Епизод 95 (новини)

Епизод 95 на Nerds2Nerds записан на 20.01.2018

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

Освен всичко друго в епизода ще чуете за:

– Microsoft развалиха Skype
– Тръмп премахва Net Neutrality в САЩ
– Meltdown и Spectre
– Нови джаджи от CES
– Kриптокотки
Magic Leap
– сериали
– Java събития

| януари 20th, 2018 | Posted in Uncategorized |

86 Responses to “Епизод 95 (новини)”

  1. JOKe Says:

    хммм забравих да нормализирам аудиото файла :+( деа … малко са удрят тавана моя глас честотата 🙁 съжелявам 🙁

  2. stealth Says:

    Машина на времето. Връщаме се 15 години назад, когато И-нета течеше с някакви мизерни kbps и за да има съдържание ISP-тата вдигаха локални машини с аудио, видео, игрови сървъри, чатове и т.н. Сега братята американци ще правят същото. „О, свещена простота!“
    Очаквам да се върне затварянето и на мобилните мрежи. Ще си колекционираме пак карти от всички оператори (имаше едни 4 sim-ови апарати, трябва китайците да почнат пак да ги правят), за да имаме някаква разумна цена на разговор.
    Неутралността на Интернет пречи на щатските ISP-та единствено да управляват (подменят/цензурират) съдържанието. Това НЕ е тяхна работа. Всичкото допълнително филтриране на трафика всъщност ще ги натовари чисто технологично. А клиентите ще платят повече за да получават по-малко.

  3. Stilgar Says:

    И какво те кара да мислиш, че ще го правят същото? Нито в САЩ нито в България тези неща са изчезнали заради закони. Припомням, че тези закони ги нямаше до 2015 в САЩ пък в ЕС даже по-скоро.

  4. Stilgar Says:

    @JOKe Ми оправи го файла и да го сменим

  5. stealth Says:

    Може би не се изразих добре. Не го правят същото. Няма как да е същото – навремето оптиката беше технология, за която си мечтаехме някой ден да се случи; сега кабели има и проблем с трафика няма. Но ефектът е същият. Потребителят ще си плаща за достъп да И-нет, но ще стига само до услуги разрешени от ISP-то му.
    Да, тези неща не изчезнаха заради закони. Тези ограничения от близкото минало изчезхана заради технологичното развитие. Изчезнаха заради наличието на конкуренция. Изчезнаха заради предлагането на по-добра услуга. Неутралността на И-нет Е самият И-нет. Ако имаш достъп само до фейсбук/вайбър/произволна_кроссубсидирана_услуга, то това не е И-нет, това е само една малка частица.
    А това, че в САЩ се наложи неутралността на И-нет да се разпише в закон наистина е безумие. Самата идея, че някой работи срещу неутралността е безумие. Но там идиоти много, всичко трябва да им е вкарано със закон.
    Когато доставчик на услуга си плаща за достъп до И-нет с достатъчно добри параметри, когато потребител си плаща за достъп до И-нет с достатъчно добри параметри, а тоя по средата да каже: „Ааа, не! Аз пък искам да таксувам и гравитацията“ е нормално всеки да възприеме това като безумие. Понеже е трудно да спориш с безумни твърдения, е идиотско, но необходимно да напишеш закон за гравитацията. И, да, това е още един вид регулация, но тя разписва просто основополагащи принципи и реално не натоварва никой с нищо. Легализира природен закон. Ебаси драмата!

    П.П. Това, че MS си четкат PR-а, защитавайки клиентите си, е само защото искат повече клиенти. Ябълките го правят същото там с ФБР-то, което се оплаква, че не може да им декриптира телефоните. От друга страна кълцат батериите на клиентите си и стискат палци никой да не разбере. Добре, че са добрите корпорации, че иначе сме живи умрели. Ебаси драмата!

  6. Stilgar Says:

    Ами и аз това ти казвам, че интернет няма нужда разни закони да го пазят той ще е неутрален щото клиентите ще искат повече от Viber.

    MS и Apple разбира се искат повече клиенти и затова са длъжни да се напъват клиентите им да са доволни. Държавата така и така те задължава насила да си и клиент та не се налага да си доволен и може да те гаври колкото иска.

  7. stealth Says:

    Да, ако всички се държат етично и коректно един към друг нямаше да имаме нужда от никакви закони. На практика, за съжаление, не е точно така…
    За съжаление, новото поколение потребители не е наясно, какво може да иска. Има хора, които си мислят, че замунда е всичко, което можеш да намериш в нета. Има хора, които смятат, че Земята се върти около фейсбук (и освен това е плоска). И биха искали нещо повече от вайбър, ако а) знаят, че съществува алтернатива, която е по-добра функционално по някакъв начин и б) имат достъп до тази алтернатива. И докато първото зависи от любопитството и заинтересоваността на потребителя, то второто зависи дали ISP-то ти зачита неутралността на И-нет или е отрязало всички услуги, които не са си платили рекетът.

  8. ウォーロック Says:

    The Witcher сериала също се очаква таз година от нетфликс със автора като консултант.

  9. Stilgar Says:

    @stealth да, така е, то сегашното поколение потребители са малоумни и не може да направят разлика между бавен и бърз интернет или между евтин и скъп интернет. Също така не могат да направят разлика между връзка при която се отваря само вайбър и връзка при която се отварят всички сайтове… въобще добре че са законите иначе как щях да разбера ако ми е бавен интернета?

  10. stealth Says:

    Stilgar, ако имаш съмнения, че ти е бавен интернета просто трябва да си купиш ентерпрайз версията от MS. Това ти гарантира, че си платил повече пари.

  11. JOKe Says:

    ウォーロック а бе очаква се ама при положение, че нямаме трейлър май ще отиде 2019 🙁

  12. DanailDR Says:

    Franz го има и за Уиндовс и за Линукс, https://meetfranz.com/#download

  13. Stilgar Says:

    Свалям… само дето като го видя, че е 76MB и ми става ясно, че пак ще е някакъв електрон

  14. Stilgar Says:

    Това са просто web сайтове в опаковка. Не е много полезно.

  15. ウォーロック Says:

    https://www.mumble.com/
    Zero lag
    Open source
    Cross platform
    Поддържа също push to talk
    Перфектен звук
    Има рекординг бутон
    Сървъра го има в репотата на всички дистрота като
    mumble-server или murmur
    Има и чат естествено 🙂

  16. licho Says:

    Stilgar , не си прав за нета.
    Първо че има технологична възможност да се шейпват отделните връзки и второ как си представяш един квартален доставчик да иде да врънка пари от гургъл че му заемат линията. Това като едно време когато модемите бяха върха на сладоледа и БТК ми искаха 300 лева че съм имал модем.
    Аз им обяснявах че не съм го ползвал щото не съм бил там а те ми обясняват че не ги интересува. На всичкото отгоре като искаш разпечатка не могат да дадат щото централата била аналогова и даже не било централа :).
    Та и ти така с твойта теза. Това ако се остави на доставчиците и на Тръмп трябва да плащаме роуминг всеки път като достъпваме сървъри извън локален пиъринг. Интернет е интернет и не МАН или ЛАН. На който не му харесва просто не е на пазара. Те могат да го докарат дотам че да стане интернета в САЩ като кабелната. Да струва майка си и баща си. Това не значи че някой ще им се поведе по глупостите. Ти просто не виждаш нещата глобално. Недей толкова на дребно го мисли.Представи си как изглежда това при международната свързаност. Представи си го при рутерите. Един доставчик да каже например че САЩ имат много АСН и му пълнят рутертабелите и затова няма да хелва САЩ и няма да ги рутира. Как ти се вижда като вариант 🙂

  17. JOKe Says:

    Stilgar да website-ове с работещи notification counter 🙂 и в 1 интерфейс 5 сайта… не че в броузера не е в 1 интерфейс 🙂 ама е малко по трудно за организация

  18. Stilgar Says:

    @licho щях да ти повярвам ако интернетът беше супер повреден и се влошаваше до 2015та обаче то ставаше точно обратното.

