Епизод 82 – част 1 (новини)

Епизод 82 на Nerds2Nerds записан на 17.09.2016 с гост Венцислав Николов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

00:02:22 – Нов iPhone
00:18:42 – Galaxy Note 7 експлодират
00:21:13 – Project Ara умря
00:22:35 – Европейската Комисия кара Apple да платят 13 милиарда данъци на Ирландия. Apple и Ирландия ще обжалват
00:28:32 – Blizzard пускат streaming feature към Facebook
00:29:05 – T-Mobile бавят видео услугите даже и да си на неограничен план.
00:30:18 – Google ще наказват сайтове които имат fullscreen реклами
00:30:58 – АdBlock Plus продават реклами
00:34:40 – Razor ъпгрейдват Razor Blade
00:35:14 – Warner Bros са си флагнали сайта за блокиране от Google заради нарушаване на авторски права
00:35:30 – SpaceX изстреляха още една ракета и тя гръмна
00:36:10 – три нови машии от Lenovo.
00:38:14 – филм по Морт от създателите на Shrek
00:41:38 – PS4 Pro
00:45:04 – Sony са спечелили съдебна битка срещу човек е искал да върне Windows купен с лаптопът му
00:47:04 – Amazon искат да навлизат в бизнеса с коли
00:47:47 – Tesla са загубили съдебната битка с която искаха да им се разреши да продават директно коли в някои щати в които това е забранено
00:50:28 – има стандарт WebVR
00:51:21 – официален release на Angular 2.0
00:58:09 – Chris Metzen напуска Blizzard
00:59:42 – Bayer искат да купуват Monsanto
01:00:00 – USB killer
01:02:07 – балансиращ се робот

| септември 19th, 2016 | Posted in Uncategorized |

44 Responses to “Епизод 82 – част 1 (новини)”

 1. gotha Says:

  бях почти убеден, че Мишо ще охрани новия iPhone. шокиран съм 🙂

 2. Stilgar Says:

  Че що да го храня виж, че пак са направили най-бързият телефон на света и дори не експлодира.

 3. gotha Says:

  Аз съм напълно съгласен, просто бях останал с впечатлението, че не обичаш Apple продукти.

 4. Stilgar Says:

  Даже напротив. Не ползвам щото мисля, че си има плюсове да ползваш всичко от една екосистема пък аз покрай игрите и .NET съм в майкрософтската. Също така според мен е голяма простотия това дето няма Macbook с touch. Обаче в общия случай правят много добри неща.

 5. stealth Says:

  Единственият плюс на екосистемите е за компаниите, които не пускат добитъка… ъъъ… така де, клиентите си извън ограденото място. На времето доста хора недоволстваха срещу тоталитаризма, което на практика е същото, само че пренесено на технологично ниво.

  И не, че телефонът на Епъл е лош, чисто хардуерно, но самата идея да ползваш нещото само по единственият правилен начин – този, който ти спуснат отгоре – би трябвало да е погрешна за всеки нърд. Да, да, по-лесно е друг да решава всичко вместо теб. Да, понякога може това е най-оптималното (за момента) решение. Но аз лично бих се замислил дали да го ползвам, дори да ми заплатят за това… С това не казвам, че андроид е цъфнал и вързал, но там има доста по-широко поле за маневриране.

  А адблока отдавна е собственост на някаква фирма за реклама. Имат си бял списък и така… Adblock Edge е форк на Adblock Plus без тия глупости.

 6. Stilgar Says:

  Не говорим за правилно и грешно, говорим за това, че в единия случай имам 1 account в другия 5. Искрено вярвам, че е правилно да имам 1, не че MS така са ми казали.

 7. stealth Says:

  Ако говорим конкретно за акунти (защо изобщо говорим за акаунти?), то аз нямам такива свързани с устройство/екосистема (освен че си плащам на мобилен оператор, но това е друга бира). Ползвам CyanogenMod (андроид без гугъл), който не изисква откриване на акаунт. И това е правилният начин – не 5, не 1, а без никакви акаунти, щом не е нужно.

  Който е прекарал малко повече време в нета, вече има стотици акаунти – пощи, форуми, магазини, банки и т.н. Но 1 акаунт за всичко категорично не е решение. След почти 20 години в нета, предпочитам сайтове, които не изискват регистрация. Като например този тук 🙂 А ако изискват, то трябва да имат мнооого добра причина за това.

  Имаше OpenID проект, където сам си създаваш сметка и се логваш навсякъде с нея. За съжаление малко сайтове я поддържаха и вече няма място за подобни независими услуги.

