Епизод 87 – част 1 (новини)

Епизод 87 на Nerds2Nerds записан на 11.03.2017 с гост Мариян Маринов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

00:59 – Mobile World Congress
13:25 – SC 2 Master
21:10 – Мишка vs контролер за игра на Overwatch на конзоли
22:25 – Sega Creative Assembly купуват Crytek Black Sea
24:13 – NVidia 1080Ti
27:26 – AMD Ryzen
31:02 – SpaceX обяви, че ще праща хора до луната
31:44 – Oculus vs Zenimax – съдебни дела
33:37 – Uber vs Google
35:02 – в Мюнхен искат да се връщат на Windows
38:56 – TypeScript 2.2
40:37 – Visual Studio 2017
41:25 – C# 7.0
50:03 – Google Hangouts става конкуренция на Slack
51:01 – SHA1 е счупен
54:50 – Amazon S3 падна
55:46 – Cloudflare leak-наха много данни
58:27 – Quake Champions
1:01:47 – Летящи таксита в Дубай
1:04:28 – GVFS (Git Virtual File System)

| март 13th, 2017 | Posted in Uncategorized |

44 Responses to “Епизод 87 – част 1 (новини)”

  1. LaLaLando Says:

    За Ryzen се изказахте неподготвени. Разликата си е доста по-сериозна от 100 долара. Най-скъпия (и може би най-безсмислен за сега, ако ще се клоква) Ryzen е 1800х, който е 6900к перформънс за кажи-речи 1/2 (~1100лв) от цената.
    R7 1700 е по-евтин от 7700к (към 720лв. върви в момента). Ако си склонен да жертваш 15-20% разлика в игрите, като се има в предвид, че платформата е зелена и от сега ще се правят оптимизации и ще става все по-добре, получаваш 8 ядред с 16 нишки звяр. Проблемът в момента са дъната и биосите, но ще се оправят нещата в най-скоро време.

  2. LaLaLando Says:

    А относно топлината – може да се каже, че Intel са в позицията на печки.

  3. deyan Says:

    Отностно Райзън вероятност записа е стар или информацията не ви е актуална.8 ядрения топ модел 6900к е в порядъка с 1000 лева по-скъп от еквивалента на Зен при абсолютно еднаква производителност и около 40 % по-ниско TDP в ползза на АМД,“цели“ 95 вата консумация при 140 на интел.Най-евтината му версия 1700 e с TDP 65 вата и го мярнах някъде за 680 лева.Това е добре балансиран процесор за всякакви цели.Очакавано по-ниска производителност от тази на 7700к дава в игрите ,но да не забравяме ,че продукта е нов и софтуерно има доста за доискусуряване (визирам дънните платки) ,игрите малко или много са оптимизирани за интел.В момента хората ги сравняват процесорите по ценови диапазон ,но това не е съвсем коректно с оглед различните приложения.По-актуално ще е сравнението когато излезат 6 и 4 ядрените решения на АМД тогава бихме могли да сравсяваме в гейминг процесори с еквивалентни възможности и клок на честота (надявам се).8 ядрените трудно се клокват ,докато 7700к стига 5 гигахерца,пък и буста му е по-добър ,затова да изчакаме.
    Нещо подобно стана с 480 тката.С доизкусурени драйвъри вече вади повече FPS от 1060 на нвидия,които в последствие се принудиха да сложат по-ниски цени от конкуренцията.
    Отностно монопола,гадните интел с нискокачествената паста под капачката и ужасяващи цени ще се радвам да бъдат докарани почти до фалит.5 години лапаха без никаква конкуренция с мижави подобрения в прозводиотелността и безбожни цени за чип.Никакъв забележителен прираст от Санди Бридж насам и 5 годинки правят 4 ядрени процесорчета залъгалка за потребитеите и геймърите ,които дори ботълнекват, пък и с тоя темп и телефоните щяха да ги задминат.

  4. Stilgar Says:

    Абе залъгали. Сам каза, че са без никаква конкуренция, тоест хората са си купували най-доброто. Айде да ги видим AMD, аз между другото преди Core 2 Duo само AMD си купувах. Нямам нищо против да почна пак.

