Епизод 71 (новини)

Епизод 71 на Nerds2Nerds записан на 29.11.2015

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

01:09 – Mozilla са добре финансово въпреки че вече не получават пари от Google.
02:41 – Star Wars Battlefront mod
03:39 – JDeps
04:36 – unofficial PS4 remote play
10:11 – LG smartwatch спрян заради проблеми с качеството на картината.
10:54 – Lenovo ще си партнират с Razer за да правят геймърски PC-та
13:03 – В Дубай ще дават джетпакове на пожарникарите.
14:32 – Viber 5.65 ви позволява да изтривате съобщения и да изпращаш файлове.
15:25 – Microsoft спират Zune Services за mp3.
19:09 – Dell продават компютри с инсталиран несигурен SSL сертификат.
22:35 – Google експериментират с ново комуникативно устройство.
23:02 – Android Studio 2.0
34:00 – SpaceX ще пращат хора в космоса.
37:08 – Дали ще има нови конзоли скоро
46:22 – Какво е Agile, Scrum, Kanban и защо да ни е грижа? – Семинар с лектор gatakka

| ноември 30th, 2015 | Posted in Uncategorized |

35 Responses to “Епизод 71 (новини)”

 1. Stilgar Says:

  На мен пък антивирусната ми откри тоя сертификат и го изтри.

 2. JOKe Says:

  яка антивирусна :Д

 3. Stilgar Says:

  Викам си баси от 10 години не съм хващал вирус, как успях? И като погледнах то Dell ми го инсталирали.

 4. Йордан Иванов Says:

  Резултатите от приложения, май се показват само за инсталирани приложения: https://developers.google.com/app-indexing/

 5. Митко Says:

  На мен като потребител на PS4 също ще ми е тъпо ако пуснат ново поколение конзола толкова рано.

  Тези които искат максимума според мен ще се насочат към про-гейминг платформа примерно PC.

 6. Stilgar Says:

  Според мен това е измислица тоя слух. От друга страна MS както губят заради по-бавен хардуер може да вземат да го направят.

 7. JOKe Says:

  Новината за новите конзоли за Митко
  http://www.techspot.com/news/62874-playstation-5-xbox-two-may-arrive-sooner-than.html

  Новината за Android search за Йордан
  http://arstechnica.com/gadgets/2015/11/android-google-search-lets-you-use-an-app-without-installing-it/

 8. JOKe Says:

  а да и МОДа за starwars има и скрииншотове

  http://www.techspot.com/news/62917-star-wars-battlefront-looks-more-like-movie-graphics.html

 9. ウォーロック Says:

  Брутално качествено :). Само един VR трябва и …

 10. ウォーロック Says:

  Ей тук има повечко снимки:
  https://www.youtube.com/watch?v=9ymbxhW0ADM

 11. ウォーロック Says:

  А и видео изскочи:
  https://www.youtube.com/watch?v=v_NW13joHGg

 12. stealth Says:

  като казахте, че батълфронта е като на кино, първата ми асоциация беше, че върви с 24 кадъра 😀

  нови конзоли… трудно. по-вероятно е да направят ъпгрейд и да пуснат нови версии на текущото поколение.

  друго какво беше… а, да – програма, която се стартира от търсачката. аз тотално продължавам да не разбирам, кому са нужни милиони апове. ап за намиране на хотел… какъв е проблемът да си свършиш работата през браузера? но не, нека изпрограмираме специални апчета за всеки сайт в мрежата. всъщност не, по 3 апа – за гугъл, за епъл и за майкрософт. ебаси! поне работа за кодери ще има до второ пришествие.

 13. JOKe Says:

  Това с коденето ми харесва 🙂

  Не честно казано защо да ти пуска апп .. за съжеление на десктопа се получава че in browser аповете са по бързи от десктоп.. поне или са почти еднакви… щом майкрософт си направиха иде в броузер… ( visual studio code си е на node )така че все едно е в броузер… но на телефони.. броузерите са бая зле все още.

