Епизод 97 – част 1 (новини)

Епизод 97 на Nerds2Nerds записан на 25.03.2018 с гост Радослав Станков

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:39 – Представяне на госта
01:43 – Почина Стивън Хокинг
04:44 – Galaxy S9
06:28 – iPhone X
11:45 – измами със Spotify
16:63 – crypto mining с нетрадиционни средства
19:54 – Coinbase пуска услуга за плащане с крипто валути
21:19 – бъг в AMD процесорите
22:57 – Google маха бутона „view image“
24:36 – Vulkan API идва на МacOS и iOS
27:41 – Amazon купуват Ring
29:37 – Alexa се смее неочаквано и без видима причина
32:54 – BBC ще правят сериал по Discworld
34:57 – Часовниците в Европа изостават
37:63 – Net Neutrality и Comcast
44:18 – Google ще правят AMP web стандарт
45:47 – self-driving кола на Uber уби пешеходец
54:58 – играта Surviving Mars
57:19 – Microsoft и NVidia показват ray tracing на GDC
1:03:48 – проблемни анкети от Facebook
1:07:08 – React.NotAConf

| март 27th, 2018 | Posted in Uncategorized |

31 Responses to “Епизод 97 – част 1 (новини)”

  1. Stilgar Says:

    Уф забравих да спамя в подкаста за Iron Harvest – https://kingart-games.com/games/7-iron-harvest

  2. чи④ака от цирка Says:

    С тоя коментар стават 5 мой, последователни. Но мисля да ми е последен.

    Направи ми впечатление, че тази седмица, никой не коментираше. Не мога да разбера, дали е, защото всички имахне много работа. Всички ли имахме работа? Или вече коментарите са се изместили към Spybook? Или има форум в Редит, за който не знам? Те там форумите са на английски, тоя podcast е на български.

    Забележката ми към този епизод е, че храната, която изяде Stilgar през последните епизоди взе да дава „плодове“. Стил се огъна. Вече било имало „полезни“ регулации. Няма такива. Днес, утре ще стане почитател на доц. Христов и Путин.

    И „гражданската отговорност“ не е нищо полезно, не е била и няма да бъде. Ама ми е все тая. Всеки е свободен да вярва, в каквото пожелае.

    И последно — от (може би, десетки) години мечтая за деня, когато тия шимпанзета хората ще бъдат изметени от пътя и няма да стъпят повече никога на него. В много отношения може и да сме надраснали нашите скромни братовчеди маймуните, но тук сме много по-зле дори от тях.

  3. Stilgar Says:

    Не, толкова са си коментарите няма нито Reddit, нито facebook.

  4. Stilgar Says:

    WAT? Къде съм казал, че има полезни регулации?

  5. чи④ака от цирка Says:

    Ами там дето обсъждахте добре ли е или не щатите (поединично) да си върнат мрежовата неутралност, защото доставчика винаги може да се изгъбарка с теб, а в Америка не като да имаш избор, кой да ти е доставчик.

  6. stealth Says:

    Няма как да карате self-driving автомобил. Ще сте нищо повече от пътник в градски транспорт/такси. Само ще ви струва по-скъпо.

    В 10-ти епозод от втори сезон на The Grand Tour тестват малко теслата. Чудестна кола, ако няма нищо друго на пътя. В един динамичен трафик реакциите ѝ не са това, което шумно се рекламира.

    В идеалният случай трябва всички коли да са в мрежа и да се управляват от някаква централизирана система. Което няма как да се случи най-малкото, защото ще има различни производители, които ще имат различни затворени протоколи, различни затворени стандарти и т.н. Дори забрана за шофиране от хора няма да реши всички проблеми. На пътя се случават постоянно неща от всякакъв вид. Онзи ден имаше стадо диви прасета на една от нашите магистрали…

    Robot Future – https://xkcd.com/1968/

    Нещо за Cambridge Analytica и фейкбук? Всички знаем, че събират данни, но е хубаво, когато все пак се раздухат малко неща по новините. Не, че хората разбраха, че информацията, която получават е филтрирана или че ще спрат да ползват „социалната мрежа“, но… стъпки в правилната посока. И да, ясно че фейкбук не са единствените, гугъл правят същото и т.н.