  19. iago Says:

    Момчета, само това ли ще кажете за Star Wars???
    @_@

  20. JOKe Says:

    iago другия водещ не е гледал StarWars и решихме да не спойлваме :))))))))

    Пък и няма много за казване това е FILLER епизод .. между 7 и 9 очакваше се да е зле.. не очаквах някой важни персонажи да умрат ама.. 🙂 да има там.. тъкмо на JJ ще му е по трудна 9ката 😉

  21. name Says:

    Премахването на нет неутралити е най-лошото нещо което може да се случи. Запомнете го това! С какъв акъл твърдите, че това е нещо добро? И от какъв чеп Youtube или която и да било друга компания ще плаща защото мрежите на доставчиците са калпави?

  22. licho Says:

    Stilgar ти за принципа ли си или за реалностите. Ако си за принципа че не трябва да има регулация и намеса то какво ще кажеш за отдалечените райони и за старата инфраструктура.
    Евросъюза наля сума ти пари в тея работи и става въпрос за милиарди. Иди в любимия ти (надявам се) Пловдив пред касата на Коолбокс и виж там отгоре какво пише и колко пари са взели от ЕС за инфраструктура. Те предлагат гигабит. Със сигурност същото нещо е било и в САЩ и няма какво да се правят на ощипани. Вярно е че се развива и инфраструктура и интернет. Ама това не е щото е имало ненамеса и ала бала а точно обратното. При една експансзия независимо дали икономическа или технологична почти винаги всички замесени страни работят заедно и в синхрон и ако не то едната страна (бизнеса) принуждава другата(държавата, регулаторен орган) да се съобразява с нейните интереси. Това се нарича лобизъм и ала бала. Или според теб нещата функционират на друг принцип и добрите чичковци на доставчика идват в едно село с 300 души и им правят оптика щото инвестицията си заслужава. Недей така. Ти с вярата ти за чист(идеален) капитализъм се доближаваш до вярата на някой хора навремето до чист идеален комунизъм 🙂

  23. Stilgar Says:

    Аз съм за принципа, но не разбирам как може да ми твърдите, че реалността се различава. На мен по-голямата част от живота ми е минала преди 2015 и през това време Интернетът се подобряваше и ставаше по-неутрален. Кви реалности?

    Това с ЕС са глупости, не знам за Cooolbox обаче гарантирам, че в Асеновград никой не е взимал пари от ЕС за да прави Интернет и освен това Интернетът се подобряваше много бързо още преди да влезем в ЕС. Всъщност като влязохме взе да се подобрява по-бавно вероятно заради някакви регулации.

    Не го разбирам това за селото с 300 човека. Не разбирам що там трябва да има оптика.

  24. stealth Says:

    Разбрахме, че си за принципа и нямаш връзка с реалността 😀
    Моля, не сравнявай страната ни с едина от най-добрите И-нет услуги (въпреки че от години тъпчем на едно място и потъваме бавно) с недоразумението в САЩ.
    Няма да споменавам технологии (колко програмисти са нужни да се смени крушка?), а само корпоративната ситуация там. Комкаст са най-големият ISP, който не само доставя услуга. Той доставя и съдържание, понеже държи NBC, Universal, DreamWorks и т.н. Съответно прави всичко възможно да наложи собствената си продукция. Да, тук съм дал телевизия и филми за пример, но ISP-тата държат и собствени И-нет платформи или са придобили такива като затварят мрежите си за конкуретно съдържание. Без неутралност в И-нет просто няма да има възмжоност за съществуването на конкуренция. Какви принципи, какви реалности?

  25. Stilgar Says:

    Да, всички знаем, че преди 2015 в САЩ нямаше никаква конкуренция за нищо защото Comcast притежават всичко.

  26. stealth Says:

    А през 2015 год. всички ISP-та фалираха, борсовите цени на фуража за пилета удариха тавана и пощенските гълъби и гарвани станаха основен доставчик на кореспонденция.
    Добре, че е оня шашавия индиец да възвърне справедливостта и добрите корпорации да започнат да доставят съвременна, по-евтина и по-качествена услуга. С дилижанси!

  27. ProXy Says:

    Викнете Ивайло (Дон Реба) да ни говори за рендеринг.

  28. deyan Says:

    Ако някой случайно ползва Арч може да дръпне skype-legacy от AUR репото.Версията е 4.3.
    Има постнато 2 реда баш скриптче за решение на проблема със зависимостите.Работи перфектно за сега.

  29. Stilgar Says:

    @Proxy викал съм го, но абсолютно предвидимо отказа 🙂

  30. ウォーロック Says:

    Не ползвам скайп не ми липсва въобще, даже и вайбър изтрих, спайуеър нещем. Телеграм за сега се държи добре.

  31. Lyubo Says:

    Stilgar, не че нещо, ама разписването на Net Neutrality стана, защото ПРЕДИ 2015 нещата започваха да се случват зле! Хората се осетиха бързо и направиха Net Neutrality. Ето ти малко факти:

    The original net neutrality rules didn’t come out of nowhere. In fact, there were several rather important things that happened before they were put in place.
    Perhaps the biggest issue happened in 2014 when Level 3, a telecommunications company that helps ISPs connect to the Internet, found major ISPs throttling internet speeds on services like Netflix.
    In 2012, AT&T blocked users on its lower tier services from using Apple’s FaceTime video chat feature, a move that caused huge public outcry.
    When Google announced its Wallet app, mobile providers tried to block it for competing with their own solutions.
    AT&T tried blocking Skype to cut down on competition with its own services,
    Or, look to the parts of the world. KPN, a telecom company in the Netherlands, tried to apply an extra tariff on messaging apps force people into buying texting plans that worked on the cellular network. The move was blocked by the government.

