъдат наказани иначе…
  И тъй като тия дето правят краковете тоя „фичър“ ще го вградят със сигурност.
  Искам да отбележа, че за мен най-добрият начин да използвате Windows е с AutoKMS или там какъвто активатор сте си харесали.
  Напомня ми на времето когато имах лаптоп с Vista обаче не ми харесваше как я бяха инсталирали за това я преинсталирах и ест я кракнах. (аз съм си платил бе … 🙂 )
  С продуктите на Microsoft изпитваш някакво странно удоволствие и предпочитах да използвам кракната версия на OEM OS-а (подчертавам че притежавам лицензирано копие) от тази с лиценза. Тогава когато все още имах Windows…
  Сега вече проповядвам GPL лиценза.

 22. ウォーロック Says:

  Хехе, чудят се вече кво да измислят…

  http://www.engadget.com/2015/08/10/omate-ungaro-smart-ring/

  П.П.: Едва ли ще е от полза на един познат, дето си беше сложил рингтон на жена си, звук от мучаща крава 😉

 23. ウォーロック Says:

  Xeon и Quadro в лаптоп :). Ако не бяха го снимали с тоя Уиндоус, направо щяха да оберат всички точки 🙂

  http://www.engadget.com/2015/08/10/lenovo-thinkpad-p50-and-p70/

 24. Stilgar Says:

  Е няма да го снимат с нещо на което няма да има драйвери за камерата (примерно)

 25. ウォーロック Says:

  М да, ако няма драйвери за камерата, се дъни голям процент от spyware-то 🙂

 26. ウォーロック Says:

  http://www.engadget.com/2015/08/11/pixar-open-sources-scene-description-tool/

 27. JOKe Says:

  Важното е че и Мишо призна че Виндовс 10 е абсурдно зле 🙂 и е най зле release-a to date и за таблет може и да е downgrade аз лично и не за таблет го смятам за downgrade.. 🙂

 28. Stilgar Says:

  И не за таблет е downgrade, но сравнително скромен downgrade. За таблет е все едно да изхвърлиш iPhone 6 и да си вземеш Windows Mobile 5 с писалка.

 29. ウォーロック Says:

  http://www.engadget.com/2015/08/14/the-realities-of-a-50-smartphone/

  И после с цялата си наглост ше разправят, че ги продават на загуба 🙂

 30. ⌀--·⓪ Says:

  Линуксарските портали прекалено често пишат за други ОС, което за мен е грешка. Но все пак:

  http://liberatum.ru/e/windows-10-for-free

  Само не съм съгласен за това с кинтите от реклама. Пробваха го преди в msn, което доведе до това хората да не ползват този чат.

 31. ' Says:

  уихихихи

  http://www.techradar.com/news/software/security-software/kaspersky-lab-tricked-antivirus-rivals-into-deleting-harmless-files-on-your-pc-1301904

 32. ウォーロック Says:

  Залите пак може да станат на мода 🙂

  http://www.engadget.com/2015/08/16/zero-latency-virtual-reality-gaming-center/

  И да са по раздвижващи даже 🙂

 33. ウォーロック Says:

  Ахьъ, как одрискаха пак на firefox-a за тъмни теми съвместимостта с последния ъпдейт. То не че някога е била голяма, ама вече е в киреча тотално. За DE става въпрос де…

 34. Аз Says:

  Пичове, допреди време много ви слушах! Прекъснах за известен период от време и сега се чудя какъв е този… неможещ да говори и звучащ глуповато… събеседник на Stilgar?!

 35. ウォーロック Says:

  @Аз, направо глупости си пишеш сега 🙂

Leave a Reply