  7. Stilgar Says:

    Това с Facebook е стара „новина“, сега пак се сетиха щото го използва Тръмп.

  8. stealth Says:

    Тц тц тц…

    http://www.euronews.com/2018/03/31/tesla-in-fatal-car-crash-driving-on-auto-pilot

    „Автопилотът“ светнал лампичка на таблото и изпиукал. Само аз ли съм объркан, какво би трябвало да прави един „автопилот“?

  9. Stilgar Says:

    Това е за Tesla-та, съвсем отделен случай. Но принципно да, ти си объркал какво правят автопилотите на колите 🙂

  10. Aleks Says:

    Това дето Google маха бутона „view image“ е много неудобно, намерих ето този extension за chrome който помага за това

    https://chrome.google.com/webstore/detail/google-search-view-image/hgngncnljacgakaiifjcgdnknaglfipo?utm_source=gmail

  11. name Says:

    Всичко хубаво, но това са много стари новини. Аз даже ги бях забравил. Няма смисъл

  12. Stilgar Says:

    Слушай тогава за GraphQL то е горе-долу актуално 🙂

  13. deyan Says:

    Нещо горе долу актуално.VirnetX за пореден път осъди Ейпъл за патенти.От 2010 насам гиганта им дължи вече около един милиард долара

  14. echeveria Says:

    Stil, в САЩ на трудните места държавата дотира интернет достъпа и телефонизацията за малки доставчици. Защото конкуренцията не работи и никой не иска да доставя нет и телефон. По данни от 2008 близо 22 милиона няма да имат телефонан връзка без тия домашни дотации. Колкото до колата дето удари жената: колата изобщо не се опита нито да спре, или заобиколи, а при такъв мрак да караш за къси светлини с тази скорост – моля ти се.

  15. Nenkov Says:

    Ае супер страхотно е цялото нещо, обаче трябва още малко да се популяризира! добре че имах време да ровя из нета че да ви намеря случайно (а дори съм се срещал с някои от вас и ви следя в разни мрежи) 😀 кога щях да разбера че има podcast 🙂

  16. Stilgar Says:

    Значи щом НИКОЙ не иска да доставя не конкуренцията не работи, а просто този продукт не трябва да се предлага на това място. Аз не разбирам откъде накъде се твърди, че на всяка точка на света трябва да се прекара евтин Интернет.

  17. stealth Says:

    По-скоро не искат да прекарат, какъвто и да е И-нет.
    Или телефон. Или ток. Аз не разбирам откъде на накъде се твърди, че на всякъде трябва да се прекарва евтин ток. Кому е нужно? Стига вече комунизъм!!!

  18. Stilgar Says:

    Усещам ирония тука, но ми е много трудно да разбера защо. Естествено, че ток трябва да се прекарва само където е икономически изгодно.

  19. stealth Says:

    Ами… не е икономически изгодно да разбираш 😀
    Не, сериозно. Дори да говорим само и единствено за икономическа изгода. За кого? За какъв период от време?
    Хммм… и аз се замислих… На какво технологично ниво щяхме да сме сега, каква инфраструктура би имало, ако всеки си гледаше само своя собствен келепир…

  20. Stilgar Says:

    По-добра от сегашната разбира се.

  21. stealth Says:

    Ама разбира се. Къде съм тръгнал и аз да го мисля. То всичко е ясно.

  22. чи④ака от цирка Says:

    Щяхме да сме на точно същото място, дето сме сега. Всичко, което виждате около вас, целият научно-технически напредък, целия прогрес, всичко, съвсем всичко е дело на човешката алчност и егоизъм. Един ден, един час, една минута да няма его и света моментално свършва.