    Наистина не знам как си ги изпуснал тези неща (или fake news??? както напоследък е модата с новия господар дето си изрълнявал обещанията…), НЕ не съществува такова нещо като преди 2015 си беше добре и се развивахме супер, всъщност беше ЗЛЕ и отиваше на много зле, ако не беше Net Neutrality (говоря по-скоро за US). Стана изведнъж (помня го как избухна в нета), явно като се осетиха какво е Netflix бързо реагираха…някъде към 2013-14, има графики в нета за Netflix, сигурен съм, че ще ги намериш…Въпрос на време беше да се разпростарни заразата навсякъде…не си мисли, че щеше да подмине и кварталния ти доставчик в Асеновград…

    Вземи само напиши ISP throttling или Netflix throttling

    Ето ти още теми за размисъл:
    2017: Verizon admits to throttling video in apparent violation of net neutrality
    2014: Netflix Agrees To Pay Comcast To End Slowdown

    PS: net neutrality ми се струва, че може да се сравни с антимонополното законодателство.

  32. Stilgar Says:

    Истина са тези неща и не виждам проблем с тях. Е има проблем ако си Netflix. Netflix трябва да се плаща допълнително според мен, не може всички да плащаме инфраструктура за хората дето гледат Netflix. И това го казвам като човек дето нонстоп гледа Netflix и задръства на хората кабелите.

  33. stealth Says:

    То задръстваш и канала, когато ходиш по голяма нуж… Да, не мисля, че е нужно да навлизаме в подробности с тая аналогия…
    Нищо не задръстваш гледайки/слушайки стрийминг услуги. Качеството е приемливо за мизерният битрейт, който подават. Ако трябва да сравняваме „задръстване“ с друга услуга, торентите направо изяждат кабелите. Ако сваляш качествен рип от bluray, там битрейта е доста по-сериозен и размерът на файловете съответно, а освен това имаш и обратен трафик, докато сийдваш. Може да се позаитересуваш, какъв трафик върви, преди да раздаваш заключения.
    Освен това, нашите американски братя оттатък окена ползват (не намерих много прясна информация, но едва ли нещо значително се е променило) основно кабелен достъп (през коаксиални кабели) и различни DSL-и. Там, размерът на кабела ти е гарантиран – при DOCSIS имаш заделена честотна лента (down и upstream), а при DSL – медна двойка за лично ползване. И ако трябва все пак да използваме аналогията от началото – щом снесеш нещо на белият трон, то директно ще отиде в пречиствателната станция (примерно) и няма как да задръства канала на комшиите.
    Щом някой си е платил за достатъчно широк канал до доставчика, НЯМА причина някой да му иска допълнителни такси!

  34. Lyubo Says:

    Ама това се опитваме да ти обясним, че не е толкова просто като случая Netflix, не е само Netflix и не е само видео стрийминг, примерите горе, чудно е как се задръства канала с Wallet app на гугъл или пък текстови съобщения…има и други примери. То дори не става въпрос и за задръстване на някакъв канал, защото ако беше така, нямаше да има такива брутални oversell-ове от към bandwidth, замисли се защо никога не е имало план:“проверка на имейл“ за 2$ или защо сега няма планове, които изключват Netflix – 1-5Mbp – точно планове за гледане на имейл (даже ако се направи с burst първите секунди или трафик, няма и да осетиш разлика със 100Mb план – ама да проверяваш наистина имейли) – нямаше преди 2015, няма и да има сега след премахването на NetNeutrality, защото 2$ са по-малко от 20$ за едно и също, едно и също е, защото всички oversell-ат връзката, само, че ако направиш план от 2$ ще си намалиш приходите и ще се простреляш в кръка – ЕТО за това примера ти (т.е. продават ти нещо по-скъпо, което всъщност НЕ ти трябва – УАУ топлата вода, справка последните 100 години), защо тия с плана на имейла да плащат твоя Netflix въобще няма никакъв смисъл.
    Т.е. излиза така, ти даваш свободата на ISP-тата свобоно да отнемат твоята свобода 😉 Ама дерегулация…ок либертарианство супер е, ама все пак си има базови правила и аксиоми, които няма как да не се ползват.

    PS: И аз искам google drive да имат 1Т план за 10 лева, ама нямат (е виж MS имат), плановене им са 100G=4 лева, 2T=21 лева, 10Т=210 лева средно равнище няма. Ами кабелните телевизии – повече телевизии повече МБ интернет 100Мб-1000Мб, нищо че си на wifi 2.5ghz рутер (и поне 40 мрежи биещи се за 12 канала) за 30 лева (е има и изключения) и на 5 метра не можеш хванеш и 20Мб, а всъседната стая 2Мб – това е част от играта на безлатните рутери от ISP-тата 😉 Плановете са съобразени с това да се максимизира печалбата на фирмата (нищо лошо в това!), а не по-скоро да е удобно на човека (да си гледа имейла), няма кои да ти направи план „гледане на имейл“ за 2$ и пак казвам, не никои не ти плаща твойта връзка, защото си гледал Netflix…не работи така тази система…

  35. Stilgar Says:

    @stealth статистиките казват, че в някъв си момент youtube, Netflix и Hulu са правили 60% от трафика в САЩ. Иначе разбира се Bittorrent протоколът е от най-често throttle-ваните, както трябва да бъде.

    @Lyubo Като ти пречат да ползваш Wallet app-а на Google сменяш мобилният оператор. Въобще за КАКВОТО И ДА Е ако не ти отърва услугата сменяш доставчика. Доставчиците не могат да отнемат моята свобода защото единствената свобода която аз притежавам е да съм им клиент или да не съм им клиент. Аз нямам „свобода“ да им казвам какво да си правят с мрежата така че няма как да ми я отнемат просто щото не съществува.

  36. licho Says:

    Ей ще му сменим мнението на Stilgar.
    Аз мога да му дам някакви по така примери за да си направи изводите. Едно време в Cisco на първите уроци за packet flow
    инструктора обясняваше че трябва да си представим мрежата като канали по които върви вода и как свичите и рутерите я отбиват в нужното направление. И аз веднага си представих как на село се тупат с мотиките и се карат за водата. Затова е и тази неутралност. Иначе ще се избият и тоя с най голямата мотика ще вземе водата.

  37. licho Says:

    Това за доставчика е яко.Твоя доставчик е много добър. Искаш ли да си ги сменим. Моя е Unity Media. Можеш да се закачиш за него. 2000км кабел не трябва да са ти проблем. Аз ще ползвам после трасето да се закача за твоя. Смени си доставмика звучи като „като нямате хляб яжте кифли“

  38. stealth Says:

    licho, няма да му сменим мнението. Въпросът е да не вземе някой друг да му се върже на глупостите.
    Stilgar, при мен, в къщи, сигурно 90% от трафика е от bittorrent. Това по никакъв начин не ми пречи да си ползвам и други услуги в И-нет. Щом аз мога да си управлявам мрежата, така че отделните ми устройства да нямат проблеми със свързаност, се надявам и ISP-тата да си свършат работата, която трябва да вършат.

  39. Stilgar Says:

    @licho лесно е, ела да живееш в моя град и готово!

    @stealth и вярваш, че това че не ти го throttle-ват се дължи на някаква регулация? Колко наивно.

  40. name Says:

    @Stilgar Да, ето ги първите нотки на прозрение „Доставчиците не могат да отнемат моята свобода..“
    Доставчиците ЩЕ отнемат твоята свобода! Малко по малко. Днес едно, утре друго. На там вървят работите

  41. Stilgar Says:

    Не могат да ми отменят свободата да не съм им клиент, а това е единствената свобода която имам в нашите отношения.