  Факт е обаче че според мен до 3-4 години ще има mobile browser sites и apps дето сигурно ще са по бързи от нейтив такивата, е по бързи не ама да кажем незабележимо по бавни.

 14. Stilgar Says:

  Те Microsoft си направиха ама това не значи че не доказаха еднозначно, че е много по-зле да го правиш в browser.

 15. ウォーロック Says:

  Ако съседите ви не са достатъчно изтормозени, можете да си качите това 🙂 🙂 🙂 :

  https://sathisharthars.wordpress.com/2014/03/01/setting-up-virtual-midi-piano-keyboard-in-ubuntu/

  След 10 минути репетиции, мога да озвучавам успешно, хорър филми яхяхяхя (със слушалки съм 😛 ).

 16. ウォーロック Says:

  П.П.: Иска пренареждане на KeyMap-a 🙂

 17. Q&A (кух и алчен) Says:

  Т’ва е първият епизод в историята без Стил. Получи се доста добре, като изключим, че тук там се загуби микрофона на Джоук и не се доразбра до край, какво казва, ама не бяха някакви важни неща.

  Благодаря на Алекс, че направи ogg по-малък от mp3! Иронията е, че понеже бях зает, изтеглих епизода чак в края на седмицата и то бях на гости и хората си имаха wifi, та размера точно в този случай не ми беше приоритет ☹

  Изгледах и нещото на Иван и това на Наков. Гледах и други неща на Наков. Този човек прекалено си е повярвал. Но това не е новина.

  Относно Иван, този човек се е сдухал. И малък коментар.

  ===

  Ако 14% от проектите са успешни, то тая индустрия не трябва да съществува. Нещо повече, ако 45% са успешни (с което ни продава камбани и други измислици), това е абсурд. Тук има нещо намирисващо.

  Иначе е интересна теорията му, че програмистите определят дали нещо да се прави. Това е като на общ работник да му оставиш решението дали да копае.

  И не съм съгласен, че така остава незаето време. Ако непрекъснато, всекидневно някой те пита, а бе ти вчера какво върши и днес, какво ще чиниш, това изобщо не предполага почивка. Това е тормоз далеч по-голям от този на някакви водопади, дето течели писма насам-натам.

  ===

  Мислех да предлагам някакви гости, ама друг път ще е.

  Стил си криви душата, ама първата кутия на екс (която е трета) продава нищо, не защото „е с малко по-слаби характеристики“. Предният Уй на Нинтендо беше с много по-слаби от тройката и 360, и продаде света.

  Първо производителя на кутията обяви, че ще шпионира клиентите си, което изобщо не им хареса. Провала беше готов, преди да са излезли на пазара. Тогава конкурента им продаде нещо от сорта на 4 млн. за две седмици.

  После — не останаха игри. Сам Стил си го е признавал, че видеоигра, за която няма игри, от нея няма смисъл. Той го каза по повод на Уя (да не се бърка с Уй), но тук случаят е аналогичен. Ако не си спомня, да извади епизода някъде от март 2013-та, доколкото помня.

  Последното по принцип е малко странно, защото уж дават по-добри финансови условия от Сони, но може би има нещо дето не го знам.

  Ако обаче не издържат 6-7 год. Валв ще познаят, че видеоиграта днес е просто form-factor и ще ги попилеят с тяхното си нещо. Ами то не остана с нещо да са по-добри.

  Преди се казваше — играта е цяла и завършена, не да се кърпи постоянно като на ПК. Т’ва вече изобщо не е така. Излизат някакви кръпки с размера на играта. Излизат по сто пъти.

  Преди се казваше — играта е оптимизирана за точно тази железария. Хич изобщо вече не е. Или играта ще е грозна, или ще върви кошмарно, или и двете. Тук-там един „Последните от нас“ дето да е за визитна картичка. Ама излезе точно, когато тройката залезе.

  А сега пък се надпреварват с мантели, директове и не знам си какви вулкани и метали да ни дават достъп по-ниско. Последен удар.

