Епизод 86 – част 1 (новини)

Епизод 86 на Nerds2Nerds записан на 04.02.2017 с гост Петър Манолов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

Устройства от CES, Финансови резултати на компаниите, Nintendo Switch, подробности за новите неща в Windows 10 Creators Update и други

JPrime Call for Papers

| февруари 6th, 2017 | Posted in Uncategorized |

62 Responses to “Епизод 86 – част 1 (новини)”

 1. Митко Says:

  В статията е объркана статията : ) Май в бързината като сте копирали не сте забелязали : )

 2. Митко Says:

  *дата-та. И аз така направих с бързината 😀

 3. heh Says:

  Стилги, FFOS си е жива и се развива, даже в момента съм с нея …

  Джоук, абе има ли още някой който да не се е преместил на Linux lol

 4. leon Says:

  Коментарът за Tizen не беше точен. Освен за телевизори Samsung го ползват за умните си часовници, както и няколко телефона Z1, Z2 и Z3. Телефоните се продават само в някои държави, предимно в Азия.
  FirefoxOS също не е мъртва, но вече не е за телефони. Преди 2-3 седмици Panasonic пуснаха два нови модела телевизори с FirefoxOS. WebOS също вече „живее“ основно по телевизорите LG.

 5. Name Says:

  Здравейте, може ли да направите епизод за Clojurescript?

 6. Stilgar Says:

  Оправих статията на статията 🙂

  Абе не е мъртва… Как да не е мъртва като Мозила си уволниха хората дето бачкат по нея?

 7. qtakabg Says:

  В wikipedia пише, че е мъртва. Не, че не стават грешки там, но рядко.

 8. qtakabg Says:

  За евентуален епизод за Clojurescript е твърде вероятно той да е най-подходящ за гост:
  http://batsov.com/
  https://github.com/bbatsov
  https://twitter.com/bbatsov?lang=en

  Освен това е отворен към участия и позитивен човек, вярвам, че няма да е трудно да се навие.

 9. usb-тата горят Says:

  Да се каже, че LordBad е позитивен човек, е все едно да се каже, че Сталин е хуманист.

  И не е особено подходящ. Той не пише на него. Нищо, че пише средства за него. А освен това вече е имало епизод с по-подходящ. Защо ти е втори?

 10. qtakabg Says:

  На мен не ми трябва, по-горе друг човек е искал.

 11. echeveria Says:

  Е ся, браузера не можел да бъде операционна система. А Хромбуците с какво са?

 12. echeveria Says:

  За LordBad не знам, но Сталин е хуманист.

 13. Name Says:

  Thumbs up за Bozhidar Batsov и за Clijurescript, Middle finger за usb-тата горят

 14. JOKe Says:

  @hah ем имс разни хора на макове иии естествено има останали секретарки с windows ама то е щото са диви геймъри.
  @echeveria е какво е линукс е как какво 🙂 па и вече пуска андройд апове та не знам дали е повече броузър или хандроид

 15. ' Says:

  http://uk.reuters.com/video/2017/02/10/motorhead-get-insane-video-game-makeover?videoId=371097812

 16. usb-тата горят Says:

  Джоук Линукс е само ядро и точно такава роля изпълнява в Chrome OS. Другото си е от тях. Имат си собствен екранен управител, имат сесиен управител, имат дори джаджна библиотека. И всичко това е набутано в Хрома. После се чуди, защо харчи ресурси, като ламя. Като изключим ядрото, вътре има цяла ОС.

  Name, аз съм стар човек и позабравям. Не беше ли ти тоя дето се занимаваше със SEO???

  Ами знаеш, къде да си завреш пръста.

 17. qtakabg Says:

  @usb-тата горят
  Ти да не се занимаваш с локализация на техническа документация или нещо подобно? Освен гробарския бизнес – за него знам. Щото забелязвам чаровната тенденция да превеждаш термини, за които обикновено хората използват чуждици. Аз имах подобна склонност, когато се занимавах с превод на софтуер и документация, но при теб може и да е от идеологически подбуди.

 18. usb-тата горят Says:

  Позна. Държа да говоря български език.

  Иначе съм си още в „бизнеса“, макар с нов прякор. Все още съм тъп. И все още съм беден. Благодаря, че попита.

  Никога не съм се занимавал с локализация, но непрестанно ми се налага да говоря за компютри и свързани теми.