  42. Sensei Says:

    Малко да ви подскажа за слуховете.

    Вървят слухове че сте свръх несериозни и непрофесионални. Вижте оправете ги тия 2 неща и може и да се намери някой който би искал да ви гостува…

  43. Sensei Says:

    Коментари от типа имам две инсталаций едната Rpm другата deb и не ги знам какви са, са върха н а сладоледа …

  44. name Says:

    @Stilgar Така е, на теория имаш свободата да не позваш интернет изобщо. Никой не може да те задължи

  45. Stilgar Says:

    Тези и двете неща са верни, но пък са били верни винаги така че не знам защо сега чак спряха да искат да ни гостуват 🙂

  46. licho Says:

    Дори да станете свръх сериозни няма как да станете и професионални и да правите подкаст. Дори обаче да направите всичко това троловете пак ще са недоволни.
    Аз бих искал чуя нещо за големите не отровни змии. Ако намерите такъв гост де.

  47. Lyubo Says:

    @Stilgar включих се в дискусията, защото имаш тирада от 10 минути, колко лошо е NetNeutrality, защото:
    1) гледащите/слушащите стриймове са потребители, които трябва да плащат повече, но сега не може, защото има NetNeutrality, което не позволява това през забраната да се trottle-ва връзката им. – абсолютно невярно – нямат общо нещата: marketing, oversell, никакви канали не се задръстват, и сега може да има планове за имейл, ама няма (и нямаше и няма и да има), въобще бизнес модела не е такъв, който си мислиш явно (добре е да се консултираш с някой нетуърк админ или поне sales/marketing в тази сфера).
    2) Интернета му нямало нищо преди 2015 – абсолютно невярно, проблемите започват от 2011 и се изострят сериозно през 2014 – също съм изброил някои от тях – трафик, блокване на апове и т.н.

    Т.е. нека направим нов опит NetNeutrality не е добро, защото ?

    Въобще не ми стана ясно, освен принципа, друго нещо има ли, за което може да се хване човек? Как го обясняваш, не трябва да го има защото без него ще стане по-бързо/евтино/хубаво/удобно 1..2..3..4 (за потребителя?)?

    PS: „до 100Мб“ си е просто маркетингов трик за oversell на услуга, доставчика няма да пусне ултра евтини планове за имейл потребителите (за 10ти път го пиша…), защото ще вземе да фалира (ама тук найстина, не както когато през 2015 въведоха NetNeutrality).
    PS2: След като Verizon, At&t и T-mobile блокват един апп (случвало се е), кой доставчик точно да започна да ползвам, че нещо съм в задънена улица от съвета ти да си сменя доставчика…Ти верно си като няма хляб яжте пасти…или всъщност не трябва да ползвам услугата, т.е. за това е по-добре да няма NetNeutrality няма да плащам на никой и няма да имам телефон – свободата на избора!
    PS3: Ако си просто за принципа, както пишеш по-горе, надявай се, някои да не иска просто за принципа да се махне Предомишлено убийство от наказателния кодекс за Асеновград, ‘щото се ограничават свободи, хората не могат си убиват на воля – направо дерегулация там….ама да не вземе да смениш града и доставчика? 😉
    PS4: Как мислиш, какво щеше да се случи с всичките cloud storage решения, ако нямаше неутралитет? Ей така всичките мобини оператори си понаправиха cloud услуги и ще гледат със скръстени ръце как клиентите си дават парите на по-добрите външни услуги? Ае един trottle и да сменят доставчика…Айде бе ще прехвърлят през външните мейл услуги големи картинки от скъпите им нови телефон….айде trottle и тук да се научат да ползват наща двупотопна мейл услуга с 2мб атачмънти…

  48. stealth Says:

    „Не могат да ми отменят свободата да не съм им клиент, а това е единствената свобода която имам в нашите отношения.“

    Stilgar, не си ли на срочен договор? 2 години? Неустойки при прекратяване? Знаеш, че това го има дори и в България, нали?

    Lyubo, май протестираха нещо в Асеновград… искаха да ограничават свободите на някакви цигани… лоши хора са хората в Асеновград! 😀

  49. Stilgar Says:

    @Lyubo целта на свободният пазар е да алокира оптимално ресурсите. Ако свободният пазар реши, че ресурсите е най-оптимално да се алокират за нова яхта на CEO-то на AT&T значи това е оптималната алокация на ресурси. Защо? Ами защото означава, че други хора които искат яхта ще си направят Интернет доставчик и ще пуснат по-неутрален Интернет за да може ти да си им клиент и да даваш пари за тяхната яхта.

    Доставчиците работят за най-големи печалби и така трябва да е. И на теория и на практика така става, че когато всички работят за печалба се получава най-добра услуга. Проблемите в САЩ с липсата на конкуренция са от свръхрегулация и от големите разстояния. За първия проблем решението е дерегулация (каквато е премахването на Net Neutrality), а не повече регулация. За втория проблем решение разбира се няма, като искаш да живееш на широко това идва с други недостатъци. Това че Net Neutrality е регулация която води до по-малко конкуренция и по-малко опции за потребителите не е просто теоретично. Много обичам да давам примера с безплатния Интернет от facebook (до одобрени от facebook сайтове) който беше забранен щото не бил неутрален – https://arstechnica.com/tech-policy/2016/02/facebooks-free-internet-app-banned-by-indias-new-net-neutrality-rule/

    Като отворихме дума за мобилните оператори – цените и услугите в България са си супер пък неутралност няма. Гледай тука какво става – http://www.telenor.bg/bg/social-info-apps

    Смятам, че разликата с премахването на забраната на убийство е очевидна. Моето тяло си е моя собственост и никой не е свободен да го руши. В същото време мрежата на доставчика си е негова собственост и той е свободен да си я прави каквото иска. Както аз не съм длъжен да пиша JS за някой работодател само щото на него МНОГО му трябва да му пиша JS и няма кой друг така и доставчикът не е длъжен да ми предлага услуга колкото и да ми трябва тя. Сега разбира се че може да се измисли закон да е длъжен, ама то може да се измисли (че и се е измислял в миналото) закон според който може да се притежават роби.

    А за доставчиците дето щели да си направят собствени услуги… ще си направят ама един ще се изхитри да пусне неутрален достъп до OneDrive, GDrive и Dropbox и всички ще се преместим при него. Това е пазарът от алчност конкурентите се цакат един друг и предлагат по-евтина и по-добра услуга. Не щото са пичове, а от алчност!

    @stealth ами ще платя неустойките и това е. Ако съм подписал договор в който могат да си променят условията си оценявам риска и решавам дали да го подпиша. С всичко друго може с интернета не може?

    Да, протестираха да ограничат „правата“ на едни цигани да бият хората. Това право да биеш хората е като правото да казваш на интернет доставчика как да си ползва мрежата.