  5. лумпен Says:

    Проблема им на Cryteck е, че никога не създадоха игра, която да се продава добре. А пък двигателя им беше отвят от нереалния. А това, че освен е по-скъп е и по-труден за учене го прави непривлекателен.

    Никога не са имали идеи. Например за цялата си история, тяхнито българско студио не правеше нищо друго, освен да създава клонинг на Дота. Всички им казваха, че идеята е тъпа. Но никой не слуша.

    Колкото и да ми е мъчно, резултатите нямаше, как да са други.

    п.п. Това Slack доколкото разбирам не е Slackware, а някакъв чат. Въпроса е — за какво служи??? Какво го отличава от милионите други чатове. От записа разбирам, че дори се плащал. Аз не знам някой, който би плащал, за да чати.

  6. qtakabg Says:

    Slack се използва по-скоро в корпоративна среда, а не за лични чатове, и има добра интеграция с JIRA, поради което е един от логичните избори за фирмите, които ползват JIRA, а те никак не са малко. Преди си мислех, че само в разработката на софтуер се използва JIRA, но наскоро един приятел от Райфайзен, който се занимава с финанси, ме изненада, че и те използват.

  7. deyan Says:

    Стилгар пропускаш факта ще АМД не бяха вадили нов продукт от години само претопляха манджата поради тяхно си вътрешни съображения.Интел от своя страна не показаха нищо ново освен малък прираст на поколение колкото да не е без хич и си бяха баж бая монопол Хората бяха принудени да купуват интел ,поради липса на НОВА алтернатива.Видя се и че 8 ядрен процесор реално не струва 2300 лева.Ако питате мен не струва и 700 лева ама както и да е.Не съм фен на нито един от двата лагера.Надявам се и Вега да е на нивото на 1080 поне според слуховете за да се пораздвижи още пазара.

  8. лумпен Says:

    A според мен не струва дори сто. Allwiner (това е ARM) ти го продават за пет.

    п.п. Благодаря Qtakabg. Явно затова не го знам.Просто такива неща не са ми необходими. Ама щом са го емнали хем ония от Редмънт, хем тия от Maунтин вю (Гългъл), то Стил е прав и спешно трябва да се продадът примерно на Spybook.

  9. Stilgar Says:

    Ти му викаш „вътрешни съображения“ аз му викам „не можаха да го направят“. Сега дано да са успели.

    @лумпен ти мани ми и facebook се напъват да правят подобни неща с техния чат (facebook for business май се викаше офертата)

  10. licho Says:

    Амд са смешни. Последният процесор от тях дето ползвах беше на микросървър. В смисъл още го ползвам щото гори мн малко и можеш да го нагъчкаш. Той върви с Proxmox3 и хоства loadbalancer една джитка за камери, word press убунту сървър с plex 2-3TB дискове 2 lite Linux desktopa и опаа Windows XP. Виждам го веднъж годишно като се прибера и си джитка без да загрява. За Пловдив говорим там има температури чат пат

  11. лумпен Says:

    АМД имат проблем с парите. Да се въведе нов производствен процес, струва милиарди. Буквално. А те ги нямат, защото не продават. Не продават, защото не са конкурентни. Няма излизане от кръга.

    Та „не могат“ и „вътрешни съображения“ според мен в тоя случай просто се припокриват.

  12. licho Says:

    Относно завръщанет на Мюнхен към Windows. Решението най-вероятно е прието вече защото СПД ЦСУ имат мнозинство в съвета. Проекта предвижда до 2020 да се върнат обратно. Това обаче не го виждам много защото Win 10 не е 7. С десетката не може да се работи както със 7цата. Много общини в Германия плащат екстендет съпорт за XP още. Че решението е политическо става ясно от това че много общини работят с Linux и са доволни. Но те не са апетитна хапка за Мокърсофт и не бушуват. Например Schwäbisch Hall са изцяло на Linux ама те нямат повече от 1000 работни станции. А Мюнхен имат повече от 15000. Обаче ИТ е против. Те правят заявления че не виждат защо трябва да се връщат назад и си пазят хляба – има 70 човека с Linux Hintergrund назначени в последните години. Те къде ще отидат. Мокърсофт ще бъде саботиран до дупка 🙂 Но понеже идват избори и като са пресметнали че дори да излиза по евтино с Мокърсофт няма да си струва да дадат един милиард отново след като имат работещо решение политиците внимават. Ще ги скъсат после от разкарване по съдилища. Та затова нещата отново затихват. Не им се рискува. В 2014 опитаха да повдигнат темата и пак затихна. Така че ще карат на Пингвин. Те имат ноу хау имат цяла OS даже Limux. Ta ще подискутират колкото да си заслужат вечерите от Мокърсофт и това ще е.