  По тази тема и малко реклама – намерете си „Кръгът“ на Дейв Егърс. Доста кадърно написан роман за нета и новата социална мрежа, която обединява всичко в себе си – 1 акаунт за буквално всичко. Писал съм няколко реда за книгата тук – http://phil.georgiev-bg.eu/?p=252

 8. Stilgar Says:

  Аз предпочитам да не се логвам отделно в мейл, OneDrive, 100 app-а, Skype, на Xbox-а и прочие. MS Account–ът ми може да ме логва в Twitch и Facebook applications. Със сигурност не искам да пиша пароли на телефон или с контролер и колкото по-малко толкова по-добре.

 9. qtakabg Says:

  Явно гостът е чел тази откровена спекулация на хора, които бъркат желаното с реалността, когато говори за Angular 2:
  http://blog.wolksoftware.com/the-rise-of-functional-programming-and-the-death-of-angularjs

 10. ウォーロック Says:

  Аз не съм от феновете на Пратчет ама ей тук нещо за феновете:

  magnet:?xt=urn:btih:03e152792574cc42ae1e49864123fd4a07e2e805

  Студийните аудиокниги в оригинал Discworld 10GB+

 11. !ntel Says:

  Относно новината за анти Ad-blocker-ите: само искам да ви спомена, че не е нужно да блокирате, каквото и да е било по алгоритъма за засичане на блокари. Просто трябва да спрете логиката за показването на overlay съобщенията.
  И това се прави лесно.

  Лично аз вече имам няколко допълнителни филтъра за uBlock (заместника на Ad-blocker), които просто скриват тъпите съобщения за засечен блокер…

  Така че няма как да се спре надцакването – когато логиката е при клиента, може да си правиш, каквото искаш, стига да си достатъчно умен.

 12. usb-тата горят Says:

  Първо да благодаря на Алекс, че все още поддържа каузата ми за OGG Vorbis.

  Към епизода нямам особени забележки. На ниво, както винаги. Само да добавя, че който иска да види код на живо, госта има доклад на VarnaConf. Доклада му е чудесно допълнение, към казаното тук.

  Даже аз бях решил изобщо да не го гледам. Викам си какъв Елексир, какви пет лева, поредния моден език в дългата поредица като се почне от Руби, мине се през Ф№ и се стигне до тъпото произведение на Рик Хичи.

  Е то не, че не се оказа пак така, ама за обща култура беше добро. И въпреки, че външния вид на госта и гласа му, не ми вдъхваха никакво доверие на VarnaConf, тук ме накара да призная, че не е въздухар. И изгледах доклада. Заслужава си, макар човека видимо да няма самочувствие. Това трябва да се поправи.

  =*=

  Забележка към Стил. Много глупава грешка и то за компютърджия допускаш в епизода. Каза, че по жака за слушалки не тече ток. Това просто няма как да е истина и го знае петокласник. Знам, какво искаше да кажеш, но го каза неправилно, направо за бой.

  Ъ да. Имал съм само едни слушалки на USB преди 4-5 години. То служеше да се тресат на бас, което не мисля, че е някакво невероятно нещо. Повече не си купих такива, след като изгоряха.

 13. stealth Says:

  http://fortune.com/2016/09/22/yahoo-data-breach/

  Да, де, то яху си изпя песента отдавна. Просто да припомня, че не е добре да споделяте лични данни в нета, освен ако не е абсолютно необходимо. И да разчитате на един акаунт/парола за всичко.

 14. usb-тата горят Says:

  Стелт по принцип това дето казваш е така, ама само по принцип. А не важи в твоя случай, защото дори в този си коментар заявяваш, че се казваш Филип Георгиев. Какво по-добро изнамиране на личността ти от името ти?

 15. ウォーロック Says:

  Хах, кви са тия бе? Наспамили ми един от мейлите…

  http://blackhatbulgaria.com/tips/index.htm

  Биваше да отворят първо уикито и да проверят на кои им викат Black Hat…
  Като им гледам програмата за White Hat се мъчат да се впишат па се писали Black…

 16. stealth Says:

  Хах… като им гледам програмата са си точно спамери 🙂

  usb, прав си за името. Но пък реално погледнато 100% анонимност не е възможна. Все трябва някъде да се сложи черта – кое е приемливо и кое не. Като това зависи и от обстоятелствата. Аналогично на тази картинка с животни – http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aE7Lzze_700b_v1.jpg

