Епизод 55 – част 2 – Nim

Разговор със Захари Караджов – един от основните разработчици на езика Nim

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

 

Tags:
| април 4th, 2015 | Posted in Uncategorized |

18 Responses to “Епизод 55 – част 2 – Nim”

  1. Ждём Ѭ Says:

    А стига де! Мислих си, че заради Цветница няма да има епизод и затова вчера не проверявах, а то не само има, ами с онзи мега мозък дето пише Нимрод, дето поради незнайна причина наскоро се прекръсти на безличното Ним. Ще слушам с голямо уоволствие. Благодаря!

  2. Ждём Ѭ Says:

    Изслушах го. Може би това е първият път да чуя първо втората серия. Не помня да съм го правил. И чух и представянето на госта. Тъкмо щях да изкритикувам, че в сказката с Боби (Турбото, хи-хи) за турнето наблегнаха, че това нещо Нимрод не се транслира към двоичен код, а към цъ плюс едно, за да се ползват милионите човеко часове оптимизации вложени в него. Обаче все пак това в представянето почти се казва. Но пък във втората част изобщо не се споменава, а начина на казване в първата не се разбира, за какво става въпрос. Говореното във втората част е сякаш става въпрос за нормално транслиране.

    И пак в представянето стана въпрос защо е това безобразно Ним. Оказа се пак нещо казано на сказката, че на хамериканоски жаргон било значило битник. Но мислех цялата работа за майтап. А то какво? Излезе същата педерастия, каквато стана в Мозила. Ако бях на Захари в тази минутка щчх да бия шута на проекта и немчето да си помисли, какво изначално е сбъркал.

  3. Георги Says:

    Оказва се, че с оптимизации на компилатора Swift може да е по-бърз от Objective C: http://www.jessesquires.com/apples-to-apples-part-two/

    Невероятно, но факт 😐

  4. Stilgar Says:

    Няма причина Swift да не стане бърз с времето. Предполагам чисто нов компилатор не са се старали твърде много да оптимизират.

  5. Ждём Ѭ Says:

    Отново изгледах представянето на vc2014 и забелязах да се споменава нещо, което тук не се каза за т.нар. peep hole optimization. Тук имаше двойно повече време и не се каза. Което само ми говори, колко много неща има в този език. А да и лудата му реализация на ООП. Бая шантаво.

    Ако някой смята да си я припомня, силно му препоръчвам да я гледа паралелно с доклада (има го при Боби — ibob.github.io/slides/nimrodbg/index.html), защото качеството на записа е отвратително и нищо не се вижда.

    То Нимрод е бая популярен при блятките. Аз от там го знам. Стане, не стане нещо около него и веднага пишат.

    Покрай интервюто онзи ден погледнах и пакетната система. Много приятно измислено данните за пакетите да са най-обикновен json. На пръв поглед ми се стори нищо си само ≈40 човека да допринасят за него, но пък като поразгледах джейсона за графика (щото нали Иван за това попита), имаше много интересни находки, чак до Алегрото. За съжаление там нямаше за Кют, явно още не е добавен.

    Опитах се да хвърля поглед и на Фастиум. От една страна го има само за една гнусна ОС, от друга се оказа, че дори за нея го няма. Не знам аз ли съм карък, та инсталатора липсваше. Но пък поне по картинки не ме впечатли и не ме спечели. Това защото не ползвам spybook. Ако ползвах сигурно един Хромиум с добавени иконки в заглавката щеше да ми се види добре. Но пък за сметка на това дизайна на страницата му и тази на компанията майка беше зашеметяващ. Много ми хареса. Бих черпил дизайнера му с бира, ако го видя. Чудесна работа.

  6. echeveria Says:

    Не виждам защо трябва да става по бърз език суифта от татко си. Неговата цел не е бързината.

  7. Stilgar Says:

    Че татко му бавен език ли е? Аз доколкото разбрах те го критикуват затова, че е много по-бавен от таткото не за това че не е по-бърз.