  13. Stilgar Says:

    Аз мисля в този случай на MS не им пука толкова за парите колкото за репутацията.

  14. licho Says:

    Те ако си мислеха толко за репутацията нямаше да направят смотан виндос и да строшат Виндос телефона. Какво решение е това на ентерпрайс да му спираш шпионирането с домейн полиси? Ти или продаваш нещо на фирмите или продаваш техни данни. Мокърсофт тепърва ще берат ядове като изтече подръжката на 7. Колко от фирмите ще пуснат 10 в домейн.
    Мокърсофт водят двойнствена политика и това ще им изяде главата. Или да се разделят и да едната част да прави облаци а другата Виндоси. И без тях големите фирми са под силен натиск заради сигурността. Те като почнаха тия войни насам натам и какво става. Това не са ти някакви заблудени хакери дето лапат вафли и цоцат кола. Това са НСА, ЦРУ и ала бала. Колко от фирмите са сигурни за техните данни вече?
    И Мокърсофт и те да пошпионират за да не изпуснат.

  15. licho Says:

    Ей забравих.

    АМД и Интел са вчера. Трябваше да кажете за квантовия комп на ИБМ

  16. лумпен Says:

    IBM го правят сигурно от 15 год. тоя комп. Ще го правят поне още 15.

  17. echeveria Says:

    М да, без да са минали курсове за космонафти как точно ще излязат в космоса? Труповеч ли ще връщат ан земята или?

  18. licho Says:

    IBM has announced its Quantum Experience website and facility in the IBM cloud so remote users can connect to and try out its quantum computer. We’re informed that, since its launch less than a year ago, about 40,000 users have run over 275,000 experiments on the Quantum Experience.

    The Quantum Experience now has:

    Application Program Interface so developers and programmers can begin building interfaces between IBM’s existing five-qubit quantum computer and classical computers, without needing a background in quantum physics
    An upgraded simulator in the Quantum Experience that can model circuits with up to 20 qubits
    In the first half of 2017, IBM plans to release a full Software Development Kit on its Quantum Experience for users to build simple quantum applications and software programs
    IBM’s Quantum API specs are available on GitHub and is providing simple scripts to demonstrate how the API functions.

  19. licho Says:

    Лумпен имат такъв комп държат го в хладилника. Ако слушкаме и им дадем колелото да си поиграят те ще ни дадат да си изчислим фомулата на перфектната сода бикарбонат.

  20. licho Says:

    Ако се чудиш кое е колелото ето тук:
    http://www.baden-tv.com/mediathek/video/windrad-ueber-pfinztal/

  21. licho Says:

    Мокърсофт ще продава Самсунг 8 в джам магазина. За какво ги ручаха жабетата тогава и защо такова таковата на нокиа и на сума ти хора с джам телефон.

  22. iago Says:

    Stilgar, ти я по-добре кажи как да ти намеря приложенията в Windows Store-а, че да ти boost-на малко rating-ът, то аслъ друго не мога да ви помогна, щото ти пари не искаш … ?

  23. лумпен Says:

    Човека всичко си е написал най-чинно:

    http://sietch.net/ViewNewsItem.aspx?NewsItemID=262

    А и в самата тази публикация името на приложението е връзка, къде се намира. Какво не можеш да намериш?

  24. лумпен Says:

    Под „тази публикация“ визирам публикацията, под която обсъждаме в момента.

  25. iago Says:

    За SC2 Masters разбрах.
    Сега като разбрах как се подписва отких и „BF for WP“
    Ама това два апп-а.
    18:10 – Аз до колкото разбрах той има няколко проекта…???