  50. stealth Says:

    „Много обичам да давам примера с безплатния Интернет от facebook (до одобрени от facebook сайтове)…“

    Stilgar, да държиш на принципите за дерегулация е похвално. Но, когато фейсбук започне да регулира „Интернет“ това също е похвално? „Интернет“ е в кавички, защото това от примерът ти не е Интернет. Това е кроссубсидирана рекламна кампания, целяща убиване на конкуренцията. Тъжно е, че не го разбираш.
    Навремето са се опитали да правят комунизъм. Прекрасна идея, но утопия. Оказало се, че тарикати винаги има и на практика не работи. Пробвали със сила, а накрая властта просто използвала комунизма като извинение да върши всякакви глупости.
    Сега се метнахме на свободният пазар. Прекрасна идея, но утопия. Оказва се, че тарикати винаги има и на практика не работи. Корпорациите се стремят към монопол, налазват властта и лобират за закони, които работят срещу отделният потребител. Да, вече не сме хора, потребители сме. И всеки е свободен да отиде да мре ф кофите, ако не му харесва.

    П.П. От телешнур очаквах повече, все пак са нещо в телекомуникациите, но и те само минаха – купуваме/продаваме – и хайде следващият фонд, който прави повече бизнес, отколкото услуга. Когато всички са зле, кой ще избереш? Свободни сме да изберем по-малкото зло. Нищо повече 🙁

  51. Noname Says:

    Добре де, защо не пробвате с Jitsi. Нали говорихте за него преди.

    http://www.nerds2nerds.com/?p=234

  52. Lyubo Says:

    @Stilgar ти не описваш „свободния пазар“ или знам ли за теб това може и да е определението, но реално (практически) това, което си описал е „перфекно конкурентен пазар“, та това съществува в книгите само и в моделите за симулация. Като нямаш перфектно конкурентен пазар има монополи, като има монополи твоя сценарии е или невъзможен или много трудно реализуем в разумни времеви периоди. За това се опитват с антимонополни правила (то си е регулация) да подобрят конкурентността, NetNeutrality е точно такова базово правило.
    Аз пак ще кажа, че се включих само защото 2-та ти примера не бяха коректни, а то цялата теза беше основана на тях. Може би друг път трябва да го обяснаваш направо с свобония пазар 😉 но включи и времеви период и процент на успех от първата проба(а не на 1000-ната след 150 години…;-) ), колко време би отнело това, CEO-то на другата компания да си купи яхта.

  53. Stilgar Says:

    А аз нямам намерение да се извинявам ако нещо на свободния пазар не работи както ни е изгодно. Ако пазарът е наистина свободен и примерно в резултат на това Интернет не е неутрален значи Интернет не трябва да е неутрален. Сега отделен въпрос дали пазарът на Интернет е свободен защото има 1000 забрани и регулации върху него като например презряната от мен забрана да се опъват кабели по дърветата.

  54. Stilgar Says:

    @stealth да, разбира се че искат да монополизират пазара. Само дето какво става когато facebook ти предлага една услуга която не е неутрална (или ако искаш не е Интернет) безплатно? На конкурентите им остава само една опция – да предлагат неутрална услуга, която дава достъп до всичко. Ей така постигаме неутрален Интернет чрез свободен пазар.

  55. Stilgar Says:

    @Noname защото трябва да караме хората да си свалят Jitsi и да си правят account. В Skype всеки има account пък и да няма става даже с web link.

  56. licho Says:

    Stilgar
    разбирам че ти е все едно какво е нашето мнение но имаш мн. големи пропуски. Целта на свободният пазар не е и никога не е било алокация или колокация на незнам какво си. Целта му е мултиплициране на капитала чрез продажба (това е нещо различно от натуралната размяна) по простата формула пари-стока-пари-прим. Под стока се разбират и услуги. Още по лесна формула е биткойн-видеокарти-биткойн – пример и отново завърташ цикъла. Както се вижда по този начин по ред причини не се стига до алокация а до централизация (монопол,картел). Справка – списъка на Форбс и капитализцията на Амазон. За да не се стига до още по големи изгъзици има нужда и от регулация. Обикновено всеки процес свързан с верижна без контрол на реакция има нужда от регулация – справка атомните централи и централното парно в София. Можеш ли да
    обясниш какво е невярно от написаното до тук и защо не трябва да има регулация.

  57. Stilgar Says:

    При този цикъл се предлага услуга, която обществото иска и затова си дава парите за нея (така се разбира, че я иска не с това какво казва, че иска). Ако се стигне до монопол значи монополът предлага по-добра услуга (например Google Search). Ако монополът спре да предлага по-добра услуга пазарът му създава конкуренция (пример Firefox измества IE когато MS спират да го разработват)

  58. licho Says:

    Stilgar,

    ти пак изгуби фокус. Целта не е да се съдаде добра услуга или стока а целта е да има пари прим. Ако за да се стигне до пари прим е необходима стоката или услугата да е качествена то тогава я правят качествена. Когато има монопол или картел пари прим са осигурени без да е необходимо да има качество.
    Тоест в икономиката монополът действа зле на пазарните отношения(в общия случай). Това не значи че е лош или добър. Това просто е така.
    Не си прав в това че пазара когато има монопол съдава конкуренция и че Файрефокс са се преборили с МС. Напротив имаше регулация и натиск за да накарат МС да дават избор на търсачка и браузер. Икономиката не е точна наука и лежи на опита и фактите. А те се такива че когато има пълна дерегулация нещата се скапват както и когато има пълна регулация. При пълна дерегулация действа модификация на любимата ти еволюционна теория и оцеляват само силните които изяждат по слабите и налагат власта си на пазара. И целта е не да произвежат нещо качествено а да си реализират формулката.
    При пълна регулация колкото и да е смешно е водещ поставения от теб принцип за качествени /необходими стоки и услуги! Но икономиката не функционира така. На края на месеца работника/капиталиста очаква възвръщаемост на вложеното в материална (капиталова) стойност а не удовлетворение от предложен необходим/полезен/качествен продукт. Не си прав също че при формулата пари-стока-пари(прим) се съдава услуга която обществото иска и си дава парите за нея. Ако това беше така нямаше да има неща като маркетинг и реклама.
    За това твоята теза е невярна(неистинна) защото не се съгласува с реалността.
    Пример в булева логика – Изречението “ Снегът е бял“ е вярно/истинно тогава и само тогава когато снегът е бял.