 19. stealth Says:

  Гледам днес новите мотота G – https://arstechnica.com/gadgets/2017/02/moto-g5-and-g5-plus-listings-briefly-go-live-early-with-pictures-specs/ – вече леново и как ги рекламират като совалки (първата картинка). Искате да ми продадете пенсионирана, 40 годишна технология ли бе!? Ама като гледам, поне не е с уиндоус 🙂

 20. ウォーロック Says:

  Е не не тая новина няма как да се пропусне просто аахаххаа а 🙂

  https://www.wired.com/2017/02/hello-barbie-hologram-matell/

 21. stealth Says:

  Междувременно в Германия – https://www.theguardian.com/world/2017/feb/17/german-parents-told-to-destroy-my-friend-cayla-doll-spy-on-children

  Under German law it is illegal to manufacture, sell or possess surveillance devices disguised as another object.

  Интересно какво правим тогава със „социалните мрежи“ и всички устройства вързани към гугъл, амазон, микрософт, епъл и т.н. Всичката техника в момента е в някакво поле извън закона, особено тия IoT-тата. До един момент това е предимство, че може да се развива неконтролируемо, но все някъде трябва да се тегли една черта…

 22. iago Says:

  ами ще започнат да им дават off-line функционионалност или няма да продават!

 23. Stilgar Says:

  В розовофашистка Германия може да си обявяват каквото си искат извън закона само да не ни натрисат простотиите си и тук през ЕС

 24. licho Says:

  No pasaran!
  Stilgar да не са те хакнали бе човек.
  Какво и е на Германия. Тя има още хляб да яде да стигне фашистка
  България. Хеле пък Луков марш. Прави са хората. Поддържат монопола на държавата върху шпионирането и оръжието. Или за теб е нормално твоя собствен корейски телевизор да те шпионира. Как мислиш при една война или конфликт дали ще се изпозват данните събрани от Google, FB и пр. Напрежението в света расте и съответно
  се взимат мерки.

 25. usb-тата горят Says:

  Стилгар е принципно против монопола. Аз също. Моя телевизор не ме шпионира. И телефона ми също. Въпрос на личен избор е дали ще размениш свобода за удобство. Специално ГФР е доказала, че губи всички войни, в които участва и това няма да се промени, каквито и монополи да въведе.

  Ама ти сериозно ли искаш да те мобилизират и пратят на фронта, където да умреш? Аз нямам никакви такива намерения. Не искам война.

 26. usb-тата горят Says:

  Ето една новина и от мен:

  https://www.indiegogo.com/projects/gpd-pocket-7-0-umpc-laptop-ubuntu-or-win-10-os-laptop–2#/

  Макар да знам, че Стил ще ги нахрани, че се издъниха с конзолата и тук въпреки, че екрана е с пипане, не е 8 ГБ паметта. Било измама. Ама те вече обещаха и с 8.

 27. stealth Says:

  Регулациите не винаги са лоши.
  Факт е, разбира се, че има безумия наложени от лобитата. В България поне сме си добре. Тук дори и да има регулации – никой не ги спазва. Освен, ако станеш неудобен на някой с власт и държавата ти скочи отгоре…

 28. usb-тата горят Says:

  Stealth това скоро ще се промени. Просто през последните години власта у нас беше слаба. В момента, когато позакрепне, ГФР ще ни се вижда рай. Затова все още сме страната на неограничените възможности. Но мандалото лека-полека хлопва.

  Ето нещо от миналата седмица, което забравих да сложа:

  https://news.samsung.com/global/samsung-joins-the-microsoft-net-community-enabling-c-developers-to-build-applications-for-samsung-tizen-devices

  Изглежда тоя, свободния .НЕт не е толкова безполезен, колкото разправяше Стил. А и изглежда така, сякаш се опитат да издърпат разработчиците на умрелия шиндошки телефон.

  Май, май следващия телефон на Стил ще е корейски.

 29. Stilgar Says:

  То понеже Tizen е много по-жив от Windows Phone та затова ще придърпат някой 🙂

 30. usb-тата горят Says:

  A бе може да не е издрапала много, което не е и вярно. Чувам в Азия била доста на почит. Ама в нея се инвестира активно и се наливат средства. Мине се не мине месец и хайде някоя новина. Самсунг усилено я пилят. А това не може да се каже за една друга ОС.

 31. licho Says:

  Не могат да ме моби или мебелизират щото съм стар и болен. Иначе съм служил в алпийска част, бил съм снайперист и диверсант и имам спец. ор по топогр карти , изготвяне на неизвлекаеми мини и ала бала. Я аз съм бил опасен :). Иначе телевизора ЛГ шпионира. Телефона ме шпионира. Трафика ми се проследява. Има ботове дето обикалят форуми и сайтове и сканират за думички. И тн. Иначе Стилгар като написа ще зема утре да си пална Nokiaта да я видя какво прави. Последно за трети път се отказах от 10 на нея и се върнах на 8. Ама от миналата година не съм я включвал. Имам мизерен Андроид 6. И още един стар Note 2 LTE ползвам го като таблет:) Имам таблет Леново йога с Windows 8.1 pro ама нещо ми е голям. Имам и други джаджи ама всички ме шпионират. Обаче имам 3-4 електрически цигари и те не са се научили още ама както е тръгнало няма да забавят много.