  26. лумпен Says:

    Другия негов проект е игра на Дама. Ако има други, не ги е споменавал.

  27. iago Says:

    Аз до колкото разбрах тя дамата е групов effort на цялата им фирма и заради това вероятно не е на неговото име в Stor-a. Ама не знам, добра ли е? В смисъл, става ли да натрия с нея носа на компютъра в Assassins creed: Black flag и да натрупам лудите пачки от хазарт??

  28. Stilgar Says:

    Да, SC2 Master и BF for WP са мои а фирмата има няколко игрички по които работим когато има някакъв downtime между проектите или пък пускаме juniors да се учат. Ей това е най-популярното – https://www.microsoft.com/en-us/store/p/mills-free/9nblggh08d10 Скоро му направихме UWP версия (ако си с W10M ще свали UWP версията иначе WP8.1) и старата я позарязахме.

    Ей в това има 5-6 игри – https://www.microsoft.com/en-us/store/p/mills-collection/9nblgggzjs1j

  29. Petar Achev Says:

    Много го подценявате Ryzen и тези усмивки в ефира по адрес на AMD означават само едно. Че са настъпили интел по мазола. Както @deyan написа по-горе Intel нямаха конкуренция през последните гозини и си развяваха кончето както си искат. При такъв монопол цените им бяха безумни на фона на почти леки подобрения, да не говорим че последните генерации процесори Haswell и Skylake с тези пасти под капачките са пълен шит за овърклокърите. Така че стискам палци на AMD да подобрят и наложат новите процесори и ще се радвам да извадят аналогично мощен продукт за лаптопи и мобилни устройства.

  30. stealth Says:

    https://arstechnica.com/information-technology/2017/04/iot-garage-door-opener-maker-bricks-customers-product-after-bad-review/

    Хах! Но пък един коментар отдолу доста добре описва тая глупост:

    Welcome to the Internet of Rented Things.

  31. ウォーロック Says:

    М ба, тая врата си е чисто челно избихана от някой додж рам или нещо от сорта с тръби отпред 🙂

  32. deyan Says:

    Айдее Стилгар края е близо http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/ubuntu-18-04-ship-gnome-desktop-not-unity Ще излезеш прав накрая ,че уинбоз фон ще надживее изгъзицата на Каноникъл за смартфон .Интересното е, че вкараха усилия в разработката и на Mir дисплей сървъра ,разкарват грозното юнити също.Човекочасове на вятъра ама след дъжд качулка.Комюнитито разработва wayland и гном и са доста напред вече а ,те решиха да се цепят и да хабят ресурс.

  33. Stilgar Says:

    То вече е официално мъртъв, Каноникъл са потвърдили. Значи да видим body count-а – Firefox OS, Blackberry OS, Ubuntu Phone. Очаквам следващите да са Jolla. Между Tizen и Windows Phone не ми е ясно кой ще умре първи, може дори да продължат да ги поддържат на системи още 10 години или да стане нещо невероятно и да изкарат устройства които да ги направят сила. Кой знае.

  34. ウォーロック Says:

    То заради малоумноото юнити много хора цялото убунту разкараха, та и аз в туй число още на първото дистро с юнити.

  35. iago Says:

