Епизод 97 – част 2 – GraphQL

Разговор с Радослав Станков на тема GraphQL

Директен линк към част 2 (mp3)

http://graphql.org/
https://facebook.github.io/relay/
https://www.apollographql.com/
https://github.com/graphcool/graphql-playground
https://www.howtographql.com
https://www.howtographql.com/graphql-ruby/0-introduction/
https://speakerdeck.com/rstankov
http://blog.rstankov.com/tag/graphql/

| март 27th, 2018 | Posted in Uncategorized |

17 Responses to “Епизод 97 – част 2 – GraphQL”

  1. чи④ака от цирка Says:

    Интерессното в тоя епизод е не Графа, графинята или барона. Той Радо това го е говорил на VarnaConf преди две години, та три ли.

    Интересно е, как Стилгар започна да осъзнава нещо, което ESR нарече закона на Линус. Но започна 20 години след като ESR го написа.

    До сега Стил го подминаваше с насмешка или дори високомерие, наричайки го опънат сос.

    п.п. Разбира се аз ще продължа да го наричам „опънат сос“, но поради съвсем друга причина. За мен опънатия сос е примитивизъм от преди каменната ера. Това, което Столман непрекъснато разправя е, че свободата е това, което ти позволява да правиш, каквото и да било. А не някой да те лъже, за да ти продава нещо, а ти от благодарност да наричаш нещото маркетинг.

    Линус просто е изнамерил великолепен начин да случва тая свобода в конкретни неща. А пък Стил 20 год. по-късно да се чуди, как така при М$ не става, а при Spybook става. Нищо. И М$ и Стил са започнали да учат. Само време им трябва.

  2. Stilgar Says:

    OData също е опен сос от ден 1.

  3. чи④ака от цирка Says:

    А сега ти и М$ започнахте да учите, какво точно е опънат сос и как действа. Това да отвориш нещо, но да продължиш да го „маркетираш“, не е точно нещото. Интересно, че Spybook са го разбрали доста добре.

    Както и да е, времето е пред вас.

  4. чи④ака от цирка Says:

    За да напиша все пак и един коментар по темата, да взема да кажа за Графа.

    Когато сефте го чух (от Радо естествено), отбелязах, как отново се обръща модата от контрол при сървъра в контрол при клиента. Това е продиктувано по икономически причини, защото сървърите струват пари и е добре клиента да си „плати“, колкото се може.

    Аз знаех, че сървърите струват пари, още когато се въвеждаше модата всичко да е на сървъра. Ама чаках да дойде деня да се сетят. Е шпионската мрежа се сети и го прилага във всичко тяхно.

    Но това бяха мислите ми тогава.

    При сегашния епизод ми направи впечатление, колко наука са вкарали М$, ИБМ и гореспоменатата компания в това начинание. Определено много е мислено от умни инженери по тая проблематика.

    Един страничен въпрос. Както се знае аз не съм рограмист, дори не съм технократ, а обикновен ламер. Та какъв е проблема с „не никаквите“ типове данни? Само за производителност ли си говорим?

    Понеже тия неща (ентерпрайзъ̀) не са ми интересни, за „проблема“ съм чувал единственпо от неколкократните споменавания от Стил.

    Последно. Критика към Алекс. В тоя епизод го нямаше никакъв. Човек може да реши, че е бил само в първата минута на втората част и последните 5 сек. Даже самия разговор се водеше така. Между двама. Сякаш трети човек в епизода изобщо няма. Никой нито веднъж не спомена „ние“ или пък да се обърне за мнение към него. Нали и той пише .NET?

  5. Stilgar Says:

    Spybook си го маркетират GraphQL-а

  6. Aleks Says:

    На мене много ми е любопитно дали GraphQL ще измести традиционните REST calls в дългосрочен план.

  7. JOKe Says:

    Aleks едва ли защото REST е лесно т.е. не ти трябва нищо освен HttpClient и си готов… хората винаги ще харесват лесното :+)

  8. name Says:

    Може ли за по-простите хорица да обесните с едно изречение за какво служи GraphQL и защо да го ползвам. Какъв проблем решава? Не може ли без него?

  9. чи④ака от цирка Says:

    Проблема, който решава е, че клиента (интернет-навигатора) казва на служителя (сървъра), какво иска да покаже, а не служителя (сървъра) да казва на клиента (интернет-навигатора): пич, покажи това. Това уж спестява трафик, заявки към базата, код и сложност на реализация.

  10. name Says:

    @чи④ака Е ако имам юзър с id и name, като му кажа че искам само name, какво спестявам?

  11. name Says:

    @чи④ака btw благодаря ти за пояснението. Това е първия смислен коментар от теб. Благодаря отново

  12. Stilgar Says:

    Когато става въпрос само за име и id не спестяваш много но представи си че искаш да вземеш потребител с последните му 10 коментара или списък от блогпостове ама само заглавията, а не пълното съдържание

  13. чи④ака от цирка Says:

    Нейм, това, което казваш, е силно притеснително. Веднага трябва да се заема да оправя този проблем. Не може така. Ще вземе да ми иде доброто, тролско име :'(

  14. name Says:

    @Stilgar и двата примера могат да се реализират със sql заявка

  15. Stilgar Says:

    @name, много ясно, че могат и в крайна сметка така ще се реализират, ама да не ми е изпила чавка мозъка, че да приемам клиентът да ми праща SQL заявки и да ги изпълнявам върху базата си?

  16. deyan Says:

    Стилгар ,я кажи как си реши въпроса с фалшивите имена.Направих глупоста да пиша един два коментара в devbg групата във фейса и веднага ми докладваха името след години кротко съществуване 😀

  17. чи④ака от цирка Says:

    Чак днес разбирам, че крушката си има опашка и нищо не започва от днес:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Query_by_Example

Leave a Reply