  Преди няколко години имаше едно изказване – http://www.theverge.com/2013/11/20/5125922/vint-cerf-google-internet-evangelist-says-privacy-may-be-anomaly – че в един малък град пощальонът е знаел всичко за всеки. Но от друга страна, всеки е знаел, че пощальонът пази лична информация и при проблем е ясно кой ще понесе отговорност (по съдебен или юмручен път). Пробвайте да поискате гугъл, фейсбук или MS да поеме каква и да е отговорност. Хах! Напълно доброволно сте споделили личните си данни с тях и те могат да ги продават на трети страни, където пък шансът да се прехвърли отговорност клони към минус безкрайност…

  Та, името как де е. Въпросът е да не изтичат данни, които да послужат за злоупотреба. ЕГН, номера на документи, финансова информация (номера на карти и покупки), графици и маршрути на движение, профилиране на навици. Веднъж споделени не е ясно до кого ще достигнат и какви с намерения. Всъщност, намеренията са ясни – потребителят е стока и трябва да направим пари от него.

 17. Selo Says:

  Пичове,

  Гугъл пуснаха нов телефон + виртуална реалност.
  Самсунг изтеглиха галакси ноте 7
  Какво още да стане за да напраите подкаст, човек на марс?

 18. Stilgar Says:

  Забъркан съм в последните 3 месеца и половина в най-гадния проект в живота ми дето ме изцежда психически. Не че много работя ама много се изнервям.

  Но ще пробваме тея дни.

 19. проблем Says:

  Айфона далеч не е най-бързия телефон има вече 10 ядрени, стилгар пак с неговите брътвежи да пусне опашата лъжа че да дрънка хвалби за микромеките после, аман от неговите глупости. Хората отдавна приеха отвореният код за водещ бизнесмодел онзи още плува като медуза в затвора на тез платформи. Не за друго ами се прави на някакъв скоклив борец срещу комунизма като изтипосва всичко що е платено като нещо по-добро, още от памти века, обаче не осъзнава че отдавна не е актуален.

 20. Stilgar Says:

  Ще оставя числата сами да говорят:

  https://browser.primatelabs.com/ios-benchmarks
  https://browser.primatelabs.com/android-benchmarks
  https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/09/iPhone-7-redo.002.png
  https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/09/iPhone-7-redo.001.png
  https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/09/iPhone-7-charts.009.png

 21. проблем Says:

  Стилгар ти малоумен ли си бре? Казах хората правят 10 ядрени отдавна, ти още ми срaвняваш 4 ядрени и то тези известните които на всичко отгоре гърмят, въпреки рекламите и въпреки тези платени изпълнения които си дал, да включително ябълката се пали

  Има десетки видове ей такива които не ти ги сравнят там
  http://www.elephonestore.com/elephone-s7-helio-x20-mt6797-mobile.html

  10 ядрен на 2.5 ghz срещу този в ябълката 4 ядрен на 2.3 кого заблуждаваш?
  http://downloaderapk.net/helio-x25-vs-snapdragon-820-which-is-better-processor/

 22. Stilgar Says:

  Ми да си пуснат теста тогава и да си submit-нат резултати. Да не говорим, че трябва да си голям noob за да си мислиш, че простото добавяне на ядра увеличава производителността особено пък на Single Core или браузър тестовете, които са тези които имат смисъл.

 23. Stilgar Says:

  Между другото осъзнаваш ли че във втория ти линк пише, че snapdragon-а е по-добър във всичко. Вярно човекът сигурно превежда с google translate ама за по-сигурно го е болднал за да не го пропуснеш.

 24. stealth Says:

  Не знам, сигурно аз съм повреден, ама гледам днес новите Mi Mix и се чудя кому е нужно 6GB RAM… Та, спецификациите не са всичко. Тестовете също. Важно е техниката да ти върши работа.

 25. проблем Says:

  стилгар продължаваш да се правиш на малоумен Ето какво пише за твоите „тестове“

  New iPhone models feature Apple A10 Fusion CPU that is a quad-core CPU, but there is a catch. iPhone 7 and iPhone 7 Plus they both always show up with the dual-core processor on Benchmarking apps, because the 2 Cores are more powerful that Benchmarking Apps count and the rest 2 are low powered cores that sit idle when the benchmarking test is initialized.

  Тоест набримчили 2те ядра за да излъжат че има бърз телефон. Само че от това грее че даже и се пали. Не ги пробутвай тези за ядрата, ако нямаше смисъл нямаше да ги правят. 10 адра са 10 ядра не са 4. елементарно е.
  нууба си ти защото се опитваш да лъжеш и да пробутваш на стив балмър номерата – имаме мекици айрян баници и сапун всичките най -добри защото имат i или ms отпред.
  в линка който съм дал примерно там е по-добър но не във всичко и е от по-ниският клас рам. Но както казах има десетки видове различни , не е само x25 има и x30 kirin 960 и други. Да не споменавам че мога да си купя 10 такива за цената на скъпарския и пак ще са по-добри, защото няма да ми идват затворени отвсякъде и да ме карат да палщам за всяка тяхна не“стандартна“ джиджавка.