 32. ウォーロック Says:

  Още един от 68-ма… 😀

 33. Stilgar Says:

  Windows 10 Mobile също се развива активно. Отделен въпрос, че MS не произвеждат устройства, но платформата им вече е унифицирана и затова Mobile и не-Mobile Windows си вървят ръка за ръка. Може вече да е трудно човек да си купи телефон с Windows, но пък updates пристигат редовно… go figure!

 34. licho Says:

  Абе пристигат ама не мога да свикна с 10 и това си.Тещо ми е мн летяща като нестабилна. Иначе е по бърза от 8 ама не ме кефи. Предимства на 8 за мен са стабилност, браузера е по добър от edge.Има bug or feathure като плейваш от youtube нещо и си изгасиш екрана плейването продължава и можеш да си слушаш. На мойта 830 камерата е велика ама с 8. С 10ката не я докарват. И разни дребни недомислици. Абе аз навсякъде където можах се върнах на 7. Честно пробвах 10 три месеца ама не издържах. Мн глупости ей. Само на лаптопа ми остана 10 щото е така купен и няма драйвери за 7. На него върви Минт 16 или 17 и е по добре от 10. Аз при линуксите десктоп ползвам Минт или Дебиан. Убунтуто е като 10 прецакаха го с тия модерни интерфейси

 35. licho Says:

  Иначе развяването на Tizen служи само за натиск и оръжие срещу Гугъл и Андрейчо. То затова и Mокърсофт се включват в играта. Сам срещу Гългъл и Андрей не е евтино.

 36. usb-тата горят Says:

  Гългъл, Андрей, Мокърсофт

  Велик си!

  Веднага ми влизат в речника.

 37. Stilgar Says:

  10 на Windows Phone 8 телефони е ужасно счупено нещо по някаква безумна причина. На Lumia 950 XL се държи много добре. Edge-ът наистина отстъпва на IE ама като цяло става. Facebook app-ът е много по-добър то старият е на доизживяване явно. И аз харесвам 8 повече, но честно казано за десктоп версията се дразня много повече отколкото на телефона. Иначе от тая работа .NET Native се оказва, че има далавера. Наистина нещата личи как палят по-бързо.

 38. stealth Says:

  https://blog.cloudflare.com/incident-report-on-memory-leak-caused-by-cloudflare-parser-bug/

  Някаква драма с изтекла информация, индексирана от търсачките и т.н. Нищо ново, случва се от време на време. Обаче! Влизам днес в един торент сайт (с чисто образователна цел!) и ме посреща съобщение, че на всеки 90 дни трябва да си сменям паролата. Ъъъм… че аз на банкирането си сменям паролата веднъж на петилетка. Вярно, че там има и други неща като КЕП, и SMS-и, и т.н., зависи от банката, ама нова парола на 90 дни е безумно.
  1voTrimese4ie2017!!!

 39. ウォーロック Says:

  Stilgar преди доста епизоди беше недоволствал срещу RAR архив. Вече споделям мнението на 100%. RAR трябва да се изкорени! Не ползвайте RAR! RAR SUCKS!

 40. usb-тата горят Says:

  ウォーロック мъчи ме любопитство (като котка). Би ли споделил подробности?

 41. ウォーロック Says:

  @usb-тата горят, еми архивирано с един рар дава грешка при разархивирване с друг рар ай сиктир… да не говорим че с никоя версия рар за андроид примерно не могат да се разархивират рарове от subs unacs или sab … с кво ги архивират те си знаят … пък не разбирам японски примерно…

 42. stealth Says:

  rar-а е затворен формат, но е от толкова отдавна в употреба, че сигурно ще надживее И-нет. И сценичните групи през неврален интерфейс ще продължат да прехвърлят филми на rar-ове.
  Избягвам да го ползвам, ама се налага. Конкретно за компресирани субтитри, аз бих заложил, че файловете са счупени при сваляне. При мен се случва редовно с изключен js. Като изключим смотаните реклами, хората там са доста консервативни и си влачат стандарти от как ги има – ползват версии, които да са максимално съвместими, познати и лесни за употреба. ffs още ползват cp1251 за кодировка на текста.