  23. Годуин Says:

    Чичо ти Ади и той така от много его за малко е щял да свърши света. После десетилетия са възстановявали след него, половината сами, другата половина с комунистическа помощ от зад океана. Алчността не винаги е икономически обоснована, нищо не печелиш от нагона да изпонатръшкаш цяла кошара, когато можеш да изядеш едно. Рационалността е един вид мързел който винаги се подценява и пропуска. Та колко сме рационални без ток и колко време трябва на алчния да придобие знания и самоинициатива в такива условия за да се добере до друг неоткрит начин като алтернатива на тока? Ще хубаво да остави стилгар и някои други на самотен остров и да им гледаме канибализма и егоизма.

  24. Stilgar Says:

    Чичо ти Ади буквално е (национал)социалист, който е искал да пусне ток на всеки германец и многократно се изказва срещу капитализма (за егоизма не съм проверявал)

  25. Годуин Says:

    стилгар, доста си сбъркан откъм възприятия, снабдяването с ток не е престъпление, докато унищожаването на раси е. И е проверено и дори твърденето на обратното е наказуемо в редица европейски страни.

  26. чи④ака от цирка Says:

    Ако чичо Ади случайно е Адолф Хитлер, то изобщо не съм съгласен със Стил. Той е капиталист при това най-чистата позната форма.

    А написаното от Гоудуин са безсмислени, несвързани глупости, зад които няма никаква доказателствена основа и нито един подкрепящ факт.

  27. Stilgar Says:

    То е същото. Унищожаваме едни раси за да може да снабдим други с ток 🙂

  28. чи④ака от цирка Says:

    Аз говоря за икономика. В политически план е просто поредното чудовище-тиранин. Тях не ги различавам по нищо, независимо в коя епоха са бесували.

  29. Stilgar Says:

    Освен, че по хитлерово време е имало мощна намеса на държавата в икономиката (практически всички големи заводи са контролирани от държавата, въпреки че номинално са частни) Хитлер в речите си хули капитализма. Ето например тук – https://en.wikiquote.org/wiki/Adolf_Hitler Може да потърсите думата капиталист и да ми кажете има ли едно споменаване което да е в положителен контекст винаги излиза, че капиталистите са лошите евреи. Други нацисти са още по-радикални и директни. Вижте този цитат пак от тази страница дето е на друг нацист, но понякога се приписва на Хитлер

    „We are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system for the exploitation of the economically weak, with its unfair salaries, with its unseemly evaluation of a human being according to wealth and property instead of responsibility and performance, and we are all determined to destroy this system under all conditions.“

  30. чи④ака от цирка Says:

    И понеже е социалист, затова по неговото време са най-мощните монополи непознати нито преди, нито след него чак до ден днешен. Израза крупна индустрия се ражда именно тогава и означава индустрия невиждана по мащабите си дори в днешен Китай. Между другото и него го водят социалистически. Да еба социализъм с мулти-милиардери. Което ме връща обратно на Адиту. Собствениците на тези невиждани по размери конгломерати са най-богатите в света хора по онова време. Забележи не са най-богати нито Рокфелер, нито Ротшилд, нито кой да е от американските милионери. Най-богати са собствениците на Крупс, ИГ Фарбен, Фолцваген и т.н. И пак при този същия социалист работниците нямат, ама точно никакви права. Всички синдакалисти са разстреляни, а стачките забранени. Което ми напомня пак за днешния социалистически КНР дето е същото.

    С две думи, ако някой се именува социалист или комунист, това просто означава, че е ментално повреден, а не, че в действителност е такъв. Ако ще преценяваме, кой в днешно време е социалист, сещаш ли се? Да точно твоя приятел Тръмп е единствения социалист днес.

  31. Stilgar Says:

    Еми германска ефективност 🙂

Leave a Reply