  Продават ни скъпа апаратура (която доскоро твърдяха, че спонсорирали?!?), продават ни скъпи игри (които също твърдяха, че спонсорирали?!?) и накрая едно голямо нищо. Всичките 360 изгоряха, на всичките четворки им се строшиха ръчките. Ядове, ядове. Хола (дневната) е място където искам отмора/забавления, не ядове.

  Може да се продължи до безкрай. Ще има нова зима за видеоигрите. Четвърта? Пета? Кой ги брои вече. Някои от тия хора дето ги брояха, умряха от старост вече. При първите зими, повечето не сме били родени, а от слушателите тук със сигурност.

  Има си причините да гризнат дървото. Съжалявам за което. Искрената ми мечта беше да изринем игрите от ПК. Но не, пак последният им подслон до следващата пролет, ще е тук.

  ===

  Джоук както се смее в коментарите на Стил за новото Студио, точно в петъка (ама нали бях на гости) щях да го питам, а бе бате (не ми е батко), какво стана с любимото ти Затъмнение? А-а-а swt не го щете даже вие, та хайде на опашката за HTML 5.

  И щях да му пиша още. И какво сега, тая Жаба 9, дето ще е като 7 и в нея нищо няма да има, ми я отлагат за 17-та??? Ще взема да се гътна, до де излезе читава Жаба. Е, с какво оракулите са по-добри от слънцата. Хем нищо няма да има, хем ще е модулна, ама няма да е модулна, само привидно, хем ще излиза след амнайсет години. А някакви важни работи ми обещават за 11, която сигурно ще излезе другият век.

  п.п. Ако нещо написано на css/js е по-бързо от родно, то в тая платформа има нещо сбъркано.

 18. Stilgar Says:

  Xbone се продава значително по-зле от PS4, ама не е като да е нищо. А игри има колкото и за PS4. Виж тея за Kinect са доста малко което ме вбесява 🙁

 19. ウォーロック Says:

  Това е, защото не искат децата да се движат, за да могат да затлъстяват по лесно 😀 .

 20. Deyan Says:

  охохо, Майкрософт ще издават сертификати за линукс администратори …
  http://technews.bg/article-87332.html

 21. ウォーロック Says:

  Да умрат от запек 😀

 22. JOKe Says:

  @“кух и алчен“ Мухаха такаа само за Джавата да пиша.
  Да бе значи като цяло има проблеми с модуляризацията.. и като цяло я отлагат НО важно е да се отбележи, че в Джава 9 няма да има почти никакви да не казвам НИКАКВИ language changes т.е. реално езика си е същия.. и голяма работа, че ще отнеме повече време.

  Всъщност да обясня проблема.. в момента в Джавата като пускаш програма подаваш един -cp или classpath където изреждаш милион джара дето ползваш в определен ред.
  Когато някой да кажем поиска класа A започва едно търсене в тоя classpath образно казано линейно докато се намери първи джар, в който го има и се ползва. Сега това виждаш създава милион проблеми .. например ако добавя нова библиотека, която транзитивно добавя друга версия на същия либ обаче по напред от моя либ дето съм ползвал.. да кажем добавя 1.2 а аз съм ползвал 1.4 ама е назад.. то излиза че тоя клас А ще се лоадне от 1.2 .. апък недай си боже други класове може би ще са тия от 1.4 щото аз вероянто ги ползвам или друг либ ги ползва.

  Таа и става мазало… мазалото е като имаш голям classpath щото не знаеш кво става… ЗА късмет или не Windows както знаем е гомно.. и има максимум на размер на команда май беше 16к ? та… с други думи големите classpaths под winblowz не работят.. та хората реално не правят така както описах горе ами си описват ръчно classpath-a в един манифестен файл.. и съответно имат сила над реда или пък си правят един fatjar с всичко в него и пак имат сила на какво да се адне и какво не…

  Обаче е крива хава и ся ще има модули демек ти казваш -mp някъвМодул и тоя някъвМодул си знае пък неговия модул и неговия и неговия и така… всеки модул си ползва само неговия модул.. ако имаш модул дето ползва 1.2 си ползва той 1.2 и никой друг, а аз ако си ползвам 1.4 си ползвам 1.4 в моя модул.