  59. stealth Says:

    licho добре се е включил, но и аз да добавя.
    Фейсбук решават, че ще раздават на всеки, който им стане клиент по безплатна баничка всяка сутрин. Баничката е орязана, без сирене или дори извара, но пък наводняват пазара и всеки, който прави нормални банички просто няма на кой да продава. Да, има там няколко свободни електрона, които знаят какво искат и продължават да търсят качествен продукт, но от продажбата на 2-3 бройки не се живее и просто пекарните затварят. В един момент се оказва, че да, в съседният град има един, който все още продава банички по 10 лева, но това не е конкуренция – това е бутиково, хипстърско изстъпление.
    Фейсбук не само убиват цял сегмент от бизнеса. Те задават нова норма, който клиентите им искат, не искат – трябва да приемат. Клиентите започват да търсят малоразмерни банички без плънка, просто защото това е единственото, което познават и намират на пазара. Няма как да желаеш нещо, ако не го познаваш. И да, за това е нужна и реклама и разпространение, и изградени навици и култура и т.н.
    Ако болшинството от хората имат компютърна грамотност на ниво „фейсбук“, няма как да очакваш, че ще искат нещо повече. А на практика, болшинството от хора е дори под ниво „фейсбук“…

    П.П. Както спомена някой – скоро няма да има никой, който да знае как се правят мекици…

  60. Stilgar Says:

    „Не си прав в това че пазара когато има монопол съдава конкуренция и че Файрефокс са се преборили с МС. Напротив имаше регулация и натиск за да накарат МС да дават избор на търсачка и браузер.“

    Ако наистина вярваш, че това има нещо общо с катурването на IE няма какво да говорим. Най-малкото се случи след като IE беше катурнат. Но продължавай да вярваш в герой от приказките като доброто правителство, което се грижи за интересите ти по-добре отколкото ти като гласуваш с портофейла си. Аз (и американците) казваме – „не, благодаря“

    @stealth това което описваш просто означава, че баничките със сирене няма причина да съществуват и не трябва да съществуват на пазара (освен бутиково). Сега и на мен ми се иска хората да играят Quake и StarCraft ама те играят Overwatch и League of Legends ами това са фактите какво да направим. И не е щото не знаят за Quake и StarCraft. Ся какво да правим регулация, че на всеки 10 игри на Overwatch трябва да врътнат един Quake да сме сигурни, че знаят какво е?

  61. licho Says:

    Stilgar първо малко факти:

    BrowserChoice.eu was a website created by Microsoft in March 2010 following a decision in the European Union Microsoft competition case. The case involved legal proceedings by the European Union against Microsoft and found that, by including Internet Explorer with their market-dominant Windows operating system, Microsoft had used this dominance to create a similar market position in the web browser market.

    Второ аз не очаквам друг освен мен и жена ми да се грижи за интересите ми. Даже в момента нямам правителство за едното ми гражданство, а пък за другото гражданство никога не го е имало. Правителството също така е много различно нещо при прокламираната немска пазарна икономика и американската такава. Аз ти споменах за еволюционната теория. Тя накратко ни казва че индивидите с полезни мутации и умения оцеляват и оставят потомство а другите не. Това се нарича естествен подбор. Как при наличието на такова нещо сме станали хора а не сме завършили като племе гибони. Защо след като съществуват икономическите постулати на дивия капитал са се появили съвсем други икономически модели и о боже регулация. Каква е нуждата от тях. Много африкански държави нямат никаква регулация освен АК 47. Какво ще кажеш за бизнес климата там.

  62. Stilgar Says:

    Първо тая малоумнщина с избора на браузър в Windows я сложиха само в Европа, второ 2010 usage share-ът на IE вече беше 50% и беше загубил 10-15% в предишната година. Ти си вярвай, че това, че ЕС решиха да ми направят Windows-а гаден е имало някакво значение… Между другото същите олигофрени ми направиха сайтовете гадни като ги карат да ми лепят някви предупреждения за cookies.

    Бизнес климата в африканските държави е лош защото частната собственост не е защитена и защото населението е неграмотно. Между другото практически всички африкански държави имат ляво правителство.

  63. licho Says:

    Тая малоумица с избор на браузър започва в щатите 2001.
    Първото съдебно решение в Европа е 2004. 2010 е последното.
    Големи африкански държави са:
    Нигерия, Египет, ЮАР, Конго, Кения, Мозамбик, Етиопия, Танзания.
    Та коя от тях казваш е с ляво управление?
    И ти какво разбираш под ляво, че последните пет години се объркаха хората – ляво като на демократическата партия в щатите, или ляво като немската социалистическа партия.
    И според теб ляво добро или лошо е и ти споделяш ли левите принципи или те не стават. Какво е дясно?

  64. Stilgar Says:

    Няма никакво значение кога е било първото съдебно решение след като единственото действие е от 2010. Очевидно другите съдебни решения не са причинили увеличение на дела на другите браузъри защото от тях не е последвала промяна в Windows.

  65. Stilgar Says:

    Я да видим сега…

    Нигерия – управляващата партия е някаква сборна коалиция от прогресивисти, социал демократи и били в социалистическият интернационал. В Египет военните пердашат ислямистите ама честно казано не ми е ясно там какво става, може да се каже, че ислямистите са леви ама май не е толкова просто. ЮАР очевидни комуняги, национализират земя и Мандела им е някъв национален герой пък той си е открит комунист (член на комунистическата партия и прочие). В Конго нещо тоя дето им бил президент 15 години не щял да се оттегля като загубил изборите, не знам сега кои са на власт ама за на тоя партията пише, че е Left-wing. Тея в Кения май ще се окажат десни, но били някакви националисти, сигурно като нашите патриоти – десни дето искат да вдигат минималната заплата и минималната пенсия… ебах тея десни! Само ще цитирам секцията идеология на Wikipedia за управляващата партия в Етиопия – Ideology Current: Revolutionary democracy Until 1991: Marxism-Leninism. В Танзания тея дето са на власт били някви социалдемократи дето се казват Партия на революцията.

    I rest my case.

    P.S. аз викам десни на тези които са за индивидуализма, малката държава и защита на частната собственост. Разбира се десен и ляв не са булеви стойности. Костов е най-десният ни управляващ от 1944та насам и на мен ми е твърде ляв социалдемократ.

  66. licho Says:

    Значи за теб всички които не мислят като теб са леви щото
    като гледам и тия дето са десни са ти твърде леви.
    А иначе от посочените държави няма нито една която да е лява и всички много уважават частната ти собственост и с
    удоволствие ще я направят частна тяхна. Според мен възгледите ти са на анархо-комунист (това сериозно) и много бъркаш посоките. Ти също така изхождаш от предпоставката че левите не признават правото на частна собственост което не е така. Даже в България по соца имаше частна собственост срамежливо наричана лична.
    Не се признаваше правото на определена класа да владее средствата за производство.

  67. Stilgar Says:

    Глупости. Аз съм минархист, но съм навит и на анархокапитализъм. Анархокомунизмът не признава частната собственост както и други неща като да се работи на заплата.

    И естествено, че всеки, който има по-леви позиции от мен ми е ляв то това е вярно за всеки човек сигурно на ленинистите социалдемократите са им десни.

  68. stealth Says:

    Аууу… тия леви, десни, либертарианци и т.н. доста приличат на част от аутистичния спектър – живеят си в някакъв собствен свят без връзка с околните (с извинения към всички аутисти, не го приемайте лично). И аз съм утопист – утопявам със самун хляб мазничкото в манджата. Какви режими управлявали в Африка – тъмнозелени управляват!
    Неутралността на Интернет било регулация. Чисто зло! Айде бе! Неутралността на Интернет е регулация, която гарантира липсата на регулация. Медитирайте върху това.

  69. Stilgar Says:

    Никаква липса на регулация не гарантира. Всъщност NN законите изрично казват, че не важи когато правителството нареди да се спре достъпът.