  Ето ти резултат от тест където iphone НЕ Е първи http://i1.wp.com/gsminsider.com/wp-content/uploads/2016/09/Snapdragon-820-vs-A10-Fusion-vs-A9-vs-Helio-X20-vs-Exynos-8890-1.jpg

  Сега ще признаеш ли че лъжеш на дребно и пробутваш евтини номера?
  Защото колкото и да хитруват броят на ядрата в един момент ИМА значение.

 26. проблем Says:

  @stealth предполгам че ще влязат в употреба ресурсите като преминат от touchscreen към нещо друго като например някакъв вид проекция или холограма, тогава допира ще е 3Д че може и повече, засега предполагам ще ги блъскат с различни видове сензори, но мисля че се бавят заради прослувутия нет на нещата, всичко искат да свързват с нета пък освен писане на модули и драйвери се видя че няма никаква сигурност и може и да се използва и за какво ли не.

 27. stealth Says:

  Броят на ядра ИМА значение само, ако имаш нужда и възможност да ги ползваш. RAM-ът тоже.
  Иначе, според M-теорията има 11 измерения, тъй че явно ще ни трябва още много RAM преди да почнем да се телепортираме 🙂

 28. Stilgar Says:

  10 ядра са 10 ядра само ако състезанието е по брой на ядрата, а не по колко бързо работят програмите. Тогава 10 ядра са като 1.5 ядра които източват батерията 10 пъти по-бързо.

  Добре ще е да има линк с тоя тест който не е на картинка, но дори така победата е само на теста за бързо източване на батерията (a.k.a. multicore тест), а не на нещо реално като браузър.

 29. проблем Says:

  stilgar хайде да оставиш на потребителите сами да избират какви програми да пускат и на програмистите да пишат програми които да се възползват от ресурсите вместо да се опитваш да ги ограничаваш заради твоите стереотипи. Никой не е казал че всички ядра са с еднакъв приоритет, на теб това ти е ясно но продължаваш да се опитваш да си буташ евтините номерца. Казах набримчването на пределно високи херци води до прегряване, затова и ги правят с повече ядра както и 64 битовата архитектура обикновено е с повече рам. Аз предлагам да не ми дрънкаш за iphone след като не ти е нужен. М теорията ти се опитваш да я развиваш в подкастите обаче си много слаб и понеже не си достатъчно далновиден пък и гатака го няма да те посветне от тук от там че има и други неща, си ги превърнал в ток шоу за всичко що е pay per view като почнеш от игрите и стигнеш до телефоните.

 30. Stilgar Says:

  Писането на програми които се възползват от ресурсите не само е трудно, но понякога е невъзможно особено ако вече си се възползвал от ресурсите на GPU-то.

  Те потребителите много добре си се ориентират към iPhone ако имат пари и към Android ако имат по-малко пари. Никой не се ориентира към 10 ядра.

 31. проблем Says:

  стилгар, пак глупости си писал ама хайде. Андроида е половин джава точно за това – мултиплатформеност, няма значение колко ядра, но ги правят вече с 10 ей така щото няма смисъл, нали така? добре че не си ти този който ги решава тези неща че ябълката съвсем щеше да я втаса като не си изкара джаджите. Теб явно те бива само да им правиш реклама не и в многонишковото програмиране

 32. Stilgar Says:

  Правят ги с 10 ядра по маркетинг причини (щото не могат да бият Apple по производителност). Google що не си направиха новия телефон с 10 ядра, а с 4? Дали е щото се информират само от N2N и аз съм ги заблудил, че няма смисъл или щото са проверили и наистина няма смисъл?

 33. проблем Says:

  стилгар ето виж се как сам си противоречиш

  „Никой не се ориентира към 10 ядра.“

  „Правят ги с 10 ядра по маркетинг причини“

  и двете ти твърдения са пълни глупости но смешното е очевадният контраст

  това ми напомня че някъде дори сам беше писал че сам си се хващал че в един форум тролиш на една позиция, а в другия на точно противоположната. Колкото до гугълският това им е първият изцяло техен, така че още нищо не са проверили.