  8. echeveria Says:

    Анджък де, критиките са не състоятелни, ще го забързат а и идеята му изобщо не е до бързина

  9. echeveria Says:

    обджектив С е изчерпан синтакточно а и концептуално и вече няколко години няма нови попълнения от програмисти които да искат да го учат и да пишат за иос, което е пагубно за комюнитито (бизнеса сиреч). И изобщо не съм съгласен че езика е извращение, съвсем приличен нов език си е с неговите странности, които на фона на обжектива са си направо прекрасни.

  10. Георги Ракидов Says:

    Захари, можеш ли да кажеш нещо повече за това как нишките споделят паметта? Навремето бях чел, че трябва задължително да е със send/receive и ми стана много симпатичен.

  11. Захари Says:

    @Георги, принципно всяка нишка в Nim има собствен garbage collected heap. Това позволява на garbage collector-a да работи без синхронизационни примитиви и премахва нуждатата от stop-the-world стъпка, но ограничава споделянето на памет между нишките. За да комуникираш между тях, можеш да ползваш канали със send/receive операции, които копират данните. Всичко това касее нишки със сравнителено дълъг живот.

    Когато просто искаш паралелно обработване на някакво количевсто данни (data parallelism), има друг механизъм, които е сходен с така наречения fork-join модел. Паметта притежавана от дадена нишка, временно се разделя на непокриващи се интервали, които са предоставени на N нишки. Основната нишка изчаква всички интервали да бъдат обработени, след което възвръща собствеността си върху паметта и продължава. Повече подробности тук:

    http://nim-lang.org/docs/manual.html#parallel-spawn

    Ако решиш да менажираш паметта ръчно, можеш да правиш всичко, което е възможно в C/C++. Има доста добър compile-time анализ, предоставящ ти гаранции за правилни йерархични заключвания. Виж секцията Guards & Locks непосредствено след секцията от предишния линк.

  12. Ждём Ѭ Says:

    Ура-а-а-а-а, Захари се появи. Да питам и аз нещо. Какво мислиш за този език на Мозилчика и най-вече ме интересува това дето Алекс каза — управлението на паметта е част от типовата система.

    Не стана ли прекалено. Едно време тип значеше, едно парче данни дали е низ, дали е знак, дали е число, какво число. Сега смахнати като Хаскел я ползват за странични ефекти, а Мозилчика, за да си управляват паметта. Чувам, че за някакви чудовищни работи се ползва в Скала. И кой знае, какво още има.

  13. ウォーロック Says:

    Ако не сте гледали „Ex Machina“ още препоръчвам! Много як Hi-Tech Sci-Fi за A.I. (Бах как го съкратих 🙂 ) , и ако евентуално изпитате недостиг на екшън , след това може да гледате „Лудото Макс 4“ 🙂 и да се абстрахирате от 10-те реплики, които разреждат излишно екшъна 🙂 🙂 🙂

  14. ウォーロック Says:

    Сетих се, че Stilgar нещо си правеше майтап с „Питон“ и игри …
    Та … 🙂 няколко от по известните на човечеството … :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Python-scripted_video_games

  15. Stilgar Says:

    Стига маца по коментарите за Nim бе!

  16. ウォーロック Says:

    Въх, вярно. Много неудобен и омотан тоя WP , няма ли да го изтриете вече и да сложите нещо с акъла си. Може и едно PHPBB ако не ви съ занимава. Или тва отдясно последни коментари трябва да се направо ORDER BY епизот , ORDER BY TIME, и на групи по епизод и всичко ще се оправи 🙂 В скапания WP и добронамерен модератор не може да ги премеси дето трябва нъл ?! Най много да ги изтрие. Скапана работа 🙂 .

  17. ウォーロック Says:

    П.П.: Тъй кат за мене ако може и групите в различен цвят да ги направите , още по добре ще е , и по някакъв начин и във фийд рийдъра да изпъкват, че и от там често заматам да пиша и … 🙂

  18. Stilgar Says:

    Това в отдясно са последни коментари, няма никаква логика да са наредени по епизод. По епизод са наредени епизодите (тоест постовете). Това което заема най-голяма част от екрана.

Leave a Reply