  70. licho Says:

    Капитализъм както ти го разбираш не е възможен без държава. Това дето го готвят може без държава но едва ли ще ти хареса.
    Комунизма цели отпадането на държавата а пък анархистите поставят личността пред интересите на общността. Ти не можеш да си капиталист както не можеш да си англичанин. Ако не схващаш разликата няма как да ти я обясня.

  71. Stilgar Says:

    Изобщо не е вярно, че капитализмът не може да съществува без държава. Освен всичко друго е съществувал няколко пъти в историята (Сомалия 1995-2006, средновековна Исландия) пък и отношенията между държавите са анархокапиталистически защото няма държава на държавите която на която да се оплачат ако нещо не им отърва.

    И освен това вече ти казах, че съм минархист.

  72. lichobg Says:

    Stilgar,

    освен ако не се правиш на ударен.
    Капитализмът няма нищо общо със средновековието и най-малко със Сомалия през посоченият период.
    Има една книга на Вебер издавана е в България.
    Казва се „Протестантската етика и духът на капитализма“ вземи да я прочетеш че стана като в оня виц – Не били компютри а компоти.

  73. qtakabg Says:

    Глупости, за да разбереш капитализма, чети „Световната конспирация“ на Никола М. Николов. Там си е обяснено на ясен и прост език 🙂

  74. licho Says:

    Ятака чел съм конспирацията ама и по-големи глупости съм чел:) Иначе капитализма започва с експроприация позната у нас като приватизация затова няма конспирация 🙂

  75. Drago Says:

    Телефонът за бедни, за който говорихте оглави класация, заедно с други и за богати. https://www.statista.com/chart/12797/the-phones-emitting-the-most-radiation/

  76. JOKe Says:

    ем майна, трябва да има няква щета все пак 🙂

  77. deyan Says:

    JOKe Благодаря за препоръката на Expanse-уникален сериал ,обаче Дърк Джентли не можах да го изтрая,съжалявам.

    Stilgar,Горещо препоръчвам Altered Carbon ,уникално добър сайбър пънк фантастичен сериал,пак по книга.Знам ,че ще ти хареса понеже харсваш Блейд рънър,а това е в същия стил.

  78. stealth Says:

    Експанзията я почнах като роман. Космическа опера, детективска история, малко извънземен ужас – имаше си всичко, което би искал човек. Но сборът от всички елементи не успя да ми хареса. Нямам идея точно защо. Всичко беше супер, но като цяло… Останах си само с първата книжка, а сериалът така и не го подхванах.
    Новият Дърк (2016) и аз не успях да го изтрая. Има друг Дърк (2010), който доста ми хареса. Той залягаше повече върху историята от книгата. Май. Много време мина, не помня подробности.
    Суперкомандос (както е преведен на български Altered Carbon) почва много добре (бях известно време без екран за гледане и имам много за наваксване, а няма време). Има промени спрямо романът. Някои са добри, някои – не особено. Нищо чудно и краят да е различен. Визуално кърти, чисти и извозва! BR2049 също си чака реда…

  79. чи④ака от цирка Says:

    Със Стил се познаваме твърде отдавна. Тази година стават десет. Това в Интернет си е цяла епоха.

    С него познанството ми започна зле. Нямаше как да е друго. Той е човек на М$, аз не съм. Той е програмист, аз троля програмистите. Той е успешен и умен, аз съм тъп и пропаднал. Изобщо много сме различни.

    Но имаше и момент на осъзнаване. Проведохме редица лични разговори в IRC и на ЛС. Тогава взех да разбирам, че колкото и да сме различни, той има право по редица въпроси. И започнах да се вслушвам и в неговото мнение. Ние си оставаме все така различни и има множество теми, по които няма да се съглася с него. Например той приема измамата за нещо нормално. В тази тема имаме пример в това отношение. Продаването на нещо, което нямаш — е измама.

    Но има въпрос, по който лека-полека се убедих напълно, че е прав. И това нещо е, че държавата по дефиниция е зло. Той мечтае за свят, в който няма държави. Аз подобна мечта не мога да си позволя. Хаоса ще стане прекалено голям. Но мога да си позволя да мечтая да ограничим щетите. Сиреч по възможност да изкараме държавата, от където успеем. Но няма да успеем. Властта е наркотик.

    За Стилгар Интернет е нещо важно. И затова се опитва да прокламира да изкараме държавата от там.

    За разлика от мен и Стилгар, в тази тема има хора, които вярват, че държавата може да е инструмент за решаване на проблеми… на обикновените хора. Същите хора сами ни говорят за неща като лобизъм. Говорят ни за Маркетинг. Пак те прекрасно осъзнават, че всичко е въпрос на интереси и дори го илюстрират. Но въпреки това все така вярват, че някой прави нещо за тях или заради тях.

    А някой от коментиралите дори намират положителните черти на свободния пазар, но настояват за… регулации. Имам отговор на този въпрос, но ще го кажа след малко.

    Тук ще спомена един от тях поименно. На първи февруари Личо в коментар № 14 390 е написал, че държавните регулации целят… да няма свободен пазар. Благодаря за което! През цялото време разправяхме, че противо-монополното право води до картелизация, както историята всеки път показва.

    Но той въпреки това настоява за регулация… за да има справедливост. Справедливост не съществува и никога не е съществувала, никога няма да съществува. В случая той приема, че е справедливо, че е защитен неговия частен интерес. А дали е защитен? На този въпрос ще се опитам да отговоря сега.

    =*=

    В тази тема се изсипаха много факти. Някак обаче никоя от страните в спора не спомена, защо е всичко. Защо?

    Отговора е повече от очевиден. Става въпрос за пари. Когато ви говорят нещо друго, винаги става въпрос за пари и/или власт. В Интернет се оказа, че могат да се печелят едни много пари. Но както се и очаква, тези пари не се печелят равномерно. Доставчиците на услуги в паяжината печелят несъразмерно много спрямо доставчиците на услугата „достъп до Интернет“ (което в действителност са поне четири различни услуги). С други думи, казано просташки „хората с кабелите“ печелят по-малко от тези имащи портали за виртуални услуги. И започва надцакването. Всяка от страните се опитва да се отърве от другата, да я подчини или ако не може друго, поне да ѝ извие ръцете.

    Ето това се крие зад „неутралност на мрежата“. За вашия интерес на никой не му пука. Това е факта над всички други. Останалите факти в тая тема нямат никакво значение.

    След „справедливостта“ и парите, идва и третия подтик хора в темата да изказват лично мнение за регулациите. Това е страх. В цялата човешка история това винаги бил начина да се пробутва нещо като приемливо. Това дори е окачествено в психологията, като синдром — страх, съмнение и несигурност. Това е, което другата страна използва, за да печели общественото мнение. Приемете нашата „неутрална“ регулация, защото „лошите“ доставчици ще ограничат правата ви. Никой не казва на плебса, че са нищо повече от зяпачи и, че никой, никакви права не им е давал. Преразпределят се власт и пари, а не защита на някакви „фундаментални“ ценности, както някой се изказа.