 34. проблем Says:

  и само за сравнение

  http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp

  пише: iOS saw its market share for 2016Q2 decline by 21% QoQ
  и на vendors: Apple shipped a total of 40.4 million units, which is a 15% decline year on year from 2015Q2

  Предвид че са правени август още не включва 7, но е достатъчно показателно

  https://www.statista.com/statistics/271496/global-market-share-held-by-smartphone-vendors-since-4th-quarter-2009/

 35. Stilgar Says:

  Не виждам никакво противоречие в коментарите ми. Пробутват ядра щото не могат да направят процесор на който браузърите да вървят по-бързо. Кой колкото си може 🙂

  Дай сега статистика за market share по брой ядра.

 36. проблем Says:

  ще ти дам само че от времето на едноядрените, а защо не и с мобифоните? Нормално е да не виждаш противоречие след като продължаваш да го играеш малоумен, все пак да не забравяме че браузърите са единственото нещо което се използва в един телефон, дори не е смарфон, така че gsm модула например може и да отпадне щото не ти трябва пък и хаби батерията. Ако все още не усещаш иронията вероятно трябва да почна да те бъзикам че любимите ти windowс forms хич ги няма в статистиките. Бъдещето е в многоядрените, свиквай.

 37. Stilgar Says:

  Добре де, на кой тест на приложение което не е синтетичен тест iPhone губи? Браузърът без съмнение е най-важното приложение, обаче гледах, че iPhone и на игри бие (ама там е важно GPU-то). То даже и на синтетичните многоядрени тестове бие освен по някакви апокрифни картинки дето не е ясно от къде са.

  BTW като споменаваш другите модули в тоя линк дето си дал пише, че на тоя 10 ядрения SoC му бил прецакан GPS модула. Много полезно 🙂

 38. проблем Says:

  стилгар продължаваш да ме разсмиваш, горе съм ти писал че има десетки вече 10 ядрени, но тях няма да ти ги покажат в тестовете камо ли с определени приложения от вчера за днес. Нищо такова не пише за gps модула там за модела, пише че преди имало проблеми на медиатек, въпросът е защо се опитваш да лъжеш. Иначе продължавай да се правиш на малоумен, на картинката си пише и сйата и воден знак има дори, пише си Geekbench 4 multicore и т.н.
  Ето ти още една картинка че да тролстваш и за нея, на multicore iphone отново губи.
  http://static.trustedreviews.com/94/00003b5c0/797a_orh616w616/kirin.jpg

  ето и на паметта губи
  http://images.anandtech.com/doci/10766/Kirin%20%285%29%20GB4%20DRAM.jpg

 39. проблем Says:

  и на приложенията губи 🙂

  Opening up 14 apps, the Kirin 960 phone booted up 13 of them quicker than the other two phones iPhone 7 and Samsung Galaxy Note 7. Huawei also showed a few benchmark tests, which again highlighted how speedy this new CPU is.

 40. Stilgar Says:

  Значи първо няма значение дали iPhone губи на Multicore понякога просто е смешно, че дори там бие доста често (и на официалният chart все още бие).

  А кви са тия телфони дето дори на Wikipedia ги няма могат ли да се купят изобщо?

 41. usb-тата горят Says:

  Е, ле-е-е, какво е станало тук? Вече има нов епизод, за стария се дърляте.

  А ве Стил, съгласен съм, че многонишковото е сложна история, нетърпима. Ама буквално от втория епизод ни зарибяваш с някакъв механизъм, дето сега в новия епизод каза, че и в Тъпоscript ще вкарат, с който разбираш ли писането им било, като да напишеш цикъла „За“ (for). И да му се светело името на онзи ми там, дето забравяме, че е автор на Делфи.

  Е оти, като е толкова лесно, толкова велико, нямало разлика от еднонишково, е, оти, е, оти т’ва всичкото не е пренаписано? Да напомням ли, че твоите ‘ора също имат телефон и той също има интернет-навигатор, също има игри.

 42. usb-тата горят Says:

  Сега се сетих, че Мозилчика от 2-3 години готвят нов многонишков двигател (Серво), но незнайно защо не е писан на Ц♯. И още по-незнайно, защо независим доставчик разчитащ на подаянията от големи търсачки има такъв проект, а втората най-богата компания в ИТ, няма.

 43. Stilgar Says:

  Асинхронно и многонишково програмиране не е едно и също нещо. Многонишковото програмиране е подмножество на асинхронното програмиране и когато се каже асинхронно без да се доуточнява се разбира останалата част от асинхронното програмиране дето не е многонишково програмиране. Node.js си бичи една нишка но е мощно асинхронен. JavaScript в браузъра също.

 44. usb-тата горят Says:

  Стил, а нов епизод тази седмица? Нещо? Скоро? Тази година? Хайде, че идва декември и ще се изпокриете като прасетата от кочинките, а тогава за зла съдба има най-много за говорене.

Leave a Reply