 43. ウォーロック Says:

  М да с това cp1251 се наложи да пиша bash за raspberry-то да прекодира с десен бутон от 1251 на utf 😀 . Да зема да го шерна даже та и други с Pi-та да облажат 😀
  –-

  #!/bin/sh
  cd $(dirname „$1“)
  iconv -f CP1251 -t UTF-8 „$1“ > „$1“.txt
  rm -rf „$1“
  mv „$1“.txt „$1“

  –––

  сейв в /bin/nqkvoime

  open with
  nqkvoime %f

  name: nqkvoime

 44. usb-тата горят Says:

  Баш на теб не ти вярвам, че не знаеш японски ;P

 45. usb-тата горят Says:

  Стелт, ще ми обясниш ли, защото съм прост? Какво е „сценичните групи през неврален интерфейс“? Помислих нещо за TPB, ама нещо не мога да го вкарам в определението.

 46. ウォーロック Says:

  Аз си го представих нещо, като да си на концерт с букса в главата, в стил матрицата, докат си стоиш в къщи на дивана ама не знам дали съм го превел вярно 😀

 47. stealth Says:

  Мдам, наскоро си припомних Матрицата (кибер-пънко нѐма ỳмре!). Иначе сцената най-общо е това – https://en.wikipedia.org/wiki/Warez_scene – и издават всичко в rar формат.

 48. usb-тата горят Says:

  E значи не съм бил толкова далеч, като си мислех за пиратския бряг.

 49. stealth Says:

  До някъде, да. Но докато TPB е последно ниво дилър, който доставя директно на крайният клиент, то сценичните групи произвеждат стоката, залагайки определени стандарти. За това и стана въпрос, че от там излизат (и най-вероятно ще продължават да плюят) само rar-ове – https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_%28warez%29#Packaging
  Въпреки че са в един бизнес, торент сайтовете и групите доставящи съдържание в 99,999% от случаите нямат нищо общо. Параноята е голяма работа. В случая изключително полезна 🙂

 50. usb-тата горят Says:

  Все пак да кажа и нещо по епизода. Нищо, че е време да излиза нов. Побу-у-у-ут.

  Едва днес забелязах, че ogg-а е десетина минути по-къс. Направи ми впечетление, че Стилгар каза „аз имам само още две новини за Мокърсофт“, пък записа прекъсна внезапно, почти не казал първата. Или сте си рекли, той само оня с многото прякори го слуша, а той не ще да слуша за М$ 😀

  Да кажа на Джоук, че ГНУ/Линукс е по-лесна за използване ОС от другата, от както излязоха КДЕ 2 и Гном 1, а това е в началото на века.

  И сега сензация! Аз ще кажа нещо за тая ОС. В cmd.exe има запомняне-поставяне (copy & paste). Това, че колегата му не го е намерил, не значи, че няма. А, че ДОС е най-скапания команден интерфейс, не е никаква новина. Това е така, от както съществува. А това са си почти 40 год.

  И последно по въпроса за „многото данни“. Сентенцията на светията Наков е, че това са данни, които не можеш да събереш на един твърд диск. Ако можеш, значи не са. Та петте терабайта на госта явно не влизат. Защото има дискове и по повече от пет.

  Ако рече да спори, не да е с мен, а със светията. Той така казва.

 51. licho Says:

  Мда. И аз съм съгласен. Време е вече. Пролет е и такова. Така де.

 52. ` Says:

  https://www.forplay.bg/articles/games/news/260/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-crytek-black-sea-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-creative-assembly

 53. stealth Says:

  Някой да им каже, че не им работи сайта без js.

 54. usb-тата горят Says:

  Интересно е, че когато го обявяваха, говореха, че работил дори на телевизор Пирин. Страхотен бил. Но въпросния им разработчик е престо негодник. Под всичко той разбира iPhone (iOS) и Android. Поне не им е взел пари за тая работа. То не, че и половината не е останал недовършен, ама е друг въпрос.

 55. ウォーロック Says:

  http://thehackernews.com/2017/03/wikileaks-cia-hacking-tool.html

 56. stealth Says:

  Емиии… работят хората. И готино лого – https://wikileaks.org/ciav7p1/logo.png – обаче, скучен двоичен код. Очаквах нещо по 1337 🙂

 57. licho Says:

  Абе аз като ви казвам че телефона телевизора и тн. ме шпионират.
  Обаче си са таковали таковата със стеганографските вируси.
  Фейсбук ли. Снимки ли. Instagram. Ама Гългъл започнаха първи. Щом нещо е безплатно ти си продукт. Теб те продават. Шибаняци. Прецакват всичко. А едно време как почна а. Чатчета каки и ала бала. На ви го сега.

 58. licho Says:

  Коментарите се закриват. Чакаме нов епизод:)

 59. stealth Says:

  https://xkcd.com/1808/ 😀

 60. Name Says:

  Кога ще е новото видео?

 61. Stilgar Says:

  Че старо видео има ли? Иначе имаме уговорен запис за утре. Ако ЛСЧ е с нас току виж до понеделник сме го публикували.

 62. licho Says:

  Тук е ЛЧС. Къде ми е епизода?

Leave a Reply