    Добре, ще кажа, кой го каза. Каза го Стелт. А го споменавам, защото пак от него дойде още нещо. След три, ето четвърто — неграмотност. Той искрено вярва, че хората са глупави и не си знаят интереса. Следователно някой трябва да го защити. Това винаги, винаги е рецепта за диктатура. Никога не се е случвало да бъде казано подобно нещо и това да не е довело до тирания.

    Между другото този аргумент е рожба на предразсъдък. Това е проява на егоизъм. Казвайки, че хората са глупави, не разбират правата си и не знаят, какво се случва, то ние надменно казваме, че сме умни, добре информирани и знаем правилните решения. Което в общия случай не е вярно. Това е самообожествяване. Никой смъртен не знае всичко. Никой смъртен не е защитен от субективизъм. Никой смъртен няма власт над природата.

    Това исках да споделя.

    п.п. Макар тук да не е мястото да си говорим за политика, все пак да кажа нещо лично на Личо. Комунистите не се стремят към отпадане на държавата. Точно обратното. Комунизма е висшето проявление на държавността. Троцки е бил този, който е искал да „измете“ държавите. Но само, за да създаде наддържвни органи. В този смисъл другата ти теза, че съвременните уж либерали са леви е до някъде правдива, защото те са близки до идеята на Троцки. Но има и огромна разлика, каквато има между анархо-комунизма в, който обвиняваш Стил и анархо-капитализма, в който той вярва. При Троцки няма „лична собственост“, както я наричаш. Затова либертарянците не са леви, но пък не са и десни. Дясното е точно национализма.

    Капитализма е враг на държавата, защото тя му пречи. Ако това беше единственото определение на капитализма, то и аз щях да съм капиталист, но за съжаление има едно по-важно, което на хиляди страници е описано от Маркс и което ме вкарва в недоумение, защо Стил е анархо-капиталист, а не само анархист, при положение, че е представител на пролетариата. А другите препоръчани книги на разни Николовци и Веберовци са празнодумия. Какво е капитализъм, го пише в книга, която се казва „Капиталът“, не в някакви еднодневни, „добре продавани“, булевардни заглавия.

    А Костов е всичко друго, но не и десен. Но това е четвърта тема.

  80. stealth Says:

    „… Imagine there’s no countries
    It isn’t hard to do…“

    Тъй. Аз съм този, говорещ за фундаментални… ъъъ… добре, де… Интернет ценности. Защото неутралността на мрежата дефинира Мрежата. Напълно наясно съм, че законът за мрежова неутралност в САЩ е врата в полето и може да се заобиколи. Той може да бъде и лош в определени случаи, но като цяло задава правилна посока. Това е неговата роля – да каже, кое е добра практика и да я отличи от измамата.

    И тук не става въпрос дали държавата ще въведе или ще отмени дадена регулация. Става въпрос да се информират правилно хората, че мрежовата неутралност е нещото, което им гарантира качествена услуга и трябва да го изискват. От ISP-то си, от държавата си, от когото зависи това…

    Не, хората не са глупави. Те са неинформирани. Защото така е по-лесно и защото, дори и да искат, не могат да знаят всичко. При IT-то положението е плачевно. Всъщност, при шофьорите, например, също е трагедия. А там има тежки регулации – курсове, изпити, свидетелства, закони, КАТ. Но ежедневно има разминали се на косъм инциденти, материални щети, губят се животи… За щастие, мрежата е само виртуална, може да загубиш само време и пари.

    Не очаквам, че дъжавата ще защити моят интерес. Не очаквам, частна корпорация да защити моят интерес. Очаквам, че като пиша коментари в Интернет повече хора ще се информират и разберат идеята – неутралност на мрежата. И ще я търсят целенасочено.

    „You may say I’m a dreamer
    But I’m not the only one
    I hope some day you’ll join us
    And the world will be as one“

  81. чи④ака от цирка Says:

    Е това е друго нещо. Основната либерална ценност е достъпа до информация. За това и аз се „боря“ всеки ден.

  82. stealth Says:

    Едно днешно заглавие от новините – „Над 44% от гражданите у нас са дигитално некомпетентни“ – http://bnr.bg/horizont/post/100942597/19-a-nacionalna-konferencia-po-elektronno-upravlenie-zapochna-v-sofia

    Ето това имам в предвид, тук изказано по политкоректен начин – „дигитално некомпетентни“.

  83. чи④ака от цирка Says:

    Понеже не съм политик, не ми се налага да говоря политически правилно. Не знам, какво е дигитална компетентност, следователно и аз съм некомпетентен. Съвсем произволно ще предположа, че 99% от хората не знаят, какво е това и също са некомпетентни по дигиталиите, каквото и да е това.

    Радвам се, че си от останалите и ще можеш да ни обясниш простичко, що е туй чудо.

    Достъпа до информация е и, за да не се раждат подобни безумни фрази. Автора на тази фраза пак съвсем произволно ще предположа, че е най-некомпетентния по дигиталията и пак ще се окажа прав.

    Разбирам БНР, какво са имали предвид, но когато предават една информация грешно, това не спомага за всеобщото разбиране на нещата.

  84. егаси пауъра Says:

    чи④ака от цирка, няма как да кажеш за стилгарчо че е „успешен и умен“ при положение че не е спрял да плямпа за политика и икономика, от които си няма и понятие но се опитва да блъфира тук, вместо да се занимава и обсъжда програмиране(което явно въобще вече не му харесва защото е разбрал че писането на нам си кви форми е също толкова монотонно като работа в цех, но оня мислел навремето че ще е по- така тарикат). Дори самият факт че е пропаднал заладжия и регулации като тази че му искали да има кенеф в залата го съборила го показва съсвем ясно какъв ганьо е.

  85. егаси пауъра Says:

    Нека напиша и това за стилгарчо да си го знае, не е никакъв ляв или десен „възгелда“ му, а си е прост балкански тарикат – измамник, който се опитва да изкара дивидент на гърба на другите чрез измама, изкарвавйки го такъв или онакъв анар минарх и какъв ли не хизъм. И при положение че му пречат стандартите и регулациите на което се крепи всичко, и държавата като цяло, нека да заявя че и всеки друг може да е анархист или да не спазва законите, както и да реши да вземе правосъдието в свои ръце, и то не като подражава на американците. Ако е тълпата – ще го линчува набързо. Но нека да е частно правото за анархоминархо саморазправа с измамниците. Стилгарчо, колко време ще издържиш на частна инквизиция от един същия като теб? Жалка работа си, пиши за програмиране, а не за неща от които си нямаш идея.

  86. чи④ака от цирка Says:

    Ей мощния, аз трябваше да съм тоя дето троли програматорите, както им казва един познат. Ти трябваше да си програматор или да нямаш работа тук.

    И повярвай ми, не искаш да влизаш в „огнената яма“ със Стил. Той е корав и откърмен във flame-то на irc, та не си му в категорията.

    п.п. Иначе разбира се, че имаш право на лично мнение и имаш право да го изразиш. Дори имаш право да го аргументираш. Каза защо е пропаднал Стил. Не каза, защо според теб — държавата била „благо“.

Leave a Reply