Епизод 104 – част 2 – EOS

Разговор с Тодор Караиванов на тема EOS

Директен линк към част 2 (mp3)

EOS
Worbli

Tags: ,
| ноември 26th, 2018 | Posted in Uncategorized |

5 Responses to “Епизод 104 – част 2 – EOS”

  1. чи④ака от цирка Says:

    Една забележка. Тоя път никакви връзки не сложихте. Между другото това eos.io е неизползваемо, тъй като изисква js.

    На човека му се наложи да си казва името на компанията буква по буква. Не, че и така разбрах. Тук няма сложен дори твитера му (какъвто предполагам има). Камо ли обявите му за работа.

    Е добре, той бил ли е или не гост??? Нищо за него.

    Иначе searx.me веднага ме заведе във Википедия, оттам в Гитхъб и от там в документацията.

    Не казахте най-важното. Биткойн е един счетоводен тефтер. По определението на Ванков – storage. Етериум е една данъчна система. А EOS се опитва да е операционна система. Предполагам това значи и името, надявам се да не е на името на отдавна забравена „богиня“.

    В думите на госта това го имаше. Той разказваше за Биткойн, за Етериум, а на едно място каза, че не получаваш просто един запис в един тефтер, а съвсем реални ресурси – изчислителна мощност, памет, пропускателна способност.

    И все пак не казахте ясно, че ЕOS се опитва да е ОС.

    =*=

    Интересен е избора на технология – web assembly. За това Стил преди години се кълнеше, че няма как да стане, няма да се разберат, а ей сега вече операционни системи пишат на него.

    =*=

    Специално на мен в EOS ми харесва, че няма такси. Трябва да заделиш ресурси, но това не е същото. Заделяш ресурси за всичко, щеш не щеш, ако ще го ползваш. Докато в един Етериум данъчната система е такава, че плащаш за всичко. Това дори госта го каза. Плащаш, че изобщо те има.

    От друга страна, като един минхарнист, никога няма да прегърна EOS. Има централизация, има регулация, няма анонимност. Имало за богатите. Това не е анонимност. Отиваш при подставеното лице с чук и вече не си анонимен.

    Съвета на 21 ще решава съществувам ли, а някакви ще ме съдят. Това не е за мен.

    Но очевидно е за други. Хубаво е, че го има. Благодаря на N2N, че ме запозна с EOS и на госта, че отдели от времето си за нас.

  2. Stilgar Says:

    Web Assembly и мен ме изненада, че се случи, по-точно че се случи толкова бързо. Сега държа да подчертая, че web assembly приема съвсем друг подход към нещата в сравнение с други опити като NaCl например. Те почнаха от asm.js (за което говорим май в четвърти епизод на N2N) и след като всички го имплементираха по принуда защото иначе браузърите им почват да изглеждат бавни се разбраха като казаха „така и така всички сме го направили, дайте да го направим по-добро“. Все пак е феноменално колко бързо се случи този процес. Ще видим дали ще продължи с такива темпове.

  3. Stilgar Says:

    Сложих и още 2 линка 🙂

  4. чи④ака от цирка Says:

    Е това вече е друго нещо. Хем госта е представен, хем компанията му, хем това, за което говори. Последното си го имаше де. Но вече има пълнота.

    Между другото страницата на компанията му е същата като на технологията. Имам предвид, че си приличат по това, че не работят без js. Много ми е интересно, как очакват търсачките да ги намират?

    Отчитам го като голям пропуск. И не само защото не мога да видя, какво има на тези страници. Ако да бих искал, бих могъл да си пусна js. Ама не искам.

    Пропуска е, че бизнеса им е ненамираем от потенциално заинтересовани. А доколкото разбирам са млада компания и хич да не е, ще им трябват партньори.

    Не, че вярвам, че банките ще им обърнат внимание, но нищо не пречи да им пожелая успех.

  5. Stilgar Says:

    От 5+ години търсачките изпълняват JS „on load“

Leave a Reply