  Та с 2 думи… дали 2017 или 2016.. .слабо ме вълнува.. готиното е че все някога ще го има.. не е като да сме умрели без него де.

  За Java 10 никой не говори .. говори се за 2 проекта проект Valhala и проект Панама .. .единия е горе доло за оптимизации на JVM-a или по скоро на представянето на масивите и други неша … които пак за нас са прозрачни, демек ние няма да ги разберем.
  Другото или Валхала е за value types и generics на value types … дето да не минава тва абсурдно боксване ънбоксване от int в Integer и обратно ако искаш да ползваш генерикс .. ами да си имаш дето може да му подадеш и клас и value type и отделно с тия value types вече като имаш масив.. да не е масив от поинтъри както е в момента а ако е масива от value types да са наредени самите обекти щото е ясно колко са големи и пак по бързо обхождане…

  И 2те неща все пак не е като да са някакъв стопър или гигантски чендж за нас… така че реално… не е като ламбдите разбираш ли 🙂 на никой не му дреме толкова 🙂

  Найден

 23. Q&A (кух и алчен) Says:

  Общите типове (по-скоро развитието им) за теб може и да не изглжда важно, но си е минималната необходимост, ако щете да си по-фукционално ориентирано да си развивате езика. Изобщо и въпросните ламди са пак в тая посока.

  И аз това казах за деветката. Ще е като седмицата, няма да има никакво развитие, освен, че след сто години открихте, че имало управление на версиите и капсулиране. Ама иначе е нищо и това нищо го отлагат за пореден път. После слънцата били лоши, защото бавели. Ами на оракулите, каква им е причината за бавенето? Някой да има обяснение?! Започва да прилича на IEvil 6.

  Хъм. Да. И съвсем лекичко подмина въпроса за Еклипс. Какво правим?

 24. JOKe Says:

  Въпроса с eclipse не го разбрах 🙂 вече има eclipse дето поддържа текущия build на java 9.

  Всъщност проблема с jigsaw май беше че има 2 бранча.. единия е за модулярността а другото е за всичко останало т.е. тук таме някой метод или клас.

  Сега проблема е че с модулната версия много проекти не вървят ведната.. например Groovy езика се счупваше. .. elasticSearch i Solr също както винаги и етц иии така горе долу не е заради Оракъла в случая САМО, а и заради communityto

 25. Q&A (кух и алчен) Says:

  Както казах два коментара подред и в светлината на твоите коментари, не се прави на ударен:

  https://news.ycombinator.com/item?id=10653258

  Че те ви копират езика, тъй е. Ама и вие вършите техните грехове. Стил ще излезе прав, че всичко ще стане web един ден.

 26. Q&A (кух и алчен) Says:

  Моя грешка. Официалната връзка към Че Гевара е тая:

  https://eclipse.org/che

 27. ウォーロック Says:

  То не пречи да е уеб и да е само локално. Не е задължително да лети по облаците 🙂

 28. Q&A (кух и алчен) Says:

  Аз не съм казвал, че новото Затъмнение няма да може да се пусне локално.

 29. ウォーロック Says:

  Отворена децентрализирана алтернатива на ония говна, фейсбук и туитър:
  https://diasporafoundation.org/

 30. Stilgar Says:

  Тея не се ли закриха вече?

 31. Stilgar Says:

  Ааа не. Объркал съм се. Само караше хората да се самоубиват.

 32. ウォーロック Says:

  Кой туй карал хората да се самоубиват ?! 😀

 33. Stilgar Says:

  Единият от началниците на Diaspora нали се беше самоубил.

 34. stealth Says:

  Скоро официално в Китай:
  https://www.youtube.com/watch?v=lHcTKWiZ8sI
  А на запад ще продължи да е неофициално 😀

 35. ウォーロック Says:

  Хехе в тая диаспора има опция
  Strip metadata such as location, author, and camera model from uploaded images (recommended)
  По def. чекната отметка 🙂
  И не иска даже валиден мейл за регистрация, няма confirm link…

Leave a Reply