    Според мен е неправилно да слагаш Tizen в този списък. Аз не мисля, чe Samsung го направиха за да държат Android на мушка, а защото откриха, че TV-та с тази OS бъгясват като полудели. Докато на Google не им пука много за това, този пазар е меко казано ключов за Samsung и те си направиха TV OS, от която да не им пада имиджа на продуктите.
    За Windows Phone 10 Мишо, честно прегледах HP Elite 3 и честно ти казвам, че ако си купувам умнофон утре, пак ще е Nokia. Аз ще се срамувам да го покажа това някъде.Прилича на евтина китайска имитация от битака. ПЛАСТМАСОВ ГОВОРИТЕЛ БОЯДИСАН В СРЕБРИСТО… wtf! Камерата не фокусира. Дисплея изяден от бутоните. И има биометрия, което мразя. И сече! На тоя процесор, тази OS превключва по бавно от първата ми Lumia. … Но не съм тук да им сипвам, само ще заключа, че за сега ще се въздържа от функционалностите на UWP.
    За Rizen, според мен самите Intel са си виновни с безумната си продуктова линия, буквално давайки в устата на маркетинговия отдел на AMD слогана „Като 6900 на половината пари“. Тактично пропускайки факта, че Intel също имат процесори, които дават същата производителност на половината парии и като и на операции за ядро така и на MHz/$. Напипаха нишата пак АМD. Добавиха повече PCI линии да блъскаш спестените от CPU пари в SLI и nVME. Добавиха поддръжка на ECC RAM, което при Intel e само при безумноскъпите Xenon-и. Фукат се с поточно качване на видео (пак забравяйки за съществуванeто на DirectShow). Но и Intel-ите си имат много още козове в ръката като само техни технологии като, HT, Thunderbolt, QPI както и факта, от който АМD сега оревават ‘орталъка, че видите ли всички игри днешно време били опримизирани да работят на Intel-ски CPU-та и сега като ги оптимизали разработчиците за техните архитектури щяло да се види кой-какво…
    Не знам, кой процесор е по-добрият. Но знам, че конкуренцията е нещо много хубаво за всички нас. Вече Intel смъкнаха цените на 6900 и 7700(ух, на бати, любимеца!) и се очакват още промени на пазара за CPU-та. Палци горе!
    Колкото лично до мен. Следващия комп който ще си сглобявам ще се водя само от един критери – да е БЯЛО! Кутия, дъно, Монитор, Видео, кабели. Всичко. Да е бяло. Щото като остарее морално да го завещая на майка си, а не на филанкишията.

  36. iago Says:

    … Имах предвид Intel® Quick Sync Video, а не DirectShow.
    Silly me! ?

  37. stealth Says:

    Firefox OS се върти по Панасоник телевизорите – http://www.techradar.com/news/panasonics-firefox-os-is-dead-long-live-firefox-os – явно има някакъв животец още в него.

  38. iago Says:

    @stealth
    Еми ДА! Те google до толкова се „осраха“ със слогана „It’s an Open source OS“, че дори на lame-рите им приседна от тяхното настъплене в личната зона на човека. Камо ли на големи компании като Panasonic.
    И дори се почустваха до толкова уверени в успеха си, че започнаха да ни продават устройтсва, на които всеки средновековен руски разузнавач, не би си позволил да мечтае дори и в най-мокрите си сънища.
    И за да е простотията пълна, аз очаквам много скоро успешни Noki-и с Windows Phone OS просто защото на хората им писна да бъдат правени на глупаци=продукт, oт компании които въобще не се интересуват от „един по-добър свят“, освен ако този свят не е създаден от ЛИЧНО ТЯХ!
    (и щото на китайците не им иде „отръки“ да продават своето за без-пари!)

    Айде че станах много политичен!

    Случва се, като се „рестартирам“ с алкохол! ‘ши ма прощавате!

  39. iago Says:

    Мишо,
    г-н Крацов!
    Да предадете на Joker-а, че неговата гледна точка „от кухнята“ , по темата, as it were, is greatly missed…

  40. iago Says:

    sry за фамилията…. Кочанов
    aма като ти е такъв сайт-а, че все ми забрвя log-in-а

  41. ` Says:

    Язе чекам,чекам веке час.
    Те туй е новина: http://www.theverge.com/2017/3/20/14979620/jeff-bezos-robot-method-2-mars2017-conference

  42. deyan Says:

    ей ви друга ,за да видите какви затвори има на запад : http://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_727470135_Zatvornitsite_hakeri_koito_si_napraviha_sobstveni_kompyutri?utm_source=arena&utm_medium=banner&utm_campaign=webcafe

  43. ウォーロック Says:

    Една новина за Stilgar 🙂 http://mashable.com/2017/04/19/starcraft-brood-wars-free/#Dv8OP1NQuqqr

  44. Stilgar Says:

    Е па знаем я тая новина. Не че не притежаваме 4 копия на играта 🙂

Leave a Reply